ciasto - 164325 przepisów (strona:5054/10955)

Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 256

wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość piekarnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wuzetka 264

Wuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem

Aga w kuchni
PLACUSZKI ORKISZOWE 188

można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem.  Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.   SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka(...)oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min.  Następnie nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając już tłuszczu na złoty kolor z obu stron

słodki bratek
Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą 195

czekolady Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać. Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, spłaszczać i układać na blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC, aż ciasto

Obiad gotowy
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 237

wiele lat uważano. Ale tę kwestię pozostawiam dietetykom. Spróbowałam szpinaku całkiem świadomie i bardzo mnie posmakował. Oczywiście, musi być odpowiednio przyrządzony, doprawiony i podany. Jak chociażby takie naleśniki z ciasta ze szczypiorkiem, nadziane szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pycha! Składniki: naleśniki: 1 jajko 0,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka szczypta soli kilka pędów szczypiorku 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 100g(...)świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów 50g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pieprz Składniki naleśnikowego ciasta (oprócz szczypiorku) zmiksować, odstawić na 15 minut. Szczypiorek pokroić, dodać do ciasta. Usmażyć 4 naleśniki. Nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak dokładnie opłukać, wrzucić na patelnię, smażyć, aż zwiędnie, a płyn odparuje

Obiad gotowy
Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 229

zakwas:) *przepis podaję z moimi zmianami Składniki na dwa bochenki: zaczyn : 30 g drożdży 1 łyżka miodu 12 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli ciasto: 1 kg mąki typ 750 pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki ziaren słonecznika  2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków ziarna do posypania bochenków(...)dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód, płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na godzinę. Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę oraz ziarna, dobrze wymieszać - ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 40 min przykryte ściereczką. Ciasto przełożyć do dwóch form (keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić

Obiad gotowy
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 245

łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części

Obiad gotowy
Najlepsze serowe pączki 430

smażenia  do oprószenia: cukier puder Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki

Obiad gotowy
Ślimaczki z budyniem 535

budyniem. Wiem, że kiedyś je robiłam i musiały być dobre, skoro kartki nie wyrzuciłam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam o takim fantastycznym przepisie zapomnieć. Owszem, miłośniczką ciast drożdżowych nie jestem i nigdy nie byłam, ale te to przecież rewelka. Z podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość drożdżowek, ale nie martwcie się, są tak pyszne, że jeszcze tego samego(...)solą przesiewamy do miski. Margarynę roztapiamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, resztę cukru, żółtko oraz całe jaja. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Do garnka wlewamy 500-550 ml mleka, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. W reszcie mleka

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 1015

drugiej misce również umieszczamy mąki w takich samych proporcjach. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka. Następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolite gęste ciasto (gęstsze od ciasta naleśnikowego). Polędwiczki z kurczaka maczamy najpierw w naszym cieście, a następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać polędwiczki

Słodkie okruszki
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 170

szybko, więc mam dla Was efektowne i bardzo smaczne przekąski. Karnawałowe róże robiłam już na słodko, a dzisiaj zapraszam do mojej kuchni na wersję wytrawną. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od  Hańderek   - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy(...)części. Ser i  kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Formujemy róże wg. pokazanych zdjęć czyli na każdym kawału do połowy ciasta układamy ser na przemian z kiełbasą, ser można położyć w jednej lub w dwóch warstwach, a następnie zwijamy w rulon tworząc piękną róże.  2. Formę na muffiny smarujemy olejem, czas pieczenia ok. 35 minut

Apetyczna babeczka
Kabanosy w cieście francuskim z sezamem 202

nawet ekspresowo?, a więc ta przekąska jest dla Was, kilka minut i gotowe, a goście właśnie pukają do drzwi... Karnawałowo, wytrawnie do alkoholu i nie tylko.... Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 50 dag kabanosów wieprzowych z Polskiego Dwora od Hańderek - sezam - 1 jajko do posmarowania ciasta  1. Ciasto kroimy w cienkie plastry na szerokość

Apetyczna babeczka
placuszki jaglane - pyszne śniadanie 873

jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju wykonanie: Płatki jaglane zalewam wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się

babka w formie
Muffinki z jabłkami 204

mojej wyobraźni każda zima ma w sobie pierwiastek anielskości. W taki Anielski Zimowy Dzień wydobyłam resztkę jabłek ze spiżarni. Miały jeszcze jesienny posmak. Połączone z cynamonem. Wplecione w muffinkowe ciasto. Upiekły się. I znów kuchnię wypełniły zapachy... Muffinki z jabłkami Z przepisu wychodzi ok. 20 szt. muffinek. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta(...)masę. Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera.  Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać.  Do jajek dodać mąkę.  Wymieszać.  Do ciasta dodać jabłka.  Wymieszać.  Foremki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.  Smacznego

Kuchnia smaków
CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ, GALARETKĄ I MANDARYNKAMI 276

stopni Celsjusza przez około 20 minut. Wymiary blachy 21 cm x 26 cm. Sposób wykonania masy śmietankowej: Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Sposób wykonania ciasta: Jeden biszkopt położyć na dno blachy, posmarować powidłami, wylać 8/9 masy śmietankowej, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu ułożyć 3 rzędy pazurków mandarynek.  Pozostałą masę śmietankową przełożyć do szprycy cukierniczej(...)pomocą szprycy na każdy pazurek wycisnąć dużą kropkę masy śmietankowej. Brzegi ciasta również ozdobić masą śmietankową wyciskaną ze szprycy tworząc jednolity "murek". Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać ciasto wewnątrz "murku

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania