Leniwe orkiszowe z mąką kokosową 293czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś śniadanie. Leniwe z twarogiem i dodatkiem mąki kokosowej. Próbowałam kiedyś wersji czysto kokosowej, ale okazała się zbyt delikatna i ciasto szybko się rozgotowało. Teraz dodaję zawsze mąkę orkiszową i wychodzą smaczne. Mocno twarogowe, czyli takie, jakie lubię najbardziej :) Leniwe orkiszowe z mąką kokosową 500 g sera twarogowego 2 jajka(...)łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki orkiszowej Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem
FitKot
Kopytka z boczkiem 230trzymając się zasady, że im więcej mąki dodam tym kluski będą bardziej zwarte i twarde, a każdy lubi inne, w każdym razie trzeba dodać jej tyle, aby ciasto nie było zbyt klejące, dało się wyrobić i wykroić z niego kopytka) osolona woda do ugotowania kopytek łyżka oleju lub oliwy ok. 200-250 g wędzonego boczku 1 cebula Ugotowane(...)dobrze wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, maszynkę lub z braku tych narzędzi porządnie roztłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajko i mąkę, wyrobić gładkie i jak najmniej klejące się ciasto. Podzielić je na kilka części i podsypując delikatnie mąką uformować z ciasta dość cienkie wężyki, które potem trzymając nóż pod kątem pociąć na kopytka. W dużym garnku zagotować wodę
Simply Food
Chlebek z pestakami dyni. 203papier do pieczenia. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-drewniane/forma-drewniana-180x115x60-ma-y-chleb.html .Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki pestek z dyni do ciasta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 14 g suszonych drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody prażone pestki dyni do posypania Wykonanie(...)śmietanę, następnie dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać resztę mąki, dodać sól, olej i 2 łyżki pestek dyni.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz zagnieść. Przełożyć do foremki, wygładzić, lekko zwilżyć wodą i posypać pestkami dyni. Jeszcze
Sama słodycz i szczypta chili
Zimowe mini torciki 205raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta(...)białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku
Kuchnia od dwojga
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 406ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć(...)jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty). Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy szklanki (użyłam szklanki o średnicy 8 cm) wykroić kółka z ciasta. Na każdy placek potrzebujemy dwóch wykrojonych kółek. Na wykrojony
Bullio
ŚWIĄTECZNE MUFFINY 214smakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła(...)łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek. Masę wylewamy do foremek na muffinki, pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko
słodki bratek
Piernik mocno orzechowy 191Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji
Ugotowane pozamiatane
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 192przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz: 500 g małych pieczarek ½ szklanki czarnych oliwek wydrylowanych(...)doprawiamy solą, dodajemy ostrą paprykę w proszku i suszone oregano. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy roztopione masło. Dodajemy jajko, pokruszone drożdże, sól i stopniowo, wyrabiając ciasto, wodę. Całość starannie wyrabiamy na stolnicy lub silikonowej macie. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, ale nie za cienko. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi układamy na patelni, wysmarowanej wcześniej oliwą
Moja smaczna kuchnia
Naleśniki mojego dzieciństwa 236cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto naleśnikowe, pamiętając(...)mąkę przesiać wcześniej przez sito. Ciasto odstawiamy. Gdyby było za gęste dodajemy trochę wody. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze
W Moim Magicznym Domu
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 376ziele angielskie tłuczemy na pył w moździerzu. Majeranek rozcieramy między dłońmi. Dodajemy przeciśnięty kilkukrotnie przez praskę czosnek, żelatynę w proszku, wlewamy zimną wodę. Całą masę mięsną wyrabiamy jak ciasto, dłonią. Mięso musi wchłonąć wodę i zacząć się kleić do ręki – po odwróceniu dłoni do góry nogami spory kawałek masy powinien się mocno trzymać. Po co to wszystko? Czemu nie można(...)tylko wymieszać i zapakować w osłonki? Wyrabianie mięsa, tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że mięso zaczyna się łączyć i kleić do siebie, staje się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry. Osłonki wyjmujemy
Karo in the Kitchen
Kruche ciasteczka na choinkę i nie tylko.... 195zapraszam. Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 15 dag masła - 2 łyżki miodu - szczypta soli Ilość mąki należy dostosować do potrzeb podczas wyrabiania ciasta. Do dekoracji: - do dekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka arachidowa prażona, karmel lub maczek o smaku mango - rozmącone białko do posmarowania ciasteczek 1. Składniki sprawnie(...)szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy ciasteczka, smarujemy jedną stronę białkiem i dekorujemy ulubioną posypką. 3. Gotowe ciasteczka układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy ok 7-8 minut do lekkiego zrumienienia
Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarogiem i jagodami ... czyli bieszczadzki deser 258Bieszczadzkich restauracji. Bieszczadzkie naleśniki po brzegi wypełnione są farszem, więc przygotowane od serca :) Ja pokochałam ten deserek i dlatego dzisiaj wprowadzam tą pozycję na moim blogu. Składniki na ciasto (7 naleśników): 1 jajko 250 g mąki tortowej 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego Rama(...)sekund. Do miski wkładamy twaróg i dodajemy zblendowane jagody - całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem kremówkę "na sztywno". Obie miski wkładamy do lodówki. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce - odstawiamy na 30 min. do lodówki (ja robię to przed zrobieniem farszu). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej do naleśników) i wlewamy ok. 1 płaską łyżeczkę Ramy
Alutka-Gotuje
Pancakes dyniowe na kefirze 268dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię. 2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki(...)razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste. 6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes. 7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Warsztaty kulinarne z LIDL Polska i Pawłem Małeckim. Nowa książka KUCHNIA POLSKA 189Marta okazały się tak przemiłymi dziewczynami, że nawet nie wiadomo kiedy, czas warsztatów upłynął, a my, byśmy sobie mogły razem dalej rozmawiać. Taki team! Co przygotowaliśmy na warsztatach? - Ciasto ucierane z jabłkami - bardzo fajny, prosty przepis, na ciasto ucierane na bazie masła; przepis jest też bazą do wypieków ciast np. z malinami czy jeżynami, owoce, które użyjemy to nasz wybór
SMYKWKUCHNI