Chałka 179odstawić do spienienia na około 10 minut. W tym czasie rozpuścić masło, jajko roztrzepać. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, następnie przestudzone masło, wodę i jajko. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie. Nie może być klejące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około(...)godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na 4 równe części i zrolować je w wałeczki. Połączyć ich końce z jednej strony i uformować chałkę, czyli zewnętrzny prawy wałek przełożyć na zmianę górą, dołem i górą nad trzema sąsiadującymi po lewej stronie. Powtórzyć tę czynność kilka razy i na samym końcu podwinąć końcówki pod spód chałki. Odstawić ponownie
wyzwania kuchenne
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1524Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka(...)padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchnia
Przepis na Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami czyli Słodki Czwratek odc.48 208był piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny piernik po świętach 292Przekładany piernik z bakaliami składniki Zaprawa piernikowa 150 g miodu 50 g cukru 100 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 10 g cynamonu szczypta mielonego pieprzu czarnego ciasto 5 białek 150 g cukru 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zaprawa do piernika 50 g gorzkie czekolady 100 g powideł 100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie(...)wystudzenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gotową pianę dodajemy stopniowo do zimnej zaprawy piernikowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy do ciasta 2/3 pokrojonych bakalii. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temperaturze 190 ° C przez 15-20 minut. Po upieczeniu piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecinamy go wzdłuż
Przysmaki Karolki
833. Świąteczne migawki. 237wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna(...)bardzo się nie rozpada, jak to u mnie bywa z tymi ciastami bez pieczenia :P ) No i macie tu jeszcze taką mnie
More food, love and dreams
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 244przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę i mąkę z przyprawą, proszkiem i sodą. Ciasto wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam
Blondynka Gotuje
Paszteciki 253Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek
NA MOIM TALERZU
Drożdżowe zawijańce z makiem 197najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo pomimo drożdży w składzie, ciasto nie musi rosnąć. Są miękkie, odpowiednio słodkie, niedrogie i po prostu pyszne. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1,5 łyżki cukru pudru(...)drożdży 400g masy makowej z puszki lukier 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości
Szefowa kuchni
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 281Ciasto Składniki: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Ponadto: około 1 kg truskawek około 6 łyżek nutelli 100 ml mleka 2 łyżki cukru do truskawek olej do smażenia Mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy(...)pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami
Bon Appetit Małgorzaty
Placki z cukinii i koperkiem 242sojowy olej do smażenia Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki(...)stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii
Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 217zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach
Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 226robi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. składniki na zacierki: 1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli(...)Wyrobić dobrze rękami ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula
Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 219tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 238twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę(...)stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem
Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 246Śniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu 5 łyżek roztopionego masła pół łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki(...)jajko i mieszamy. Do dużej miski dajemy przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz masło a na koniec zaczyn. Wyrabiamy ręką następnie zagniatamy przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę a jeśli zbyt twarde dodajemy ciepłego mleka, Potem ciasto przykrywamy ściereczką, zawijamy w ręcznik o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie
Bon Appetit Małgorzaty