Świąteczne piernikowe babeczki (z dżemem z jagód) 281drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie). Babeczki wkładamy do nagrzanego d 190 stopni piekarnika i pieczemy około
Słodkie okruszki
Ziołowe paluchy z serem żółtym 165niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej
Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasteczka stempelkowe 236łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,na cieście zrobić wzorek za pomocą stempelka i foremką wycinać ciasteczka. Piec
Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki z jabłkami 180łyżkę oleju. Całą masę wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube ani za cienkie plasterki. Przygotowane kawałki jabłka włożyć do ciasta. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta wraz z kawałkiem jabłka. Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor(...)usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie ciasta na placuszki z jabłkami Smażenie placuszków Pomysł na przepis STĄD
Ugotować
Najlepsze kruche rogaliki!!! 251Dodatkowo: powidła śliwkowe cukier puder Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Jedną sobie zostawiamy a pozostałe wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na ok 3 mm, i dzielimy na 8 trójkątów. Na brzeg ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą(...)być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem
Delicious Titbits
Ciasto ,,niebo w gębie’’ 212Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)rozsmarowujemy na wierchu. 4) Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta
Bajeczna Kuchnia
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 243sodą) i sokiem z cytryny w dużej misce. Do mielenia migdałów użyłam młynka do kawy. Skórkę kandyzowaną posiekać jak najdrobniej i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć. Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce w zimnej wodzie (wtedy(...)ciasto się nie klei). Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać ręką. Z podanego przepisu wyszło mi 25 średniej wielkości pierników. Pierniki należy układać w pewnej odległości od siebie, bo rosną w czasie pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut). Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku
Bullio
Pierożki makówki 172Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju(...)smażenia Wykonanie: • Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. • Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. • Dodać śmietanę i zagnieść. • Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka
To co kocham
Orzechowe gwiazdki 145łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kocham
Babeczki Czarny Las 146mojej książki kucharskiej. Okazało się jednak, że zdobyłam tym przepisem nagrodę – mikser Elektroluxa, dlatego chciałam się Wam pochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. • Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki
To co kocham
Neapolitanki 175smaku. Naprawdę wyjatkowe, idealne na zbliżające się ostatki. Ten stary zeszyt jeszcze nieraz Was zaskoczy – ja dziwię się za każdym razem, gdy go przeglądam. Składniki: Ciasto • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% • 4 żółtka • 1 białko do smarowania Masa • 250 g serka mascarpone • 250 ml 30% śmietanki • 3 łyżki(...)cukru pudru • 1 mały śmietan-fix • kakao do posypania Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 5 cm. • W połowie kółek
To co kocham