ciasto - 164325 przepisów (strona:5322/10955)

Pierniczki wegańskie 214

mąki pszennej i orkiszowej pół szklanki cukru trzcinowego 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowego pół łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodawać po trochu wody, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać

UgotujmyTo.pl
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 253

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać koła nieco większe od foremek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierożki dla dzieci 223

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka(...)oleju pół łyżeczki soli trochę cukru kilka jabłek Do maki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw nożem lub łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy odrobiną cukru (zależy od kwaskowości jabłek). Ciasto

prawdziwe jedzenie
Pierniczki 198

cukru pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około

Oryginalny smak
Puszysty sernik 461

Wami :)   Spód: 130 g miękkiego masła 5 łyżek cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej) Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie(...)osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko

Delicious Titbits
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 252

Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania.  Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką(...)kiszonej kapusty garść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) 2 małe lub 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe bułka tarta łyżka oleju sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki gorąca woda (ok. 80 stopni) sól Przygotowanie: Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem

Zakręcony Widelec
Pierniczki 221

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników(...)dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami

Salonik smaków
Miodownik 394

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Przygotowania do Świąt! 177

pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości

Chocolate Stop Tempting
Kruche ciasteczka – słodki prezent 260

pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180 ° C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni

Moniki Smakołyki
Kruche ciasteczka z makiem 243

pudru 2 żółtka 60 g tartego maku Back Mit Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach

Monia miesza i gotuje
Pierniczki glazurowane 321

Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu. Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor , który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki.  Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko 200 g cukru 1/2 łyżeczki sody 330 g mąki 1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do piernika Lukier(...)trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp

Pasja Smaku
Bułki na jogurcie 252

świeżych) 200 g jogurtu naturalnego 120 ml mleka 1 jajko 60 g masła + roztrzepane jajko do posmarowania bułek sezam przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny Jeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w  misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw(...)składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio  na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki

Stare Gary
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 217

400g puszki pomidorów (wystarcza puszka) kilka liści bazylii przygotowanie kluski Wymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto.   Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek

Stare Gary
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 224

łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy wg upodobania (kminek, anyż, kolendra, fenkuł) przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez ponad 5 minut Ja wkładam wszystko do robota i wyrabiam hakiem do ciasta. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i odstawić na 20 - 30 minut , żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania