BARDZO PUSZYSTY SERNIK 236ORAZ : biała czekolada 1-2 łyżki oleju WYKONANIE SPODU : Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać. Następnie wbić jajko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra(...)parze do rozpuszczenia. Polewamy zimny sernik, możemy posypać kokosem, orzeszkami lub tak jak ja pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :) Polecam równie pyszny i łatwy SERNIK W KAKAOWYM CIEŚCIE
Pani na deser
SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ 171ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, dobrze ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dolewamy po trochu do masy cały czas miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch takich samych blachach w 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół ok. 20 minut. POLEWA : Rozpuszczamy masło(...)dolewamy gorącej wody. mieszamy i wyłączamy. SER : Ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, śmietanę, cytrynę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy łyżką. SKŁADANIE CIASTA : Na 1 biszkopt wylewamy połowę kakaowej masy, równo rozsmarowujemy. Dajemy większą część sera i przykrywamy biszkoptem. Na 2 biszkopt wylewamy resztę masy i na to ser. PIECZENIE : Wstawiamy
Pani na deser
LEKKI TORT ORZECHOWY 229łyżki śmietany, śmietanki lub mleka 1 łyżeczka żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki(...)razem z jogurtem i cukrem pudrem. dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą. Smarujemy dżemem. Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki
Pani na deser
CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ 254miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca
Pani na deser
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 200składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas(...)minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto i schładzamy minimum kilka godzin. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni
Kurczak jak z KFC 204piersi z kurczaka * 10 skrzydełek z kurczaka bez lotki * ulubione przyprawy : papryka czerwona mielona słodka, ostra i wędzona, czosnek granulowany, sól himalajska, pieprz mielony - po 1 łyżeczce * ciasto : 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka plus taka sama ilość przypraw jak wyżej * panierka : 2 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków kukurydzianych * olej do smażenia Przygotowanie : * Skrzydełka przeciąć(...)pół. Fileta pokroić na paski. Mięso przyprawić i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Składniki na ciasto zmiksować. Mąkę wymieszać z rozkruszonymi płatkami. Mięso maczać w cieście i obtoczyć w mące z płatkami. Mięso smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami i frytkami
Magiczne Życie Marty
Kopytka z sosem pomidorowym. 263wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść na gładką masę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka, sól i połowę mąki - zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodać więcej mąki. Z ciasta formować wałeczki 2 cm szerokości, lekko spłaszczyć i pokroić na niewielkie kopytka. Kopytka gotować partiami w osolonej wodzie
Codziennik Kuchenny
cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach- dziecinnie prosty 254Moja córcia lubi mi pomagać w kuchni i najchętniej to ciągle piekłaby ciasteczka. Zaproponowałam jej coś szybszego ( i robiącego mniej bałaganu) a że sernik to jej ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może(...)Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki orzechowe z Grześkiem. 187ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy orzechy i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko mieszamy mikserem, na końcu dodajemy ubite białka, posiekanego wafelka i delikatnie mieszamy łyżką. Pamiętajmy że ciasto na muffinki czy babeczki miesza się jak najkrócej, gdy ciasto będziecie długo wyrabiać muffinki wyjdą twarde. Do papilotek nakładamy porcję ciasta ja nakładam zawsze łyżką do lodów wtedy wszystkie
Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym 186ochotę choć raz w tygodniu na malutką garść tych orzeszków. A Wy lubicie pistacje...? W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)70ml likieru pistacjowego Ok 40g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną 1055czas, czasami należy dolewać wody. Kapusta ma być miękka. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie należy zrobić naleśniki. Ubijamy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się, sprawdzamy to za pomocą łyżki, lejąc ciasto z wysokości. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy trochę mąki, jak za gęste trochę mleka. Naleśniki
Delusional Trine
Bezglutenowe knedle z fioletowych ziemniaków ze śliwkami i cynamonem 198osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, do gorących ziemniaków dodajemy mąkę z quinoy i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie, aż uzyska jednolita konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Śliwki przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu(...)Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym olejem kokosowym. Smacznego
Quinoa Raz!
Placki dyniowe, placki z dyni 220placki z dyni","cookTime":"PT10M","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT20M","recipeInstructions":["dyni\u0119 \u015bcieramy na jarzynowej tarce.\r","Dodajemy jajka i ok 2\/3 szkl. m\u0105ki.\r","Je\u015bli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy pozosta\u0142\u0105 m\u0105k\u0119.\r","Dodajemy s\u00f3l, cynamon, cukier i proszek oraz \u015bmietan\u0119.\r","Mieszamy.\r","Sma\u017cymy na rumiano(...)śmietany szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta cynamonu Sposób przygotowania dynię ścieramy na jarzynowej tarce. Dodajemy jajka i ok 2/3 szkl. mąki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, cynamon, cukier i proszek oraz śmietanę. Mieszamy. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniczkach papierowych. Serwujemy z cukrem pudrem
Mieszam w Garnku
Bezglutenowe krakersy 233zimnej wody W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Dodaj masło pokrojone w miejsze kawałki. Zagniataj ciasto dolewając wodę w trakcie zagniatania, powinno mieć zwartą i elastyczną strukturę. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia(...)Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj krakersy o dowolnych kształtach. Ułóż je na blasze i piecz ok. 15 minut. Gotowe krakersy przechowuj w metalowej puszce Smacznego
365 dni dookoła kuchni
Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem 209recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak pomarańczy wyczuwalny był niestety tylko troszeczkę, ale i tak nam smakowały :-). Miłego dnia Wam życzę(...)ostygną przepuścić przez praskę. 2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja dałam dość dużo), zagniatamy, dodajemy zredukowany sok. Jeśli ciasto będzie za luźne i klejące musimy dodać jeszcze mąki (wszystko zależy od ziemniaków jakie mamy). 3. Po zagnieceniu, odrywamy porcję ciasta, formujemy z niego węża, którego potem kroimy nożem
kruche babeczki