ciasto - 164325 przepisów (strona:5288/10955)

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 185

szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula(...)posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak. Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy. CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ). Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy

Ostra na Słodko
Nutka orientu. 215

dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem

Powiedz dietom nie
Naleśniki z kaszy jaglanej 368

Mój chłopak, który uwielbia tradycyjne naleśniki, nie mógł się nachwalić mojej wersji i już zapowiada, że podkradnie mi przepis na swojego bloga ;) przygotowałam dwa warianty - wegetariański i dla mięsożerców. Ciasto (ok.12 naleśników) 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka 1 kula mozzarelli (125g) 300 g pieczarek Sól, pieprz Naleśniki Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi

Powiedz dietom nie
Ślimak, ślimak, wystaw rogi... WEGAŃSKIE ruskie 193

swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy z oliwek sól Farsz 1 kostka tofu naturalnego (180g) 4 ugotowane, obrane ziemniaki(...)cebula Sól, pieprz Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, solimy. Ugniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od naczynia. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do ziemniaków i tofu, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy. Wałkujemy ciasto (żeby się nie przyklejało, najlepiej posypać mąką)i wycinamy kółeczka czym nam wygodnie, ja użyłam szklanki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi z babciną wprawą;) Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy

Powiedz dietom nie
Babeczki cytrynowe 254

cytryny Spód Łączymy wszystkie rodzaje mąki z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Napełniamy foremki i pieczemy 20-25 minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia(...)minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód i pieczemy ok. 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie wyjmujemy z formy. Babeczki są oczywiście zdrową wersją sklepowych wypieków jednak niosą ze sobą pewną

Powiedz dietom nie
Tarta limonkowa na spodzie graham 215

maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie 25 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą, żeby spód zachował kształt. Pieczemy(...)czas mieszając i bardzo powoli doprowadzając do wrzenia. Gdy tylko pojawią się jego pierwsze oznaki, ściągamy z gazu. Dolewamy bardzo powoli żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy upieczone wcześniej ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Powiedz dietom nie
Tarta z figami i serem 206

gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami;) Ciasto: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g białej mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego łyżka oleju 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soli  Nadzienie(...)jogurtu naturalnego 40 g sera camembert 200 g fety kilka świeżych fig łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego od formy na tartę, wyłożyć dno i boki formy. Opcjonalnie dodać obciążenie w postaci papieru do pieczenia i suchej

Powiedz dietom nie
Pyszne i zdrowe ciacho. 216

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać rewelacyjne, zdrowe ciasto z płatków owsianych i musu owocowego. Niestety przepis nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na blogu Anyżkowo . Gorąco polecam, ciasto jest cudowne!:) Składniki  spód:  3 szklanki płatków owsianych,  1/3 szklanki miodu  1/3 szklanki wody,  1/3 szklanki soku jabłkowego,   1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych(...)Foremkę do pieczenia wykładamy papierem. Na dnie układamy warstwę płatków, następnie wylewamy mus i przykrywamy pozostałymi płatkami. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. 1 porcja (przy założeniu, że całe ciasto to 10 kawałków) zawiera: 212 kcal, 4,44 g białka, 2,6 g tłuszcze, 45,9 g węglowodany, 3,9 g błonnik Normal 0 21 false false false

Powiedz dietom nie
Jaglane ciasto czekoladowe 327

Pyszne ciasto bez pieczenia, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej(...)przekładamy do miski, dodajemy do niej len, mąkę, kakao, miód, cynamon i banany. Wyrabiamy, dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie wyrabiamy. Następnie dodajemy orzechy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

Mienta blog
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 242

pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli 40 g cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowa rolada drożdżowa 265

Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu  Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę(...)rozczyn drożdżowy wbijamy żółtka i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut

Luźna Kuchnia
Cytrynowe babeczki 299

cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta.  Pieczemy

Luźna Kuchnia
Misiowy Miodownik 233

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy  około(...)białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę delikatnie łączymy pianę z kremem dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy budyń śmietankowy do drugiej czekoladowy i opcjonalnie kawałki czekolady ostudzone ciasto przekładamy kremem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Anielska chmurka 306

dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty  Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego(...)ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. P.S Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki np na morelową, czy poziomkową:)Możemy też pominąć biszkopty i przygotować cisto w formie deseru np w kieliszkach

Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 241

kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Beza: 2 białka 1 kubek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia(...)Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza Podajemy ze świeżymi porzeczkami:)  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania