zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych
na moim stole...Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :) Puree z ziemniaków i kukurydzy
Słodko-Słony Świat Ilonystraganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi
Świat Ciastaprawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy jest smak :) Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser. Składniki : 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny kilka sztuk suszonych moreli sok z 1/2 pomarańczy Przyprawy : cynamon przyprawa do dań
Parowar FacetaRavioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści
Moniki Smakołykisami nie kisicie) w znajomym osiedlowym warzywniaku. Zupa niebecz pochodzi z pogranicza Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski. Szerzej o naszych regionalnych smakach napiszę niebawem, więc jeśli ktoś jest ciekawy, niech zagląda. Miałam też przyjemność rozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :) Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa
Codzienna kuchnia niecodziennastyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wpadając w amok serowarstwa trzasnęłam 14 egzemplarzy więc będzie co próbować w najbliższych miesiącach . Ten konkrety serek , jest bardzo aromatyczny , dość pikantny i ciekawy . Charakterystyczny marmurek powstaje z użyciem farby serowarskiej , ale można też barwić, starą metodą, karotenem z marchwi – tak jak w moim przypadku , wychodzi całkiem poprawnie . Fakt mógł by jeszcze poleżeć
Ogrodnik w podróżydelikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem. Żeby dodać nieco orientalnej nuty dodałam mleczko kokosowe, które dodało słodyczy i kurkumę, która dała ciekawy posmak i nasyciła piękny kolor dyniowego wnętrza. Składniki: -3/4 dyni hokkaido -2 marchwie -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1l bulionu -200 ml wody -liść laurowy -łyżeczka startego świeżego
Smakuj życie!miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych
Moja pasja smakucoraz częściej decydujemy się na rozgrzewające napoje. U mnie króluje czarna herbata z cytryną i miodem. Zielona herbata z granatem i imbirem to dobry pomysł na coś nowego i ciekawego do picia. Z dodatkiem cytryny oczywiście. U mnie w wersji nie słodzonej, ale można dodać do smaku trochę miodu. Składniki: 2 łyżeczki zielonej herbaty gorąca woda (nie wrzątek
Pasja SmakuBardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku. Składniki Ciasto ( tortownica 21 cm ) 1 opakowanie … Czytaj dalej Torcik z zieloną herbatą
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone. Ja tym razem postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru
Moja Delicjapostanowiłam dodać dynię, której mam pod dostatkiem, a która idealnie się sprawdziła w tym daniu i całość smakuje świetnie. (Dynia zresztą super pasuje do wielu dań gulaszowych, ciekawy przepis na jedno z nich znajdziecie tu , zajrzyjcie koniecznie :) A wracając do tematu, nie musicie trzymać się ściśle przepisu, leczo ma to do siebie
Słodko-Słony Świat Ilonyweekendzie. Dlatego też proponujemy mało wymagający posiłek do przygotowania: tosty zgrzewane. Prosty ale bardzo smaczny i lubiany raczej przez wszystkich. Tym razem spróbujcie oprócz tradycyjnego sera i wędliny dodać ciekawy smak: pesto czerwone - rosso. Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Składniki: 4 kromki chleba tostowego 3 plasterki sera żółtego kilka plasterków szynki masło pesto czerwone (rosso) Pyszne tosty zgrzewane
Pyza i Surówka