ciasto - 164325 przepisów (strona:4996/10955)

Cake popsy (ciasteczkowe lizaki) 273

tłumaczeniu „ciasteczkowe lizaki” opanowały czeluści internetów. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy dziecięce, bo robi się je szybko, maluchy je uwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała (lub z dodatkiem dowolnych barwników spożywczych), ciemna(...)się liczy! Ważna jest dobra zabawa i czas jaki spędziliśmy wspólnie przy ich robieniu. Zresztą, zaraz Ci wszystko prędko opowiem, bo fun był pierwsza klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry

Arbuziaki
Sernik lekki jak chmurka 1994

podczas studzenia opada do poziomu wyjściowego, zachowując lekką i puszystą strukturę. Bardzo zachęcam do upieczenia;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 250g mascarpone 4 jajka 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki ok 150g herbatników na spód (można pominąć) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić(...)mieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie temperaturę zmniejszyć do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa

Obiad gotowy
Tahini 197

Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością. Ale po co? Przecież bez wysiłku można przygotować ją samemu w domu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sosów i ciast. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, wystarczy trochę inwencji twórczej Prażąc sezam należy tylko pamiętać aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Potrzeba też trochę cierpliwości przy miksowaniu ręcznym blenderem

Oryginalny smak
Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) 362

jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości(...)dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie dodajemy po 2-3 liofilizowane maliny i znów nakładamy ciasto. Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut

Słodkie okruszki
Naleśniki o smaku malinowy sernik z nutą melisy 215

sezonie na maliny :) zapraszam do sprawdzenia,wypróbowania przepisu . Produkty potrzebne: nadzienie: mascarpone- 250 gram maliny- 150 gram cukier trzcinowy- łyżeczka biszkopty- skruszone 4 sztuki melisa- dwa listki( posiekane drobno) ciasto: jajko- 1 sztuka mleko 3,2%- szklanka woda gazowana- szklanka mąka przenna- szklanka sól- szczypta cukier- łyżeczka olej - 3 łyżki Sposób przygotowania:  Nadzienie- mieszamy wszystkie składniki i ugniatamy łyżką(...)dokładnie, wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie robimy ciasto na naleśniki, jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę, mleko, łyżkę oleju i wodę. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i cukrem. Sprawdzamy czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo- powinno nam spływać, delikatnie pokrywając powierzchnie łyżki smażymy naleśniki na płaskiej patelni( najlepiej specjalnie przeznaczonej do tego) na reszcie oleju. Smacznego

pichciszto
Krem angielski custard (sos lub budyń) 212

Krem angielski jest niezastąpionym składnikiem ciast i deserów, a dzieciaki chętnie jedzą w postaci budyniu . Zwykle przyrządza się go z żółtek, mleka (i/lub śmietany) oraz cukru. Ale polecam wypróbować tę roślinną wersję – jej smak można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: wanilię, skórkę z cytryny, sok pomarańczowy, kakao. Konsystencję też można zmieniać dodając więcej mąki (budyń) lub mleka (sos). Jednym(...)cukier i kurkumę i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą strukturę. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Można spożywać po ostudzeniu lub wykorzystać do deserów i ciast – przepisy już wkrótce Praktyczna rada: Są różne sposoby studzenia tego kremu. Ja przelewam go zaraz po ugotowaniu z garnka do mniejszego naczynia i zostawiam w temperaturze pokojowej. Na wierzchu

Lamarida.pl
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kardamonem 223

kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej(...)olej miksując na wolnych obrotach. Utartą masę mieszamy z ubitymi białkami.  Niewielką silikonową keksówkę (można też użyć zwykłej metalowej) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, rozprowadzamy równomiernie i na wierzchu układamy  połówki śliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.  Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy je do przestygnięcia

Quinoa Raz!
Tarta z boczkiem i kozim serem 167

Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 30 dkg wędzonego boczku 10 dkg sera koziego 1 cebula pęczek szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem(...)solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć

Krokusowy Dom
Tarta z kurczakiem i porem 164

mnie to najpyszniejsza spośród tart. Uwielbiam to połączenie smaków. Najczęściej gości na naszym stole... :D Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 2 piersi z kurczaka biała część pora 15 dkg startego żółtego sera Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej(...)Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia

Krokusowy Dom
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 231

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta. Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie(...)ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biały torcik 248

teraz przepis na wyjątkowe okazje. Ciasto jest baaardzo smaczne, wyjątkowo lekkie jak na torty i fajnie wygląda. Moje dziecko kiedy zobaczyło ukrojony kawałek od razu skwitowało "czemu tak mało i czemu czerwone jest nie do końca ciasta". Urocze ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 256

żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy.  Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta jabłkowa 179

będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Spód: W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Lamarida.pl
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z orzechami włoskimi 210

ciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy  1/2 szklanki kakao  3 jaja  1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)mieszam. Dodaję orzechy laskowe. Przygotowaną masę przekładam do formy keksowej o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
NALESNIKI KUKURYDZIANE 177

Naleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub  mleka (zazwyczaj daję pół na pół)  5-7 łyżek oleju  Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem(...)Konsystencja powinna przypominać to tradycyjne ciasto. Jeśli jednak nie będzie idealnie należy dosypać mąki lub płynu. Osobiście już potrafię  "na oko" określić moje składniki, który wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być  zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera

BezglutenowaIzabela

Proponowane wyszukiwania