Jabłecznik bez ucierania 200ciasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik. Składniki suche wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie 1 warstwa(...)warstwa – składniki suche Na górę potrzeć zimne masło. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić lukier i polać nim ciasto. Szybko i pysznie
Kuchnia Pokoleń
Slodkie krokiety z bananami 174stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako baza do wytrawnych naleśników. SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI(...)rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało należy dolać nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą
Kuchnia od dwojga
Kopytka 208przekładamy do praski, rozgniatamy na idealnie gładkie pure. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Solimy i zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki. W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą. Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem
Moja smaczna kuchnia
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 198czerwonej papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół(...)mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
kulinarne odsłony pati
Kkwabaegi 221tutaj możecie obejrzeć dokładnie jak robi się takie koreańskie pączki..Nic nie zrozumiałam co mówi ta urocza pani, ale pokazane jest wszystko bardzo dokładnie...spodobał mi się sposób dzielenia ciasta ..i swoje podzieliłam aż na 32 części haha..więc moich pączków było więcej ,ale za to mniejsze. 3 szkl.mąki pszennej 2 łyżki masła (około 50 g) 7 g suszonych(...)mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Dodatkowo 3 – 4 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki cynamonu Ciepłe mleko połączyć z cukrem, masłem i wsypać drożdże. Gdy ciasto ruszy dodać jajko. W misce umieścić przesianą mąkę, sól i dodać zaczyn.Wyrobić ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ugnieść i raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie
Ciasto Trzech Króli 234Ciasto na święto Trzech Króli ma bogatą tradycję w krajach Europy zachodniej, jakoś u nas nie bardzo a szkoda. W większości krajów i miejsc wizytę trzech mędrców ze Wschodu celebruje się wieńcami drożdżowymi z nadzieniem marcepanowym lub orzechowym nadzianych bakaliami. Ja właśnie taki wieniec w kształcie korony upiekłam i zjedliśmy bardzo szybko, dlaczego? bo rozpływa się w ustach. Radzę sprawdźcie(...)sami. Wypiek dołącza do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Wypieki Trzech Króli. Ciasto Trzech Króli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
MINI TARTY Z JABŁKAMI I MIODEM 224SKŁADNIKI: 6 dużych jabłek 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g 3 łyżki miodu (dowolnego) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii(...)Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek. Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek
Gotowanie Patki
markizy mleczno-orzechowe 201się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto: 350 g mąki 250 g masła 3 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli na nadzienie: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru szklanka pełnego(...)mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 225łyżek, ucieramy całość do momentu kiedy roztarte listki połączą się z oliwą 6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy 7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej(...)połowy długości pasa, następnie smarujemy ciasto w okół farszu wodą i przykrywamy pozostałym ciastem, zlepiamy i wykrawamy kwadratowe tortellini, gotujemy je w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia 8. Podajemy zupę z tortellini i oliwą
Słodki Kompromis
Babeczki Eton Mess z porzeczkami 157starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką 6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy
Słodki Kompromis
Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym 207Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników bananowych świetnie pasuje syrop klonowy, jednak jeśli macie choć chwilę wolnego czasu pokuście się o zrobienie do placuszków maślano-karmelowego sosu, jest o niebo lepszy. Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania(...)włoskich lub pekan Przygotowanie: 1. Banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na chwilę, można także przygotować ciasto wcześniej i przechowywać w lodówce 2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się delikatne pęcherzyki obracamy
Słodki Kompromis
Chleb litewski z kminkiem (żytnio-pszenny) 308mąki pszennej), ale ze względu na dodatek mąki pszennej nie jest zbity jak w typowym razowcu. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego(...)wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić w tym czasie co zaczyn i zostawić do rana. Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g) 215 mąki pszennej 450 3 łyżeczki cukru
Przepisy na domowy ser i chleb
Róże z jabłkami z ciasta francuskiego. 147ciasta francuskiego można wyczarować przeróżne przekąski słodkie i wytrawne. Dziś upiekłam słodkie róże- szybko, ładnie i słodko! SKŁADNIKI: 2 rolki ciasta francuskiego 3 winne, kwaskowe jabłka mały słoiczek dowolnej konfitury owocowej(około 100 ml) gorąca woda łyżka masła WYKONANIE: jabłka dzielimy na pół, wykrawamy nasiona i kroimy w cienkie paski, zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły, ciasto francuskie kroimy
Kuchnia Beaty
Pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym 434wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk) 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko(...)czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk. Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy
Słodkie okruszki
odświeżanie ciasta 176święta lub imprezę trudno utrafić z ilością ciast..Najczęściej jest go za dużo i wysycha ..Co z nim wówczas zrobić ..Jest kilka sposobów oprócz wcześniejszego zamrożenia /ale mrozimy gdy jest jeszcze świeży natomiast ta porada będzie dla wyschniętych już placków/.. 1.Jednym ze sposobów jest ciasto odświeżone brzoskwiniami..Ciasto kroimy na kawałki wielkości grzanek .na każdy kawałek
Ugotujmy Coś