ciasto - 164325 przepisów (strona:4989/10955)

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej 285

ciasto jest jak dotyk nieba o smaku truskawki :-) Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne.. ciasto biszkoptowe z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek. To ciasto polecam każdemu - bez mleka, glutenu, tłuszczu. Jest wspaniałe dla dzieci, niemal dietetyczne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!! Czas przygotowywania:  25 minut Pieczenie: 25 minut Ilość porcji:  6-8 kawałków z tortownicy średnicy

AniaGotuje.pl
Opadające ciasto śnieżka z jeżynami 192

Bardzo wilgotne, śmietanowe ciasto opadające! Sekretnym składnikiem tego ciasta jest bita śmietana w proszku, śnieżka. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość. Warto spróbować ;-) Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia:  60 minut Ilość porcji:  tortownica o średnicy 25 cm  Składniki: • 3 duże jajka • 1 śnieżka w proszku - bita śmietana 60 g • szklanka mleka • szklanka

AniaGotuje.pl
Puszysta pizza Korycińska 352

Perfekcyjna, domowa pizza. Ciasto jest puszyste, idealnie wyrośnięte i chrupiące. Nie ma lepszego przepisu na grube ciasto! - prosta i pyszna pizza - grube, puszyste ciasto i serowe ranty - najlepsze, popularne dodatki Czas przygotowywania:  30 minut + wyrastanie łącznie 1 h i 15 min. Czas pieczenia: 16-20 minut Ilość porcji:  dla 4 osób

AniaGotuje.pl
Murzynek brownie z porzeczkami 297

Niesamowite ciasto! Niezwykle proste i super smaczne. I możesz je przygotować w dwóch wersjach :-) 1. Murzynek - używasz wszystkich wymienionych składników. Ciasto pięknie wyrasta. 2. Brownie - pomijasz sodę i skracasz pieczenie o 5 minut. Ciasto jest niższe i wilgotniejsze. A do tego potrzebujesz tylko kilku składników. Nie używasz również miarek ani wagi. Wystarczy Ci szklanka

AniaGotuje.pl
Ciasto maślane omletowe 323

Przepis na bardzo maślane, wilgotne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady. Stopień ciężkości i wilgotności ciasta zależy od ilości dodanego masła :-) Gorąco polecam poeksperymentować razem ze mną! - po schłodzeniu można je kroić jak jajecznego omleta - cudowne ciasto do kawy, czy herbaty

AniaGotuje.pl
Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek 369

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie

AniaGotuje.pl
CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE 266

Podobne KREMOWE CIASTO  robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz  kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki(...)kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do  lodówki.  Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą. BUDYŃ : Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka, cukier, budynie, mąkę, kakao i szklankę mleka porządnie ucieramy

Pani na deser
PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 214

woda. Trzymając go, przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami(...)miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy

Pani na deser
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 198

drożdży łyżeczka cukru WYKONANIE : Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody Do miski od miksera dodajemy wszystkie składniki. Włączamy na małe obroty, a następnie szybsze na ok. 2-3 minuty. Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Po 40 minutach ciasto składamy i dalej przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto

Pani na deser
CHLEB Z DODATKIEM MAŚLANKI 173

oraz zakwas. Mieszamy łyżką i wlewamy powoli mieszankę wody z mlekiem. Wyrabiamy ręką, może się okazać, że nie użyjemy całego płynu. Wszystko zależy od wilgotności naszej mąki. Ciasto ma być zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po 1 godzinie ciasto powinno troszkę podrosnąć, odgazowujemy czyli składamy w kopertę. Znowu odstawiamy do podrośnięcia. Po kolejnej godzinie(...)składamy i formujemy bochenek, ja włożyłam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz odstawiamy na 2-4 godziny do podrośnięcia. U mnie ciasto zrównało się z blachą.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni C. Chlebek przed wstawieniem nacinamy, a na spód piekarnika  wrzucamy kostki lodu lub dajemy pojemnik z wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy temperaturę

Pani na deser
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OTRĘBAMI 207

dziurami. Dobrze się kroi a co najważniejsze jest znakomity. Smacznego :) SKŁADNIKI NA ZACZYN : 0,5 szklanki  zakwasu 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 CIASTO WŁAŚCIWE : 30 dag mąki pszennej typ 650 ( babuni z Biedronki) 15 dag mąki żytniej typ 720 1 szklanka otrębów pszennych 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wody(...)składniki  dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godzin. ETAP 3 : Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Przekładamy ciasto, łyżką zwilżoną w wodzie wygładzamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na 1-2 godziny aż podwoi swoją objętość. ETAP 4 : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Chlebek smarujemy

Pani na deser
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK 219

tłuszczu i cukru WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy(...)zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze lub cieńsze w zależności od upodobań. Ja robię małe, takie w sam raz do ręki. Układamy w odstępach na blachę od piekarnika (wykładamy papierem)  odstawiamy do podrośnięcia

Pani na deser
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 199

mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Można wyrobić je również mikserem ok. 3 minut. Dwie blachy o wymiarach 10/25 cm lub większe, wykładamy papierem do pieczenia(...)boki dokładnie smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek. Wyrównujemy zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół.  Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni

Pani na deser
CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 225

ostrej lub inne wg. uznania ORAZ : olej do smażenia płatki kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej WYKONANIE : Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto. Dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę. Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i kości, kroimy na plastry lub paski. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Także(...)chwilę odstawiamy a następnie wrzucamy do ciasta. Płatki lekko rozdrabniamy i mieszamy z mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso dobrze obtaczamy w cieście oraz płatkach. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i podajemy z ziemniakami, surówką lub wybrany sposób. Smacznego

Pani na deser
JOGURTOWIEC STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 215

Dosypujemy czekoladę (troszkę zostawiamy do dekoracji) mieszamy i wylewamy na spód. Wyrównujemy i posypujemy odłożoną czekoladą. Chowamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :) MAŁA RADA :  Ciasto możemy przygotować w mniejszej blaszce i wtedy będzie wyższe. Owoce które ułożymy na wierzchu możemy zalać ulubioną galaretką. Tutaj Znajdziesz przepisy na  pozostałe ciasta bez pieczenia   klik

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania