pierożki inspirowane Gruzją 202Gruzji, wypełnione mięsem, zwykle wołowym lub baranim z dużą ilością kolendry. Sedno tkwi w zamkniętym w środku rosole, który otacza mięso. Chinkali jemy rękoma, chwytamy za górną falbankę, nadgryzamy ciasto, wysysamy rosół, a następnie zabieramy się za farsz. Uwielbiam w ten sposób celebrować jedzenie. Moje pierożki są z mięsem cielęco - wołowym, ale śmiało można wykorzystać wieprzowo - wołowe. Przeszłam pół(...)mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami
Cook&Love
Naleśnikowe szaszłyki 234opakowania sera feta 10 brykiecików mrożonego szpinaku 1 cebula 3 łyżki oleju pieprz ziołowy i sól do smak kilka patyczków do szaszłyków Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany, przestudzony filet z kurczaka, pokrojoną
kgwjanczewo
Pierogi z ziemniakami 382przyjechał słoiczek domowych skwarków żal było nie przygotować. Dodatkowo nic nie zastąpi pierogów domowych, a że dzieci je uwielbiają zniknęły szybciej niż zostały przygotowane. Pierogi z ziemniakami Składniki : ciasto: 350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju farsz: około 800 g ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku 80 g masła sól, pieprz dodatkowo(...)kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto. Wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki. Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka! 8305pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco SKŁADNIKI: 1 kg filetów ryby na ciasto: 1 szkl.mąki 1 jajo 2 łyżki oleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl. wody(...)papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron na oleju. Przygotowujemy zalewę-kroimy paprykę w paski ,cebulę w piórka,a ogórki w plasterki. Dajemy pokrojone warzywa
Swojskie jedzonko
Dżem z dyni 180także nienasycone kwasy tłuszczowe, więc warto przygotować z niej trochę zapasów na zimę. Dżem lub puree z dyni idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych ciast i deserów np. czekoladowe ciasto z dynią lub ciasto dyniowo-mandarynkowe . Składniki: 3 kg dyni 1/2 kg cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 kg jabłek
talerz przyjemności
Cytrynowe babeczki z syropem cytrynowo-limonkowym 164tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją. Dla kogo: dla lubiących orzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) szczypta soli(...)Składniki na syrop cytrynowo-limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny) Wykonanie ciasta: Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Mania Wypiekania
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 211środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka(...)ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. 2. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy
Kuchnia w czekoladzie
Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym 212Muffinki są jednym z najprostszych ciast. Chwilka czasu wolnego i mamy pachnący, domowy wypiek, który jest nie tylko pyszny, ale i wygląda niezwykle dekoracyjnie. Dzisiaj proponuję waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym i chrupiącym wierzchem z brązowego cukru trzcinowego. Składniki (na 12 muffinek): 250 g mąki (typ 500) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą(...)widelcem (około 10 sekund). Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy widelcem. Tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do papilotek wykładamy 2/3 ciasta. Następnie do każdej papilotki nakładamy około pół łyżeczki dżemu. Na dżem wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości. Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru
Smak mojego domu
PITA MEKSYKAŃSKA 228Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy tymianek Nadzienie: Sos meksykański ⇒ przepis Wykonanie: Pita: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy(...)cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy mieszanką jajka i wody. Przykrywamy krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepiamy starannie brzegi, dociskając widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem
Kuchnia MagdaLeny
ciastka francuskie z brzoskwiniami 211Ciasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego(...)serka homogenizowanego jajko cynamon Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, na połowie każdego kawałka wycią ć literatką otwór . Na każdy kawałek po drugiej stroni e nałożyć łyżkę serka, po kawałku owoców i posypać cynamonem. Złożyć na pół przykrywając stroną z otworem i skleić rogi. i posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI 190SKŁADNIKI : 200 g masła naturalnego 500 g mąki pszennej 7 łyżek cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany(...)PRZYGOTOWANIE : Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Tort makowy z masą i owocami 234mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję Testuję
Przepyszne pączusie serowe. 230Witajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 Składniki : 4 szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 500 g sera z wiaderka 3 jajka 2 łyżki kwaśnej smietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka(...)smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie : Do miski przekładamy ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą . Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy
Sama słodycz i szczypta chili
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 200migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrze