ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:525/728)

Bagniak 127

sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje z czosnkowymi grzankami! Szybko i sprawnie. Ciekawy smak i niezwykły kolor

Karczma Honorietty
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 461

Ogórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Olej arganowy Bio Planete + lody mango-banan :) 142

zdrowie :( Ja natomiast do swoich, domowych lodów dodałam tłuszcz najwyższej jakości i odznaczający się ogromem właściwości zdrowotnych. Tak, tak - chodzi o olej arganowy, marki Bio Planete.  Ma on ciekawy, oryginalny smak, różniący się np. od naszego pospolitego oleju rzepakowego. Jednakże to właśnie ten aromat nadał lodom niezwykłego smaku, a ponadto lody nabrały jeszcze lepszej konsystencji niż dotychczas :) Już jedna

Zdrowie na języku :P
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 160

wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody). Jemy dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 113

zajadania się tartą, dajemy jej chwilę na ostygnięcie. Podajemy z kleksem gęstej śmietany tudzież jogurtu (moim zdaniem idealny jest bałkański). Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree 151

Ostatnio odkryłam, że w sklepie pojawił się olej kokosowy. Ciekawy produkt. Rafinowany nie posiada zapachu, smaku a przy tym ma wysoki punkt dymienia ( do smażenia idealny ). Ma wiele innych właściwości, ale może na tym zaprzestanę. I tak dzisiaj prezentuję sandacza smażonego na oleju kokosowym, podanego z puree ziemniaczanym z chili. A jak wiadomo dzisiaj jest piątek. Składniki: 1 średni sandacz

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 200

łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę ( przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze ). Mój mąż, nie znalazłszy zupy rybnej zaspokoił podniebienie słodko – kwaśną egzotyczną zupą

Smaki Ewy
zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów 162

Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem

zobacz ich smak
Borówki w kremie twarogowym 136

Budynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki

Magiczny Garnek
Torcik karmelowo- jeżynowy 202

się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;)  Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej

Krakowskie smaki Ani
Wołowina po burgundzku 226

wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak  by zrobić z np półsłodkim? bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu) 2-3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku

Snejkusiowe Przepisy
Kopytka marchewkowe z kurkami 190

smaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek  można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie

Kraina Miodem Płynąca
Sezonowo czyli cukinia z ryżem i curry 154

przyrządzam w woku). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę kolejne 3 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam dokładnie z ryżem.  Danie gotowe :-) Dzięki obecności curry nabiera ono ciekawego smaku i pięknej, złotej barwy. Można podać z malutkimi pomidorkami i posypać świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką 180

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę

VioletoweKucharzenie
Sajgonki - spring rolls 186

swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa

Kuchcik gotuje