Ciemny placek 231opakowanie cynamonu 1 łyżeczka amoniaku bakalie (rodzynki, orzechy) Przygotowanie: Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1/3 kostki masła(...)kakao cukier 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami
Motylkowa Kuchnia
BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-ŚMIETANKOWĄ 340mieszając. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowanie ciasta: Wystudzony biszkopt, po usunięciu sreberka, przekroić na 2 cieńsze części. Jedną część biszkoptu włożyć do formy, cienko posmarować dżemem, wylać krem, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta oblać polewą. Włożyć
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Puszysty biszkopt gryczany 206delikatną nutą pomarańczy. Szybki biszkopt gryczany. Można podawać z konfiturą lub słodkim jogurtem – jogurtem wymieszanym z konfiturą lub miodem i sokiem z cytryny. Puszysty biszkopt gryczany Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 porcji Składniki 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo 3 łyżki mąka gryczana czubate 4 szt jajko 1 łyżeczka esencja pomarańczowa lub łyżka soku(...)Żółtka ucieramy z erytrolem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem. Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp
Kucharzyca
Piernik marchewkowy - pyszny 209Piernik marchewkowy - cudownie mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykłe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo, iż do tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową(...)cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka alla pieguski. 234gorzka czekolada np: Wedel Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy posiekaną czekoladę i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła, kwiatki co wolicie.Krążki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 193Pizzę najbardziej uwielbiają dzieci,ale wśród dorosłych także znajdzie się wiele łasuchów i my chyba do nich należymy. Kiedy mamy ochotę na pizzę,robię taką domową z różnymi dodatkami. ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z ciepłą wodą (pół na pół) 1/3 łyżeczki soli po szczypcie suszonej bazylii,oregano(...)tymianku Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,dolać oliwę i wodę z mlekiem. Ciasto zagniatać około 10 minut. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ponadto: filet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno
Kolorowa kuchnia Elki
Bezglutenowe bułeczki z quinoa 246suszonych drożdży ok. 280-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj
Kuchnia bezglutenowa
Tartaletki z boczkiem i jajkiem 191jaka to frajda i ogromna satysfakcja, przygotować z kilku kompletnie odmiennych składników, idealnie skomponowany w smaku posiłek. Ja tym razem przy moim kulinarnym eksperymentowaniu posiłkowałam się resztkami zamrożonego domowego ciasta półkruchego , parą cudem ocalałych w lodówce przed żarłocznym Panem Mężem jaj , kilkoma plastrami nie pierwszej już świeżości boczku oraz smętną, zwiędłą cebulą i resztkami sera feta . Lekko karkołomne zestawienie produktów(...)Piątek - szybko, smacznie i na temat :) Podsumowanie akcji dostępne na blogu - link wkrótce... Składniki na 2 tartaletki o średnicy 10 cm- porcja dla 1 osoby: 3-4 plastry domowego ciasta półkruchego - ja przechowuje je zwykle w zamrażarce i odmrażam przed samym użyciem 2 grubsze plastry boczku kilka kawałków sera feta 1/2 cebuli - małej; wymaga podsmażenia 2 jajka sól, pieprz
Grunt to przepis!
Waniliowe Racuszki z Ananasem i Gruszkami 202łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 ananas 3 gruszki Olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie skladniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ananas obieram i kroję w drobną kostkę. Gruszki obieram i również kroję w drobną kostkę. Owoce dodaję do ciasta. Na rozgrzana patelnię wkładam olej kokosowy(...)Następnie za pomocą dużej stołowej łyżki kładę porcję ciasta na patelnię. Smażę z obu stron aż placuszki będą rumiane. Za pomocą ręcznika papierowego odsączam nadmiar oleju. Podaję ciepłe lub zimne. Smacznego
Gotowanie Patki
Domowe hot dogi z Remuladą duńską FolWark. 258cienkich kiełbasek 6 plastrów żółtego sera Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy, cukier, drożdże, oliwę i mieszamy.Następnie przesiewamy mąkę z solą i zagniatamy około 5 minut ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6 kawałków.Każdy kawałek rozpłaszczamy na wielkość kiełbaski, kiełbaskę owijamy serem a następnie zawijamy w ciasto, dobrze
Sama słodycz i szczypta chili
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 259przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * woda – 5- M; * sól – 1 płaska łyżeczka * świeży tymianek – 1 pęczek FARSZ: * czosnek – 3 główki * oliwa(...)łyżki * woda – 220 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * świeży tymianek * świeża chili – 1 szt * miękki kozi ser – 100 g * twardy kozi ser – 100 g * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy
Ostra na Słodko
Pierniczki imbirowe 178Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykrawamy pierniczki i pieczemy
Apetyczna babeczka
Brazylijskie bułeczki serowe 175Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ciasta razem z parmezanem. Znowu wymieszać. Łyżką nabrać porcję ciasta i położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować ciasto coś w rodzaju kulki Nagrzać piekarnik do 190 C i piec
Kuchnia Pokoleń
Ciastka cytrynowe 193kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć w woreczek foliowy. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień partiami wałkować ciasto i wycinać dowolne kształty ciastek. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciasta 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić
Kuchnia Pokoleń
Owsiane placki nadziane bananami 215dżemu i plasterek banan Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy całe jajko, mleko, cukier, łyżeczkę miękkiego oleju kokosowego i sodę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki pszennej. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana, lekko mieszamy. Placki smażymy na mniejszym ogniu na małym
Słodkie okruszki