Z cyklu: Domowe pieczywo - Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 205zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany z cukrem. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciep(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Form ę o wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE S chiacciate le banane con l'aiuto
La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 208masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy kasz - na masę wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 55-70 minut - co jakiś czas sprawdzamy(...)ciasto za bardzo się nie zarumieniło. SMACZNEGO
MintTaste
Ciasto marchewkowe z cynamonem 213CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM Przepyszne, szybkie w przygotowaniu, wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie. Składniki: - 1,5 szklanki startej marchewki; - 1,5 szklanki mąki; - 4 jaja; - 0,5 szklanki oleju rzepakowego; - 0,5 szklanki oleju kokosowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżeczka cynamonu; - 1 szklanka pokrojonych orzechów brazylijskich lub włoskich; - 0,5 łyżeczki soli morskiej; - 0,5 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego(...)pieczenia oraz sól); - wszystko wolno mieszać na jednolitą masę; - masę przelać do gotowej brytfanki wysmarowanej uprzednio masłem; - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut do 55 minut, aż ciasto się zarumieni; - po upieczeniu można posypać dla ozdoby i smaku wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami. SMACZNEGO
MintTaste
Mini babeczki grzybowe 177mięsa Czosnek granulowany 2 cebule 1 zupa borowikowa Winiary 2 szklanki wody Sól Pieprz 200 g pieczarek 20 g suszonych podgrzybków 100 g sera camembert z ziołami 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) Suszone podgrzybki zalewamy wodą na całą noc. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano(...)wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być. Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch
VioletoweKucharzenie
Kalabria – przewodnik kulinarny 212bergamotach pisałam tutaj – przeczytaj, bo to fascynujące owoce. Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych cytrusów i będzie na nie sezon to koniecznie spróbuj cedratów. Ja jadłam je tylko w postaci ciasta migdałowego z cedratem i widziałam w postaci małych drzewek obwieszonych nieproporcjonalnie wielką ilością jeszcze niedojrzałych owoców, ale dojrzały cedrat zapowiada się obiecująco. Najlepszy adres: sklep z przetworami z bergamotki Azienda(...)torciku lodowego, który przekrojono na 4 części. Jest też wersja dla osób, które boli gardło – jako ciastko, które przypomina dużego profiterola z kremem karmelowym w środku i okruchami ciasta czekoladowego na zewnątrz. W końcu 2 smaki muszą być. Z nietypowych słodyczy jest też torrone (najlepsze pochodzi z miejscowości Bagnara) i lukrecja, która też rośnie na miejscu. Najlepszy adres
Ugotowane pozamiatane
Ciasto jak Reese's 241Witam :) Dawno mnie tutaj nie było, ale ostatnio z siostrą postanowiłam, spróbować stworzyć ciasto, które choć trochę przypomina w smaku batonik Reese's (uwielbiamy go). Troszkę pogłówkowałyśmy i wyszło całkiem dobrze. Ciasto wyszło obłędne: czekolada, orzeszki i oczywiście mnóstwo masła orzechowego. Dla jego wielbicieli, cisto godne polecenia :). Składniki: 2 paczki krakersów 300 ml śmietanki 36% (z lodówki) 100 g cukru(...)krakersy. Krówki rozpuścić w rondelki i 3 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami śmietanki, ja dodatkowo dodałam trochę mleka, żebym miała bardziej płynną czekoladę. Lepiej rozlała się po cieście. Na krakersy dać roztopione krówki polać po całości. Następnie posypać po całości orzechami (lepsze są drobniejsze), potem zalać to polewą czekoladową. Wstawiamy do lodki, najlepiej na całą noc, żeby
Moje pyszne gotowanie
Migdałowo-makowy biszkopt z masą śmietanową - low carb 270Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki
Marta próbuje
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 217Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przekąska na Halloween - mini pizza duszki 231zrobić rozczyn? ) 2. Do miski z mąką dodajemy rozczyn, jajko i masło. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 5 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. 3. Z plastrów żółtego sera wycinamy ostrym nożem kształt duszka. 4. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek(...)czosnek. Chwile smażymy, nie rumieniąc. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Doprawiamy sola,pieprzem, cukrem i oregano. Gotujemy ok 10 min, blendujemy lub przecieramy przez sito. 5. W ciasto uderzamy pięścią i rozwałkowujemy. Wycinamy koła o średnicy ok 5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy serowego duszka i dekorujemy przy pomocy
Atlas Smaków
Naleśniki z serem jak u mamy 214serem, nie są one ani dietetyczne ani fit, ale są pyszne! Ser jest tłusty, śmietana to kremówka, a mąka zwykła biała pszenna. Dla mnie to smak dzieciństwa. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 4 jajka 600 ml mleka 60 g roztopionego masła ser: kostka twarogu tłustego 1 cukier waniliowy śmietana kremówka małe opakowanie Przygotowanie: ciasto(...)wymieszaj mokre składniki mikserem i powoli dodawaj suche składniki, musisz dobrze wymieszać, żeby nie było grudek smaż na suchej patelni, do ciasta dodane zostało masło, żeby nie trzeba było używać oleju na patelni, ale jeśli naleśnik Ci przywiera, możesz spokojnie dodać oleju na patelnię ser: w misce połącz dokładnie wszystkie składniki, żeby nie było grudek, ja użyłam blendera Na inne
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Czekoladowe muffiny z Pepsi 322składniki. W drugim rozmieszać jajka i połączyć z Pepsi, olejem i likierem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego
kuchnia doski
Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych 172Genialne tartaletki. Przepis na tartaltki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy z nich ciasto. Wałkujemy ciasto an stolnicy i wykrawamy kółka (ja miałam 2 rozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar
MojaQchnia.pl
Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) 203drugiej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, sod ę , szczyptę soli i cynamonu. Dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Masę dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy 50 ml wrzącej wody, wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka(...)Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasteczka dekorujemy migdałami w płatkach, oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate lo zucchero e il burro ammorbidito fino ad ottenere un impasto omogeneo
La grande e la piccola cuoca
Naleśniki z serem – zapiekane 453przepis. Ja z całą pewnością będę do niego wracać nie raz. Obiad na słodko gości u mnie bardzo często i zazwyczaj w bezmięsne piątki. Naleśniki z serem zapiekane Ciasto na naleśniki 2 szkl mleka 0,5 szkl wody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie
Pieguskowa Kuchnia
Rosquilletas 209drożdże razem z cukrem i solą. Następnie mąkę wymieszaj z prażoną cebulą, kuminem, olejem i wodą z drożdżami. Wszystko dokładnie zagniataj przez około 10 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, podsyp je mąką. Następnie ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel je na małe porcje – kuleczki i każdą z nich rozwałkuj(...)dłoniach na kształ podłużnego wałeczka – długości 10-15 cm. Tak uformowane ciasto odstaw na 10 minut, a następnie piecz w 200 stopniach przez około 15 minut
Kuchnia Bon Appetit