ciasto - 164325 przepisów (strona:5070/10955)

Pierniczki mocno czekoladowe 205

kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 234

nabierze ładniejszego, jasnobrązowego koloru. Podgrzybki sprawią, że farsz będzie bardziej aromatyczny i grzyby będą mocniej wyczuwalne, natomiast kolor farszu będzie ciemniejszy i bardziej szary. Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej (około 500 gram ) 2 łyżki oleju gorąca woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby(...)cebulę mielimy razem. Do masy dodajemy surowe jajko i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy i okraszamy skwarkami z wędzonego boczku

Trzeci talerz
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 189

font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz(...)łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  15 dag sera żółtego tartego  1 łyżeczka Estragonu EVITA  PRZYGOTOWANIE: Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę.     Pora myję, obieram

Gotowanie Patki
Pierniczki ciemne mocno czekoladowe 214

kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Makowa panienka 257

zobaczyłam w internecie zdjęcia tego ciasta to się postanowiłam, że muszę je zrobić :) Przepis znalazłam tutaj  W domu nie miałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem(...)pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę

Aga w kuchni
30 przepisów do przygotowania w grudniu 199

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami

Moja smaczna kuchnia
Dieta okruszkowa 214

mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W osobnym naczyniu łączymy mokre- mus, śmietanę, jajko i płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane.  Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy

les mirabelles
CIASTECZKA PIEGUSKI 165

łyżeczki METODA: 1. W misce umieścić mąkę, żółtka, cukry, ekstrakt, sodę, pokrojone na mniejsze części masło oraz kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.  2. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Tak długo ugniatać, aż powstanie jednolita masa.  3. Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać(...)dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni

Kuchnia Paulettes
PROSTE DOMOWE BULKI PSZENNE 191

łyżka cukier 1 łyżeczka  masło roztopione 1 i 1/2 łyżki METODA: Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części

Kuchnia Paulettes
DOMOWE HOT WINGS 214

skrzydełka z kurczaka 1 kg.  mąka do 3 szkl.  sól 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta olej do smażenia Ciasto: mąka 6 łyżek mleko 1 szkl.  jaja 3 szt.  czosnek granulowany 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz(...)szczypta METODA: Skrzydełka umyć, oczyścić. Odciąć lotki, resztę podzielić na dwie części. Przyprawić solą, chili, czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Ciasto:  Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. W cieście umieścić kawałki kurczaka i najlepiej odstawić do lodówki na noc, ale nie jest to konieczne.  Do dużej miski wsypać mąkę. Wrzucić namoczone kawałki kurczaka ( kilka szt. ) i dokładnie wymieszać

Kuchnia Paulettes
Pizzerinki na cieście francuskim z kurczakiem i cheddarem na brokułowym spodzie 260

Ultra prosta i szybka przekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby:  klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich

Cook&Love
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 320

przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć(...)pół i nożem zeskrobać ziarenka. Mascarpone, cukier puder, ziarenka wanilii umieścić w misce i zmiksować. Dolać śmietanę kremówkę oraz rum i miksować do napuszenia kremu wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować ulubionym dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy z orzechami i czekoladą 198

łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady orzechy włoskie drobno posiekane Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej) i za jej pomocą formować podłużne paluchy ciasta. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

My simple kitchen
Tort szwarcwaldzki na każdą okazję 199

nazwa wskazuje jest to tort na biszkopcie czekoladowym z wiśniami w zalewie, udekorowany również wiśniami i czekoladą. Proponuję upiec tort na święta . Skorzystałam z przepisu z książki “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, który nieznacznie zmieniłam. Tort szwarcwaldzki to tort z alkoholem i mówiąc szczerze w wersji alkoholowej smakuje mi najbardziej. Do przełożenia tortu należy użyć wiśni(...)misie miksera umieść masło z cukrem, wanilią i zmiksuj do białości. Pod koniec ubijania dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 165ºC na termoobiegu (180ºC bez termoobiegu ) około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka

codojedzenia
Serowe przysmaki 200

śmietankowego 3 jajka 1 łyżka octu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia - ok. 3/4 L cukier puder do posypania ciastek mąka do podsypywania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto - będzie dość "luźne". Blat i wałek posypujemy mąką - robimy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka za pomocą szablonów(...)mnie gwiazdki i choinki). Pozostałą część ciasta (ścinki), która zostanie po wycinaniu, zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy - wycinamy kolejne sztuki. Na dużej patelni dobrze rozgrzewamy olej - wrzucamy nasze ciastka i smażymy partiami na złoty kolor (z obu stron). Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy - aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serowe przysmaki wkładamy do pojemnika lub układamy na talerzu - gdy ostygną, posypujemy cukrem

Alutka-Gotuje

Proponowane wyszukiwania