Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 183barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe: m ą ka pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała(...)kapusty. Kiszon ą kapustę odcedzić i drobno pokroić. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju na zloty kolor. Wszystkie składniki farszu połączyć i przyprawić do smaku. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu. Na gotowe naleśniki
kulinarne odsłony pati
Pierogi z brokułem i serem feta 224wersji to mogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania, woda ciepła 1 szklanka, sol pół łyżeczki, olej 2 łyżki, farsz: brokuł mały, ser feta(...)gotowania pierogów, Sposób przygotowania: M ą k ę łączymy z olejem i sol ą . Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło. Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brokuł będzie już
kulinarne odsłony pati
Pierniczki 231efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :) Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj: ciasto na pierniczki Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe posypki barwnik(...)Zostawiamy do zastygnięcia lukru najlepiej na noc, następnego dnia przenosimy pierniczki do pojemników. Można zajadać się od razu, są na prawdę pyszne. Polecam również pierniczki z tego ciasta : ciasto na pierniczki
Mój pomysł na
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 217stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. ciasto: 350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego Szpinak rozmrozić,dokładnie(...)38/42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta. Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube
Kolorowa kuchnia Elki
rolada sardynkowa 245Połączyć z ubitą pianą z białek Wlać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Rozsmarowując się bardzo cienką warstwę szpachelką na kilka milimetrów grubości. Piec około 8 -10 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wyjąć z piekarnika i zwinąć w rulon, z pergaminem. Owinąć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować nadzienie: sardynki po wyjęciu z puszki ,delikatnie zeskrobać z nich skórę ostrzem(...)które pozostają po bokach, a następnie zgnieść na masę za pomocą widelca Ser ricotta wymieszać widelcem. Dodać masę sardynek, dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku. Rozwinąć ciasto ,zdjąć pergamin,wysmarować nadzieniem . Ponownie zwinąć w rulon w pergamin ,ktory było pieczone ciasto Całość zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin
w mojej kuchni
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 403soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy(...)rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami - moje są ustawione tak, jak grają nasi piłkarze. Biało-czerwone przekąski podajemy jako przekąskę i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść płatków migdałowych Kaszę jaglaną gotujemy
My Chcemy Jeść
Znów szpinak / Spinach for the second time! 1302Doskonale sprawdzi się na imprezach, gdyż jest to tak zwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. Składniki, na około 10 małych ruloników: 300g świeżego szpinaku ciasto filo 5 płatów pół opakowania sera feta pół papryki białko jajka mała czerwona cebula Szpinak ugotować i odparować wodę, byle nie za długo, ja znów skorzystałam z parowaru i wrzuciłam(...)drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe z jakimś fajnym dipem, można również
Delusional Trine
Kruche rogaliki z masa makową i daktylami. 1808postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam, że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj . Składniki Ciasto: 1 szklanka śmietany 18% 250g masła lub margaryny 3 szklanki mąki cukier waniliowy Nadzienie: 200g maku 2 łyżki miodu 2 łyżki masła duża garść daktyli Mak zalać wrzątkiem(...)odstawić na kilka godzin, aż napęcznieje. Zagnieść ciasto z masła, mąki i śmietany. Wstawić na około pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki
Delusional Trine
Ciasto "3 bit" 331Wykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba dobrze?) ;) Ciacho(...)Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadzamy krem budyniowy. Na masie budyniowej ponownie układamy ostatnią już warstwę z herbatników. Wykładamy na nią ubitą kremówkę i wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ja użyłam deserowej, ale można użyć też gorzkiej lub mlecznej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.pl
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 202słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram
W Mojej Kuchni Lubię
Pizzowe wariacje - 10 pysznych propozycji 340moje propozycje wszelkiego rodzaju pizz w różnych formach. Ile ludzi tyle pomysłów na pyszne pizze, jak i smakowite farsze. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki i rodzaje wytrawnych ciast drożdżowych z dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na podzielne małe pizze, którymi zaskoczycie gości na domowych imprezach. Ciasto do pizzy niekoniecznie musi być podane w formie cienkiego bądź grubszego placka(...)innych form i zwykłe nadzienie smakuje niezwykle! Smacznego! Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem! 1. Pizzowe babeczki z kurczakiem i pomidorem 2. Calzone z kurczakiem 3. Kurczak w podwójnym cieście 4. Pizzowe zawijańce 5. Pizza do odrywania 6. Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 7. Stromboli- zwijana pizza 8. Bardzo serowa pizza 9. Diabelska pizza 10. Wołowe
VioletoweKucharzenie
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 205prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga - zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże
Kolorowy Przepisownik
Maślane bułeczki 209mleka. Odstawić na 15 min. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić Do rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mleko Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia Po nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć je w kształcie serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 20-30 min. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki Piec
Proste Potrawy
Domowe gofry z konfiturą z wiśni 294Młyny Stoisław ) do podania – konfitura z wiśni Stovit Przygotowanie: Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy resztę składników, miksując. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gofrownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto – u mnie około 1 małej chochelki na 1 gofra. Przepis sprawdzony również w wersji ekspresowej – zmiksować wszystkie składniki
Słodkie okruszki