Chleb kaszubski na podmłodzie 204mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut. Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić go w oprószonym mąką
UgotujmyTo.pl
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 231jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę(...)porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut
UgotujmyTo.pl
Ciasteczka podwójnie czekoladowe 271pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej
Szefowa kuchni
Domowe naleśniki 342jest na wersje wytrawną, nie słodką. Składniki na naleśniki Świeże jajka : dwa Mąka pszenna : 200 gram Woda : 200ml Mleko : 200ml Cukier : 1 łyżka Sól : szczypta Olej : 2 łyżki do ciasta Olej : do smażenia Wykonanie: Będziemy potrzebować sitko do przesiania mąki. Wbijamy oba jajka do miski z mąką, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju do ciast, mleko i wodę. Tak przygotowany(...)składników należy zmiksować do gładkiej masy i odstawić na około 30 minut. Teraz będziemy potrzebować patelnię, należy ją rozgrzać z odrobiną oleju. Gdy olej będzie już gotowy wylewamy nasze ciasto na patelnię i smażymy z obu stron, aż się ładnie zarumieni. Z podanych wyżej składników otrzymałem 6 naleśników o średnicy około 27cm
Facet i noże
Żytni chlebek bananowy z pistacjami 237cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera). Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada we wzory 313blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut. Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce
Słodko-Słony Świat Ilony
PALUCHY WIEDŹMY 219łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około 30 minut . Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj palce. Muszą(...)być cieńsze od naszych, gdyż ciasto rośnie w piekarniku. Na czubek każdego palca wciśnij migdał (ja przekrajałam migdały na pół, by "paznokcie" były cieńsze). Paluchy piecz około 10 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki expresowe 185Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko. Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto. Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto (np. 1-1,5 cm), w razie konieczności podsypując lekko mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie. Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż
Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 700orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty). Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość. Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta , formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem
Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 348cukru do smaku Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie(...)oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie
Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 215mięsa mielonego 1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr 1 cebula 1 marchewka 200 g ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki margaryny 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie(...)niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz
Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 199Ciasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: główka sałaty rzymskiej puszka kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros. Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym
Świat Domowej Kuchni
Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami 283gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości. Teraz czas na przygotowanie lanych klusek. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wbić jajko i dodać około 3 łyżek wody. Musimy uzyskać gęste ciasto, tak jak na omlet. W garnku zagotować 1 litr mleka. Kiedy mleko zacznie się unosić dodać masło. Mieszając zaczekać aż masło się rozpuści. W tym momencie zaczynamy wylewać lane kluseczki. Przygotowane(...)wcześniej ciasto przelewać do lejka, tak żeby lany strumień był równomięrny, dzięki czemu uzyskamy w miarę jednolite kluski. Kiedy ciasto zacznie przeciekać przez lejek, przenieść go nad garnek z mlekiem i intensywnie mieszając w kółko tworzyć lane kluseczki. Zmniejszyć temepraturę pod garnkiem. Ugotowaną dynię rozdrobnić blenderem, a następnie dodajać do mleka. Całość delikatnie przemieszać. Gotować jeszcze przez chwilę. Przyprawić solą
Świat Domowej Kuchni
Farszynki mazurskie 11741pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami. Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, pieprzem i ugotowanymi(...)jajkami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu. Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej
Świat Domowej Kuchni
Naleśniki Klasyczne 215smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek. Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu. Składniki: Ciasto : (na 10-15 sztuk) -1,5 szklanki mąki -2 całe jajka -1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej Twaróg: - 2 kostki twarogu półtłustego(...)olejek zapachowy waniliowy (5ml) -cukier waniliowy - 2-3 łyżki oleju -3 łyżki śmietany -cukier puder (tyle ile uważasz) Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być bardzo rzadka. 2.Twaróg: Dwie kostki twarogu wrzucić do miski , dodać wszystkie składniki. Łyżką wszystko
Gotuj Z Muzyką