ciasto - 164325 przepisów (strona:5083/10955)

Ciasto z twarożkiem i owocami lasu 242

Propozycja na dziś: lekkie, puszyste ciasto z owocami lasu, tym razem mrożonymi. W smaku przypomina najlepszy drożdżowiec, jest aromatyczne i bardzo smakowite. Do kawy będzie znakomite, polecam. Ciasto z twarożkiem i owocami lasu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe ciastka gryczane z sezamem 204

szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości

Kuchnia bezglutenowa
Muffinki dyniowe 226

mlekiem. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i tartą dynię. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut.  Smacznego

kuchnia doski
Kolorowy zawrót głowy, czyli placuszki z warzywami 261

jesienny obiad dzisiaj, a co najważniejsze dzieci bardzo zadowolone mimo, ze jest z przewagą warzyw!. Jeśli brak Wam czasu to taki oto obiad machniecie w pół godziny!. Składniki na ciasto: - woda, ok. 2 szklanek - mąka ile woda zabierze - sól - pieprz - 2 jaja - zioła: majeranek, bazylia, tymianek, oregano po 1 łyżeczce 1. Zmiksować ciasto na bardzo gęstą konsystencję. Składniki dodatkowe: - mięso(...)część - olej do smażenia - przyprawy 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, a następnie obsmażamy na patelni. Paprykę i dymkę drobno kroimy, łączymy wszystko z ciastem, mieszamy. 2. Masa powinna być gęsta. Na patelni smażymy małe placki, dokładnie z obu stron, aby dobrze upiekły się w środku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Apetyczna babeczka
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 259

soli do smaku, , wsypuję  posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję  widelcem, dodaję  pozostałe składniki- czosnek przeciskam przez praskę, ponownie mieszam widelcem   aż uzyskam gęste jednolite ciasto. W rondelku zagotowuję  osoloną wodę, małą łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około

Wanilia i Kardamon
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 188

dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika.   Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej(...)rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem.  Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią.  Wierzch posypać mąką bezglutenową, by ciasto po wyrośnięciu łatwo odeszło od ściereczki. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 233

mąki żytniej 720 300 g wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu(...)dokładnie wymieszać.  Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem.  Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, wyrównać jego powierzchnię za pomocą mokrej łyżki.  Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny.  Piec z parą

Codziennik Kuchenny
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 228

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała Małgosia, Autorka(...)wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli przygotowanie Do zaczynu dodać

Stare Gary
Ciasteczka cynamonowe z orzechami 309

wanilię, wymieszać. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki. 5. Z ciasta formować w rękach kulki, obtaczać je w cynamonie i układać na blaszce wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
CORN - DOGI 216

Corn - dogi to nic innego jak parówki w cieście pszenno- kukurydzianym. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie lub kolację.                                                                      SKŁADNIKI : 300 g parówek(...)PRZYGOTOWANIE : Mąki, przyprawy i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy jaka, mleko i sok  z cytryny. Wyrabiamy ciasto, powinno być gęstsze niż na naleśniki. Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia lub długiej szklanki. Parówki obieramy z osłonki, przecinamy na pół i maczamy całe w cieśnie. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z jednej i drugiej strony. Podajemy ciepłe z sosami

Kulinarne Fantazje Marioli
81 pomysłów na ciepłe kolacje 477

chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką(...)dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym

Moja smaczna kuchnia
Rolada szpinakowa z warzywami 342

Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu. W między czasie mrożonkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą(...)warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane wystudzone warzywa. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem pokroić w grube krążki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

W garach u Gosi
Francuskie ślimaczki 196

Miałam na coś apetyt. Może pizza, albo… sama nie wiedziałam do końca co. Taka wieczorna zachciewajka. Przygotowanie pizzy nie zajmuje wprawdzie dużo czasu ale trzeba czekać na ciasto.                              Zajrzałam do lodówki(...)głowy. A żeby było jeszcze szybciej upiekłam wszystko w mikrofalówce z funkcją crisp     ( opiekanie na chrupko) ale  spokojnie można przygotować tą przekąskę w piekarniku. Składniki: Gotowe ciasto francuskie Tarty żółty ser Sos paprykowy ostry Roleski Zioła prowansalskie Wykonanie: Rozwinąć rolkę z ciastem, posmarować sosem, posypać obficie żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Zrolować wałeczek wzdłuż dłuższego boku

W garach u Gosi
Pączki hiszpańskie, gniazdka z ciasta parzonego 235

smażenia Lukier: cukier puder sok z cytryny Wykonanie: W garneczku zagotować wodę z masłem oraz odrobiną soli. Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie, bez grudek. Następnie wystudzić i dodawać kolejno jajka, miksować na gładką masę. Powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wyciskać ciasto na wcześniej przygotowane kwadraciki

W garach u Gosi
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 170

się do nich nadaje jak i zapewne do wielu innych drożdżowych wypieków. Składniki: 0,5kg mąki Extra Wypiek MąkiBasia 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ( do ciasta) 2 płaskie łyżki cukru do gotowania 200ml ciepłego mleka+ 100ml ciepłej wody Jajko do posmarowania Dodatkowo: siemię lniane, mak, sezam lub nasiona słonecznika co kto lubi. Z drożdży, 3 łyżek(...)mąki, łyżeczki cukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Po tym czasie resztę mąki, sól wymieszać z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do wysmarowanej olejem miski na dobrą godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania