ciasto - 164325 przepisów (strona:5317/10955)

Ciasteczka z patelni 190

proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko, dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersji bez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynki i żurawinę. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka

Mix smaku
Piwne racuchy 174

smażenia * szczypta soli Sposób wykonania Mąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka. Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny. Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki. Kawałki owoców wrzucamy do ciasta, tak aby całe pokryły się ciastem, delikatnie wyjmujemy  (najlepiej przy pomocy łyżki

Mix smaku
Tort Garfield 212

żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy(24/24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa blaty . biszkoptowe czekoladowe Białka ubić na sztywno, dodać(...)Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min. krem kokosowy Wszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą

Mix smaku
Meduzy 358

sposób wykonania Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką(...)gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi. Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Wystudzone układać w misce, posypując cukrem pudrem i rozkruszoną herbatką przesiewaną przez sitko

Mix smaku
Babka makowo-kokosowa 208

powstania jednolitego kremu. Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypując cukier. Dodać wiórki kokosowe(...)cytrynowy. Ciasto makowe wyjąć z piekarnika. Powierzchnię ciasta naciąć wzdłuż na głębokość 3 cm, przykryć pianą kokosową jeszcze

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 199

bardzo proste do wykonania i szybkie ciasto jest wyjątkowo pyszne, nie tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów(...)pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni

Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 221

cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem  przez środek wzdłuż dłuższego boku. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować

Mix smaku
Kruche babeczki 190

olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać) Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Foremki na babeczki natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać(...)kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki. Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek. Babeczki można napełniać dowolną masą

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki 193

miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i wymieszać. Do mąki dodać ostudzoną masę miodową i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni. Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto

Mix smaku
Ciasto z owocami II 244

puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem przeprowadzić próbę suchego(...)patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Pierniczki II 188

sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon. Jajka ubić z pozostałą ilością cukru. Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni. Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość

Mix smaku
Faworki 202

pieczenia * 2 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką. Lekko podsuszone placki pokroić na paski(...)15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Róże karnawałowe 220

pieczenia * 1.5 łyżki spirytusu * szczypta soli * 1 litr oleju do smażenia * marmolada Sposób wykonania Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką. Z placków powykrawać kółka w trzech rozmiarach(...)średnie i też posmarować środek białkiem, teraz położyć najmniejsze i środek docisnąć palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym

Mix smaku
Pijak adwokatowy 319

składniki ciasto * 7 białek * 1 szklanka maku * 150 g wiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić(...)adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe. Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry

Mix smaku
Muffinki kakaowe z nadzieniem twarogowym 213

serowa * 150 g sera białego  * 2 łyżki śmietany * 3 łyżki cukru *  1 łyżka  budyniu wiśniowego Sposób wykonania masa serowa Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko. ciasto W jednym naczyniu zmieszać składniki suche, a w drugim składniki mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia. Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej po łyżce ciasta, następnie włożyć(...)łyżce masy serowej, następnie znowu po łyżce ciasta. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania