ciasto - 164325 przepisów (strona:5335/10955)

Ciasteczka "Bezikowe" z powidłami 176

Łatwo, szybko i przepysznie. Składniki: Ciasto: 1.5 szklanki mąki 125 g margaryny 0.5 łyżeczki sody 2 łyżki cukru pudru (przesianego) 2 żółtka cukier waniliowy Dodatkowo: powidła śliwkowe 2 białka 2 łyżki cukru cukier waniliowy kilka kropli soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka(...)zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć nim dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku). Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na ciasto rozsmarować cienko powidła. Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym ubiciu piany, dodawać powoli). Naszą pianę nakładamy na powidła i rozsmarowujemy cienko po całości.  Wstawiamy

Moje pyszne gotowanie
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 189

dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże, wymieszać. Dodać tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki. Pieczarki pokroić w kosteczkę(...)garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka). Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli.  Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu.  Piekarnik nagrzać

Moje pyszne gotowanie
Muffiny marchewkowe 193

Dziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki) 1,5 szklanki mąki pszennej po pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru(...)oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy.   Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk. Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Polewa do muffinek 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru

upichcic
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 208

pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych.  Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem. Ciasto naleśnikowe robię "na oko": 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, duża szczypta cukru Wszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka(...)sprawdza się rewelacyjnie :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju... ...na jasnozłoty kolor.  Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z twarożkiem w sosie grejpfrutowo - limonkowym z lodami 478

wiem, że nie wszyscy na słodko. Spróbujcie jednak tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;) Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mleka ,  2 jajka , 7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną(...)łyżeczka cukru , odrobina soli - na czubku noża ;) Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odetchnęło. W tym czasie przygotowujemy twarożek. Do przygotowania czterech naleśników potrzebuję:  4 łyżki twarożku śmietankowego ,   4 łyżeczki cukru  i  1 kroplę aromatu śmietankowego .  Wszystko razem wystarczy dokładnie wymieszać. Naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki ze szpinakiem i fetą 183

lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra(...)wykrawać prostokąty.  Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :)  Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje je rozbitym jajkiem :) jeśli wolicie miękkie pieczywo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 207

szklanki mąki , 3 jajka , szczypta soli , 2 łyżki cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać resztę składników i wymieszać. Proporcje są orientacyjne. Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie rozpływało się zbytnio na patelni. Jeśli będzie zbyt gęste, wtedy można dodać odrobinę mleka. Jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki. Smażymy (a raczej pieczemy(...)średnio rozgrzanej patelni. Nie dodajemy tłuszczu.  Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor. Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina. Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka z mrożonych malin 1856

Późną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki. Składniki: 400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych), 3/4 szklanki cukru(...)soku.  Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.) Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 187

polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :) Składniki ciasta naleśnikowego: pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao), około 1,5 szklanki mąki pszennej - ciasto nie może być za gęste , 3 jajka(...)łyżki cukru , 1/3 łyżeczki soli , olej do smażenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, tak aby nie było w cieście grudek. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie smażyć niezbyt grube naleśniki na niewielkiej ilości oleju.  Twarożek (porcja na 4 naleśniki): 250 g twarogu , 2 łyżeczki esencji waniliowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 315

przepis znajdziecie >TAM< , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich Przysmaków Składniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu(...)ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak: Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;)  Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej 215

cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste - mleka. Konsystencja zależy od bananów. Jeśli są bardzo miękkie, wtedy(...)ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany. Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu.  Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego - ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łazanki z makiem 266

Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań, bez których stół wigilijny byłby smutny.     Składniki na ciasto: -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -2 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -szczypta soli     Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów(...)włoskich i garść rodzynek    Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Pozostawiamy do przeschnięcia.    Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.    Dodajemy do smaku miód.    Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka

Maminek kulinarny
Faworki 214

minut). Do ubitych jajek dodałam mąkę z roztartym masłem i wymieszałam łyżką, dodałam śmietanę i ocet i jeszcze raz wszystko wymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół(...)rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy.   Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta.   Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze

NA MOIM TALERZU
Domowy makaron 200

towania swoj ego makar onu :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąk i pszennej 3 żółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka , następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski

NA MOIM TALERZU
Piekę w weekend 201

Pamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka(...)ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka łyżek mleka 180 g gorzkiej czekolady 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżka kawy granulowanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania