Dzisiaj 12 września powakacyjne otwarcie Wypiekania na śniadanie . Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Wypiek bardzo prosty, ciekawy i niezwykle apetyczny. Przyznam, że chleba dawno nie piekłam, więc tym bardziej z chęcią przyjęłam zaproszenie od Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany
mojewypiekiinietylkoBardzo smaczne, bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasto ;) Długo zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl , wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) Składniki: 250 g mąki pszennej
Domowa cukiernia EwyDzisiejszy torcik figowy powstał właściwie tylko dlatego, że znalazłam taaakie piękne figi (ten nie lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu
Ciastkozercybył składnik musaki. Postanowiłam spróbowąc go jeszcze raz i tym razem bez zbędnych dodatków aby w pełni wyczuć jego smak. Hmm... i chyba to było smaczne! ;-) Kto ciekawy? - zapraszam po przepis. Składniki; 2 małe bakłażany 1 cebula ok. 4 łyżki oliwy 1 pomidor 2 ząbki czosnku garść oliwek pół papryki ( kolor dowolny) suszona lub świeża bazylia
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto z wykorzystaniem landrynek miętowych chodziło za mną od dłuższego czasu. Słyszałam od paru osób, że ma bardzo ciekawy smak, poszperałam w internetach, poczytałam i stworzyłam swoją własną wersję. Podczas przyrządzania przeżyłam chwilę grozy bo landrynki okazały się naprawdę mocne i czuć je było w całym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej
Cynamonowe szczęściemiodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy
Kraina Miodem PłynącaCiekawy smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone
https:KKuchniaMniamtego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam farsz do pierogów lubię czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki: Na ok 30 pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska
Kuchnia w czekoladziekoktajl z dodatkiem suszonych śliwek, płatków owsianych i herbatki imbirowo-pomarańczowej Teekanne . Płatki owsiane i śliwka, wspaniale działają na układ pokarmowy, a dodatek aromatycznej owocowej herbatki, nadaje napojowi ciekawy smak. Składniki: 10 suszonych śliwek ( nie wędzonych ) 1 łyżka płatków owsianych 1 torebka herbaty Teekanne Orange&Ginger 100 ml wrzątku 200 ml kefiru 150 ml mleka 2% Wykonanie
kolorowotorcikowoUważana za afrodyzjak, uprawiana już w V w p.n.e. O czym mowa? ;-) Zawsze myślałam, że jest mdła w smaku, że nic ciekawego nie można z niej przyrządzić. Jakże się myliłam! Oberżyna, bo ona jest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej
Wielopokoleniowowłożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak nie tylko zabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy słodkawy posmak. Dodatkowo - z zewnątrz mięso jest lekko chrupiące a wewnątrz delikatne i kruche. Jedne z lepszych żeberek jakie do tej pory miałam okazję zjeść :) Przepis własny Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyKochani przygotowania do zimy? Ja korzystając z okazji, że mam naprawdę sporą spiżarnię, systematycznie zapełniam jej przepastne półki wspaniałymi przetworami. Jeśli jesteście ciekawi co już czeka u mnie na jesienno-zimową słotę zajrzyjcie tutaj , a znajdziecie wszystkie moje przepisy na kulinarne wspaniałości zamknięte w słoikach. Dziś prezentuję bardzo prosty, sprawdzony i wyjątkowo smaczny przepis na gruszki w syropie. Swą
Rozpustne gotowanieporadzę że jest to ryba która łatwo i szybko można przyrządzić . Dodatkowo jest smaczna i mało ości ma . Dzisiaj zrobiłam go w sosie słodko-kwaśnym . Naprawdę ciekawy smak
Eli Gotowaniewydawnictwa na targi przywożą jedynie te pozycje, które im się nie sprzedają, wtedy nie mają problemów z daniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już
Przepysznik - BLW i nie tylkoPomarańcza - owoc, który zna każdy, szczególnie popularny w zimę (tak też przypada ich "sezon" wszakże), kiedy niewiele więcej możemy znaleźć ciekawego na półkach sklepowych. W Polsce zaleca się podawanie pomarańczy dzieciom dopiero po 1 roku życia podczas gdy w Hiszpanii jest to jeden z pierwszych owoców podawanych dzieciom - dlaczego? Odpowiedź jest prosta - nie każdy jest stewardesą i po przeleceniu kilku
Przepysznik - BLW i nie tylko