ciasto - 164325 przepisów (strona:5305/10955)

Pyzy z mięsem 255

bułka 1 jajko   3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4   cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić. Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część(...)ziemniaków i   to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby czekało do momentu aż zrobimy nadzienie. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a następnie wystudzić. Bułkę namoczyć, odcedzić wodę. 6- 7 cebul pokroić w kostkę i usmażyć do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem - przepis II 240

deszczem także. Ponieważ aura nie zachęca do spacerów, postanowiłam upiec jagodzianki.   Wykorzystałam po raz kolejny moje zapasy z zeszłego roku. Przepis wzięłam od Liski . Wyszły naprawdę pyszne, polecam :-) Ciasto na 18 drożdżówek: 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 570 g mąki pszennej(...)się rozpuści dodać wodę i mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Do wymieszanych suchych składników dodać płynne i na końcu jajko. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto a następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1 – 1,5 godziny. Przygotować nadzienie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie

Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym 223

kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem.  Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 218

domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami. Wspaniałe(...)najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą) Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 185

łyżeczki prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania tłuszcz do wysmarowania formy     Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do ponownego(...)wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Brownie w wersji light 218

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, jednak ilość cukru i tłuszczu zniechęcały mnie do jego upieczenia. Przeglądając strony internetowe natrafiłam na stronie na brownie w wersji light. Wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę(...)następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 227

łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć   ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia(...)minut. Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 193

mamy świeże drożdże należy najpierw z połowy mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche, czynność, tą należy pominąć. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe(...)części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł i uformować kulę. Uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy, tak, aby stykały się obok siebie. Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 – 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na wierzchu rozpuszczonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 27 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) 248

ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.Ze schłodzonego ciasta zrobić wałek i pociąć ciasto na jednakowe kawałki.Z każdego kawałka zrobić kuleczkę i obtoczyć ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułożyć

Moje domowe kucharzenie
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 215

kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru listonic_name = "Ciepłe bułeczki z konfiturą(...)wyrośnięcia. Krok 2 Do sporej miski wsypać mąkę. Dodać jajka, sól i koniecznie ciepłe masło. Wlać zaczyn i gnieść, gnieść, gnieść, aż będzie wyrobione i elastyczne. Krok 3 Podzielić ciasto na pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę

CoolinarniePL
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 334

opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej(...)melasą. Gdy połączą się w gładką masę, zdjąć garnuszek z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do suchych składników dodać mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 154

3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek(...)filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek. Odstawić do wystygnięcia. Moje lody posypałam przyprawa z młynka do dań słodkich

Kuchnia w opałach
PARÓWKI W NALEŚNIKU Z DODATKAMI 348

ciekawego ale od czasu do czasu po nie sięgam. Zazwyczaj nie podaję ich samych tylko staram się je jakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe  mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli  olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz(...)cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju TYLKO Z JEDNEJ STRONY. Wszystkie składniki farszu oprócz sera i parówek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Naleśniki odwracamy

Kuchnia w opałach
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 169

Deser specjalnie przygotowany dla koleżanki, która mnie jutro odwiedzi.  Już się cieszę na to spotkanie :) Mam nadzieję, że będzie smakowało. SKŁADNIKI: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli  1 jajko masło do posmarowania foremek na wierzch: 1 szklanka malin 1 gruszka 3 jajka  200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka(...)cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem. Foremki wyłożyć ciastem, spody nakłuć gęsto widelcem i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego pieca. Wyjąć

Kuchnia w opałach
FRANCUSKIE CIASTKA Z RICOTTĄ I WIŚNIAMI 154

razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów(...)cukrem trzcinowym i wiśni pozostawiając około 0,5 cm. margines z każdej strony. Każde ciastko przyłożyć pozostałymi 8 ponacinanymi prostokątami i pozagniatać widelcem każdy z boków tak, aby płaty ciasta się połączyły co zminimalizuje wypłynięcie nadzienia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym zółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 25 minut

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania