Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 272się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka mąki kukurydzianej -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -ok. 1/2 kubka ciepłej wody -dwie łyżki oleju rzepakowego -sól łyżeczka -duża łyżka drobno startego parmezanu -papryka słodka sypka(...)Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej
BaRepas
Walentynkowe pierniczki 245odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki . Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada czy też jest potrzebna , lekko podsypujemy mąką wycinamy serduszka i inne kształty . Pieczemy
Wypieki Uli
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3645dwukrotnie, za każdym razem z innego sera (obawiałam się, że zabraknie na podwieczorek, bowiem znikały jeszcze ciepłe) i obydwie wersje były równie smaczne, choć im ser mniej zbity, tym ciasto luźniejsze i bardziej puszyste. Mój drugi ser taki właśnie był, dodatkowo zwiększyłam minimalnie ilość sody, druga wersja była więc wersją idealną, nawet ich smażenie opanowałam już do perfekcji, wyszły idalnie(...)dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie
Smaczne Zdrowe
Faworkowe Love 246łyżeczka proszku do pieczenia kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia plus łyżka octu Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany, masła, proszku do pieczenia i octu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Dokładnie wyrobić, bijąc wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrzne. Następnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu
Krakowskie smaki Ani
Pączki dyniowe z kajmakiem 207mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, puree, jajko, żółtko oraz ekstrakt. Zagnieść na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta. Dobrze wyrobić - ciasto może pozostać lekko klejące. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat. Wałkować na grubość 1,5 cm, wycinać szkolanką koła. Odłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faworki 273gęstej śmietany , 6 żółtek , 1 łyżka octu , sól na czubku noża, tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec). Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczywko czosnkowe 173średnicy ok. 18 cm potrzebujemy: 20g drożdży 1 kubek gorącej wody 1 łyżeczkę soli odrobinę cukru 550g mąki pszennej 6 ząbków czosnku ketchup ser żółty oregano Zagniatamy ciasto drożdżowe łącząc drożdże, sól i cukier z gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk Odstawiamy do urośnięcia(...)czasie dzielimy ciasto na 3 równe części, wałkujemy i układamy na formach. Następnie smarujemy cienką warstwą ketchupu i posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Całość posypujemy żółtym serem i oregano. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200-210 stopni. Oczywiście nie obejdzie się bez sosu czosnkowego - przepis znajdziecie tutaj -> klik i gotowe :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia
Kolejny blog o gotowaniu
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 222cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza Clauditta 151Składniki na 2 spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej(...)zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić (początkowo bardzo przykleja się do dłoni), umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną
ClauditteMissCooking
Gofry bez proszku do pieczenia - rodzinne gotowanie 186drożdże...jestem już gotowa....czytam dalej..... Nosz %$#%# !!!! a gdzie masło, gdzie proszek do pieczenia, nie wspomnę już o cukrze waniliowym. Dobra lecę raz jeszcze. Znowu nie doczytałam... ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast, już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!! Pytam dziecka...pomożesz? -Tak No dobra, do roboty. Mycia(...)stopniowo wlewając resztę mleka. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest
ClauditteMissCooking
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 232ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt przekładany owocami z galaretką), że biszkopt to, tamto, siamto. No tak, ale dopóki sama się nie przekonam, na własnej skórze to różnego rodzaju porady są nic nie warte. Ot suche uwagi. W sobotni wieczór ukręciłam(...)ciasto, a w niedzielę przełożyłam kremem. I oto jest. Zaznaczam, że w cale nie było tak ciężko ;) potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) - 226g masła - 220 g cukru (użyłam cukru pudru) - 5 białek - 2 łyżki ekstraktu z wanilii - 375g mąki - 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) - pół łyżeczki soli - 355 g mleka - barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą
Szybko Tanio Smacznie
Pizzowe roladki 245ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki(...)kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem
Moje domowe kucharzenie
KOTLETY PIZZOWE Z SALAMI, SEREM I KUKURYDZĄ 273Dziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący się ser – zarówno mozzarella, jak i cheddar. Przepis powstał zupełnie spontanicznie, można powiedzieć z braku laku … i braku pomysłu na kolację. Jak widać – opłacało się kombinować! Kotlety pizzowe smakują fenomenalnie(...)świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Podane z gorącym czerwonym barszczykiem zachwycą na kuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula
Ostra na Słodko
Cebulowy naan i wołowe kofty 197Składniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego mleka(...)sól przesiewamy do miski . Dodajemy drożdże, cukier , gra n ulowaną cebulę i gałkę. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy tam ciepłe mleko , jogurt, olej, jajko i wy rabiamy ciasto. Ugniatamy przez 10min , aż będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miski i obtaczamy je w olej u. Przykr yte odstawiamy w ciepłe miejsce , aż wyrośnie. Ciężką blachę wkładamy do piekarnika
Gaździnka warzy
Pierożki 177sól, pieprz 4 cebule kawałek wędzonego boczku 4 ziemniaki 30g białego sera Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać(...)się nie przykleiły do dna ani do siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ................... Smacznego Ciasto jest rewelacyjne zawsze wychodzi.. Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować
Gaździnka warzy