Chlebek orkiszowy z orzechami 254wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy(...)ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze 180°C przez około 30 - 45 minut ( w zależności od tego jak bardzo chcecie mieć spieczoną skórkę ). 6. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia… … choć tak naprawdę najlepiej smakuje jeszcze ciepły
W kuchni Katie
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 235papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło, zawijamy, przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 75 minut w temperaturze 170 st. C. Pod koniec pieczenia indyka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy jajka z mąką, odrobiną soli pieprzu, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do zagłębień w formie wlewamy olej tak, aby przykrył tylko dna zagłębień. Zwiększamy temperaturę(...)piekarniku do 185 st. C, wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi
Maminek kulinarny
WYCISKANE CIASTECZKA MAŚLANE + FILMIK 185PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, wlewamy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąki. Mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto musi być elastyczne i w miarę plastyczne aby dobrze się je wyciskało. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką, wyciskamy okrągłe ciasteczka jak zakręcone ślimaczki. Na każde ciasteczko nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Babeczki - kopce kreta 224cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć na drobne. banany obrać(...)pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany rozdzielic do babeczek. śmietanę ubić ze śmietan- fixem i cukrem pudrem, nałozyć po porcji do każdej babeczki i posypac pokruszonym ciastem. Podawać schłodzone
Camilla w kuchni
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 154suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę
kulinarne odsłony pati
Oponki z serem i śmietaną 197niezmiennie ten sam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 polecam odkładać oponki na ręcznik papierowy zwłaszcza jeśli będą je konsumowały dzieci:). Oponki na drugi dzień tracą na smaku, dlatego część ciasta można zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na następny dzień, smażymy na tym samym tłuszczu. Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru(...)kostce wtedy ugnieść go widelcem z śmietaną. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę -jeśli jej nie dodaliśmy wcześniej do sera. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe
Kubki smaku
Tarta z twarogiem i bazylią 180Tarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku(...)pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz Przygotowanie: Mąki łączymy i siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, przyprawy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Listki bazylii myjemy i miksujemy ze śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę
Zainspirowana w kuchni
Hot dog w cieście drożdżowym 284jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g(...)przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle
Kuchnia w czekoladzie
Chruściki 233Chruściki są tradycyjnym ciastem w Polsce, które jada się w trakcie karnawału. Postanowiłam wypróbować jeden z przepisów, który znalazłam w książce od jakiegoś czasu leżącej na półce w moim pokoju. W książce tej są pod nazwą Faworki domowe. Składniki: 500 g mąki 40 g masła 6 żółtek 190 g gęstej śmietany 18% 1 i 1/2 kieliszka wódki szczypta soli olej(...)Przygotowanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem w paski. W środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej
Motylkowa Kuchnia
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 295śmietanki kremówki 30 – 36 % 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 6 kostek czekolady mlecznej 6 kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji czekoladowej Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować resztę składników z połowę ubitych białek. Delikatnie wymieszać łyżką ciasto z resztą białek i przełożyć(...)startą czekoladą ozdobami z czekolady. Krok po kroku: 1. Ubić białka na sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników z połowę piany z białek 3. Ciasto połączyć z resztą białek 4. Upiec biszkopt 5. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z serkiem 6. Pokroić biszkopt 7. Przełożyć i wysmarować placki
KuchniaWeDwoje.pl
Tort ambasador 353żółtek i ubić białka na puszystą pianę. Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę. Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy(...)łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały. Udekorować tort startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Ubić białka z cukrem 2. Zmiksować resztę
KuchniaWeDwoje.pl
Sernik na zimno z truskawkami 208Bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny sernik na letnie dni – lekki o konsystencji ptasiego mleczko z dużą ilością truskawek:) Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm) Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 800 g truskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 600 g serka(...)małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na spód tortownicy (forma o średnicy 20 cm) i wylać masę. Udekorować ciasto kilkoma truskawkami. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę 2.Ubić śnieżkę 3. Do ubitej śnieżki dodać serki waniliowe
KuchniaWeDwoje.pl