ciasto - 164325 przepisów (strona:4986/10955)

Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami 216

ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego

Quinoa Raz!
Bułki drożdżowe z serem i owocami 282

trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 1 żółtko(...)resztę składników i mieszamy kilkanaście minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę, podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy  krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda) Formujemy kulki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko. Smarujemy

Wypieki Rene
Halloweenowe mini pizze "pająki" 225

smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis  tutaj ), pyszny i zdrowy sok pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drożdży instant Składniki(...)wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około 90 g czarnych okliwek 12 plasterków salami Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona dynia z masłem szałwiowym 255

Pieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem. Pieczona dynia Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej Oliwa do skropienia Sól Masło szałowiowe listki szałwii 3 łyżki masła Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę

Korniszonki
MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ 230

MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ Pyszne desery, takie mini ciasta z wilgotną gruszką ;-) Obłędnie dobre! Uwielbiam sernik, jak i gruszki, więc to idealne połączenie smakowe, dodam jeszcze, że robi się je mega szybko ;-) SKŁADNIKI; - 500 g białego sera tłustego lub półtłustego - 4 jajka - 4 łyżki czubate cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 100 g masła - 2 łyżki proszku budyniowego - gruszki tyle(...)ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową. Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C Studzimy i można się zajadać! Idealne mini ciasto na weekend

SMYKWKUCHNI
Z cyklu: Dla dzieci - Dyniowe ciasteczka na Halloween (Biscotti di zucca per Halloween) 201

pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę miksujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, puree z dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, imbiru oraz gałki muszkatałowej.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość

La grande e la piccola cuoca
Tarta z rydzami 169

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 2 zółtka 125 g masła szczypta soli szczypta proszku do pieczenia szczypta pieprzu nadzienie 100 g sera feta 100 ml śmietany 50 g sera żółtego 2 białka 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz szczypta papryki 250 g rydzów 1 łyżeczka masła do smażenia Rydze smażymy na maśle i odstawiamy(...)wystygnięcia. Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty, podpiekamy w temp ok 180 przez 15 min. Produkty na masę serową wkładamy do kubka blendera i blendujemy aż uzyska konsystencję gładkiej śmietany. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i układamy rydze. Pieczemy ok 20 min. Podajemy z surówką lub sosami

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem 140

oliwek 1 jajko 190 g mąki pszennej tortowej garść rodzynek szczypta pieprzu   Wykonanie Orzeszki posiekać. Zetrzeć parmezan. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mikserze lub zagnieść ręcznie. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Stolnicę podsypać mąką, schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać małą szklaneczką lub foremką kółka lub po prostu odrywać kawałki ciasta

Raj dla Podniebienia
Sernik kawowe amaretto 303

amaretto . Pomysł na ten sernik powstał w przypływie chwili. W domu i wśród znajomych mam wielu wielbicieli kawy i słodkości z jej dodatkiem. Osobiście za to uwielbiam dodawać do ciast i deserów nutę amaretto. A wiadomo, że najlepiej komponuje się ona z dobrej jakości kawą. I tak pijąc wyśmienitą kawę od CoffeNation postanowiłam przygotować ten pyszny sernik kawowe amaretto. Wszyscy(...)kilka chwil Sernik kawowe amaretto Sernik przygotowałam bez spodu, bo taki najbardziej lubimy. Ale Wy możecie spokojnie dodać np. spód z rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem. Do tego ciasta doskonale będą pasować ciasteczka kakaowe. A teraz czas na przepis Składniki: (na tortownicę 26 cm) 500 g sera na sernik z wiaderka (nie może być rzadki) 4 jajka klasy

Słodkie okruszki
Puree z dyni 203

puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki

kuchnia doski
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 210

lepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis.  Składniki: 2/3 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól   Wykonanie(...)Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko i żółtko i zagniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Odstawiamy je na około 30 minut do 1 godziny. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku i przykrywamy spodeczkiem, żeby namokły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, lub maśle, gdy zacznie się rumienić wlewamy grzyby razem

Quinoa Raz!
Chleb upieczony z surowymi ziemniakami 265

Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+ 50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy(...)mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy

chleba naszego
Dyniowe racuchy na proszku 200

tegorocznej jesieni. Smażę dyniowe racuchy 3 dni pod rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne. Dyniowe racuchy to prawdziwa jesień na talerzu. Te placki mają dokładnie taki sam kolor(...)sodę i grubo pokrojoną czekoladę. Wszystkie suche składniki przemieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajka z zsiadłym mlekiem, roztopionym masłem i dyniowym puree. Dodaj teraz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy jest gęste ale takie ma być. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć patelnię, na której można piec bez dodatkowego tłuszczu. Ja piekłam na maśle. Smaż w odstępach

codojedzenia
Brownie z buraka 261

najlepsze brownie , brownie z fasoli , brownie z serem i malinami i jasna odmiana brownie - blondie . Teraz przyszła pora na brownie z buraka. Tak, tak z buraka, którego w cieście wcale nie czuć. Burak daje brownie wilgotność i "ciężkość". Jest pyszne! Składniki (na blaszkę 20cm x 20 cm): - 1 opakowanie ugotowanych buraków (500g) - 3 jajka M - 1 szklanka mąki pszennej(...)parze. Ustawić obroty:11 czas: 2 minuty. Przygotowanie tradycyjne: Ugotowane buraki zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować blenderem. Czekoladę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 30-45 minut. Smacznego

CookYourself
Przekąska na Halloween - węże z ciasta na pizzę 221

zrobić rozczyn?  ) 2.  Do miski z mąką dodajemy rozczyn, jajko i masło. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 5 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. 3.  W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rolujemy w cienki

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania