ciasto - 164325 przepisów (strona:5300/10955)

CHLEB NA ZAKWASIE 194

kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia(...)godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę

w mojej kuchni
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 201

naczynia miksującego wsypać pszenicę,kminek i zemleć -obroty 10,czas 1 minuta.Następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem

w mojej kuchni
babeczki z dyni -- muffin di zucca 195

zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać go w piecu. Piec w temperaturze(...)ESECUZIONE Zucchine , carote e aglio tritati ( preferibilmente con piccoli fori ), la massa risultante aggiungere le uova , il sale , il pepe , lo yogurt , la farina , il lievito e completamente wymieszać.Ciasto dovrebbe avere entrambi i marroni non sono lisce , ma non di spessore . Grattugiate il formaggio . Stendere l'impasto su formochkam (ho silicone) . Cospargete con il formaggio grattugiato e inviarlo

w mojej kuchni
cieniutkie naleśniki rozpływające sie w ustach------frittelle sottili si sciolgono in bocca 278

Wykonanie Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię o średnicy(...)smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Dal libro di uova Michel Roux ' , 130 ricette semplici " frittelle sottili

w mojej kuchni
Zapiekane naleśniki z kolorowym farszem----Frittelle al forno ripieni di colore 179

Wykonanie Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię o średnicy(...)smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Składniki 30 dag pieczarek 2 papryki pomarańczowe 3-4 cebule

w mojej kuchni
bliny gryczane ---- frittelle di grano saraceno 203

oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ciasto(...)bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru Frittelle di grano saraceno è un piatto russo , che è tradizionalmente associato con il caviale . Ingredienti      - 250 g di farina di grano saraceno

w mojej kuchni
Ciasteczka pomarańczowe 209

soli Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej

Mix smaku
Omlet Cypisa 190

dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się roztopi wlewamy masę. Smażmy aż zetnie się ciasto delikatnie przewracamy na druga stronę, smażymy jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerz polewamy miodem. Smacznego

kgwjanczewo
Faworki Drożdżowe bez Wyrastania 359

rozumiem. Bardzo Wam polecam. Składniki: 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 6 jaj 60 g drożdży 375 ml letniego mleka mąki, tyle ile pochłonie ciasto 1 łyżka octu lub spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Cukier, cukier waniliowy ucieramy lub ubijamy z jajkami. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Rozpuszczone, letnie masło(...)rozrobione w letnim mleku drożdże wlewamy do utartych z cukrem jajek. Zaczynamy podsypywać mąką, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub ręką, sprawdzając czy ciasto da się już zamięsić i konsystencją jest gotowe do rozwałkowania. Jeśli tak, to ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm i wykrawamy nożem bądź

Made By Mom And Son
Ciasto obłędnie czekoladowe z bezą 1839

Moja przyjaciółka jest wielką fanką czekolady, a wiem, że lubi też bezę. Na jeden z weekendów kiedy miała nas odwiedzić postanowiłam przygotować coś specjalnie dla niej. Ciasto czekoladowe z bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na “Obłędnie czekoladowe ciasto” , które cudownie się sprawdziło i genialnie pasuje do bezy. Nowy post Ciasto obłędnie czekoladowe z bezą pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 218

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko(...)podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki

Pyry na Gaz
Babka cytrynowa 203

minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej  cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy:   1 szklankę cukru pudru mieszamy  mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny . Wylewamy 3/4 lukru(...)ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik. Jak odrobinę zgęstnieje wkładamy do rękawa cukierniczego lub innego dozownika i robimy napisy, szlaczki itp. Na zdjęciach świąteczna wersja babki. Z porcji wychodzą dwie takie małe babeczki

Humanistka w kuchni
Ciasteczka do kawy 191

Ciasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość

Humanistka w kuchni
Babka waniliowa na kefirze 375

ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni

Humanistka w kuchni
Pączki bez jajek i mleka 237

podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z  odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według autorki przepisu można było z niego  od razu wykrawać kółka itd.. 50 dkg mąki tortowej 300 ml wody 80 g świeżych(...)miksturę drożdżową,olej, resztę wody , kurkumę i wyrobić ciasto.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki . Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką .P ozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania