PIEROGI Z DYNIĄ 246miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy. A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynaomnu 1/2 łyżeczki imbiru(...)podania: 1/2 szklanki kremówki 150 jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej
W kuchni Karmel-itki
Chleb ze słonecznikiem 347Chleb ze słonecznikiem Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które(...)wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części
Gotuj Z Muzyką
Jagodzianki II 203postanowiłam, że wypróbuję inny pochodzący z bloga whiteplate . Powiem szczerze, że poprzedni, bardziej przypadł mi do gustu, ale te były również bardzo smaczne, dlatego podaję dalej! " Składniki na ciasto: 1/4 szklanki ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 3 łyżki cukru(...)masło się rozpuści i studzimy. Drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i dodajemy do mąki, soli i reszty cukru. Dodajemy ostudzoną maślaną ciecz, wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich musimy uformować mały
Słodkie Przyjemności
Muffiny na chandrę i depresję! 215Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ). Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:) Przekładamy do formy na muffiny
Słodkie Przyjemności
Mini eklerki 206ostatnio rzadko jadam w domu. Ja, jak to ja na deser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane z ciasta parzonego i kremu budyniowego, wszystko polane czekolada deserową. Pycha!" Składniki: 320 g mąki 150 g margaryny 1,5 szklanki wody 5 jaj 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego(...)zwykłego 200 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło / margarynę. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki. Ciasto zdejmujemy z palnika gdy masa będzie odchodzić od ścianek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kolejno dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka, ciasto przekładamy do szprycy
Słodkie Przyjemności
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 206najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h). Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane(...)troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru
Słodkie Przyjemności
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 178Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki
Słodkie Przyjemności
Rogaliki z powidłami 178wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, przelewamy go do reszty mąki, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z jednej cytryny. Wyrabiamy, pod koniec dodając olej. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypaną mąką stolnicy i całość smarujemy miękkim masłem. Ciasto składamy w kopertę, a później rozwałkowujemy w prostokąt. Czynność powtarzamy 3 razy. Można lekko posypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemności
Pizza na winie 152poniedziałku się to wszystko uspokoi. Heh, macie plany na dzisiejszy obiad/kolację? Ostatnio spróbowaliśmy z eM nową pizzę, pizzę na białym winie! Była świetna. Coraz bliżej ideału. Zapraszam!" Ciasto na pizzę: 1/2 kg mąki 20 g świeżych drożdży płaska łyżka soli płaska łyżka cukru 260 ml ciepłej wody 40 ml białego wina 3 łyżki oliwy dodatkowo(...)świeżą bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko
Słodkie Przyjemności
Paczki Hiszpańskie zwane Wiedeńskimi 204jeden, poprawkowy, ale to dopiero w poniedziałek. Teraz zaczynam myśleć o urodzinach mojego Taty. Okrągła 50, więc trzeba to uczcić :) Nawet dwa razy! Zaraz zabieram się za pieczenie ciastek, ciast i biszkoptów. Składniki już kupiłam, dlatego pozostaje mi się wziąć do pracy, ale zanim to nastąpi zaproszę Was na coś mocno tuczącego - w końcu wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek(...)cukru pudru 2 łyżki wody/syropu pomarańczowego olej do smażenia Sposób przygotowania: Do rondelka przelewamy wodę i wrzucamy kawałki margaryny, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Gotowe ciasto ostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy kolejno po jednym jajku intensywnie mieszając ( można to zrobić za pomocą miksera, albo robota kuchennego). Przygotowujemy pergaminowe
Słodkie Przyjemności
Włoskie paluszki chlebowe 159kubeczka wrzucamy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy. Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości
Słodkie Przyjemności
Słodkie grossini 165kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy. Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je pod przykryciem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto urywamy
Słodkie Przyjemności
Marmurkowa baba z białek 185masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta
Słodkie Przyjemności
Gofry jak z budki 318wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy, a następnie przelewamy jajeczną mieszankę do mąki dodajemy olej, ekstrakt i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Ciasto powinno być gęste. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy partiami do ciasta gofrowego. Lekko mieszamy, odstawiamy. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy(...)partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami czy polewą. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Calzone 226chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną. Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska(...)zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały. Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemności