Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes 281ostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 100 gram miękkiego masła 1/2 szk. cukru(...)cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekę babeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję
Magiczna kuchnia Darii
Cukinia w cieście piwnym z dodatkiem gałązek oregano 160Czyli lekki i szybki obiad na lato. Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś stosuję
bistro mama
Muffinki z truskawkami i kruszonką 211razem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy. Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mama
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 179Domowe. Proste, zwyczajne ciasto domowe. Nie umiem znaleźć lepszego określenia. Jeśli kiedyś moje dzieci będą wspominać dzieciństwo, chciałabym, żeby zapamiętały właśnie smak tego ciasta. Przepis, po zwiększeniu proporcji, bo trochę ubogie wydawało mi się na pierwszy rzut oka, pochodzi z książki Szkoła Pieczenia Dr. Oetkera Czytaj więcej
bistro mama
Ciasto francuskie z lemon curd 232szczęścia :) Do dość cierpkiego szczęścia, bo soku z cytryn do lemon curd nie żałowałam. Przepis będzie wyjątkowo krótki :) Ach, i jeszcze coś... Nie wpadłam sama na to, że z ciasta francuskiego można zrobić tort. Kiedy miałam 11 lat mama zabrała mnie ze sobą w sentymentalną podróż na Ukrainę. Bardzo się wtedy bałam, żeby się nie zgubić, żeby na chwilę(...)mamy z oczu. Pamiętam też, jak po męczącej podróży przysypiałam nad talerzem zupy i jak chwilę później słodko usnęłam w wielkim łóżku pod wielką pierzyną. I pamiętam tort z ciasta francuskiego, przyniesiony z cukierni. Pierwszy raz wtedy usłyszałam o cieście francuskim. Był przełożony kremem waniliowym i to jeden z tych smaków z podróży, który pozostał w mojej pamięci na zawsze
bistro mama
Ciasto Wiewiórka 141Ciasto, które kojarzy mi się z pierwszymi krokami w kuchni. Ono nie może się nie udać! Jest proste, smaczne i bardzo jesienne. Cynamonowe, orzechowe i pełne startych jabłek, które sprawiają, że długo pozostaje świeże. Przepis z mojego domowego zeszytu. Zerknijcie do swoich zapisków, na pewno też u Was to ciasto się znajdzie :) Czytaj więcej
bistro mama
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 312masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut. Musimy wtłoczyć(...)ciasta jak najwięcej powietrza! Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką ). Przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec paska. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na Słodko
Kruche maślane ciasteczka z żurawiną 238żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Zasypujemy cukrem i wbijamy żółtka. Dodajemy cukier waniliowy, sól i żurawinę. Dłonią zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min. Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną mąki i formujemy na walec. Walec z ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy
kulinarnyJa
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 243białego sera, a do tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :) Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób (4 naleśniki) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka masła 80 g mąki pszennej 250 ml mleka SKŁADNIKI na farsz do naleśników: 100 g białego sera (twarogu) 120 g serka waniliowego SKŁADNIKI na sos malinowy(...)świeżych malin 2 łyżki białego cukru PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto
kulinarnyJa
Chleb żytnio pszenny 145odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki(...)miskę przykrytą ściereczką na 45 min. Ponownie przemieszać zawartość mikserem i zostawić na kolejne 45 min do 1h. W tym czasie przygotować keksówkę. Wysmarować masłem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy i pozostawić na około 2h. Przy wyższej temperaturze w mieszkaniu ten czas może być mniejszy, ale warto czekać aż ciasto wyrośnie, podwajając swoją objętość (zdjęcie poniżej). Piekarnik nagrzać
W kuchni wieczorem
Świąteczne pierniczki 229się z Wami moim ulubionym przepisem. Jest jednak kilka obowiązkowych pozakulinarnych składników: Michael Buble, śpiewający White Christmas w tle, wieczorna ciemność za oknem i kompan do wycinania pierniczków z ciasta, ktoś bliski. I wtedy pierniczki zawsze wychodzą :) Składniki: 200 g masła 200 g cukru 2 jajka 1/2 szklanki płynnego miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej utarta skórka z 1 pomarańczy 600g(...)cukrem (mikserem lub mieszadłem K). Ucierając dalej dodajemy jajka, miód, esencję, skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gładkiej masy - ja używam mieszadła haka. Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy kulę, którą zawijamy w przezroczystą folię. Zostawiamy na noc w lodówce (do 24h). Następnego dnia dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkujemy
W kuchni wieczorem
Ravioli z sosem grzybowym 220ręce moja ręka, w drugiej ręce pełna siatka. I tak sobie idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze. Nie będzie więc przepisu na ciasto. O ciasto zapytajcie mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco. Składniki: farsz 250g ricotty 3 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę pieprz(...)dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia. Ravioli Ciasto na makaron pokroić w kwadraty o boku 7cm. Na każdym kwadracie ułożyć po łyżeczce farszu. Skleić w trójkąty. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Podawać polane sosem
W kuchni wieczorem
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 205popularnym kiedyś serialu Felicity? Nie jest to cukierkowa opowieść, bo życie głównej bohaterki to raczej dramat niż komedia, w którym przez długi czas jedyną miłością była ta do robienia ciast. Ostrzegam więc, że może być mniej słodko niż się zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych(...)nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child, która jest nieugięta i nieustraszona. Za to jak Meryl Streep się w nią wcieliła i dodała
W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 240masła 150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu 1 jajko i 1 żółtko Sposób przygotowania Mąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu. Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczorem
Rurki z bitą śmietaną 205najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum(...)godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm. 3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca. 4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy w nim każdą rurkę. 5. Układamy na blaszce
Szefowa kuchni