Śliwka w gorzkiej czekoladzie 206okazji rozpoczęcia roku szkolnego. I na chandrę w pochmurny, mokry dzień. Wilgotne, cudowne, pachnące czekoladą ciasto ze śliwkami. Śliwka w gorzkiej czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki 700 g śliwki 150 g masło 100 g erytrol lub inne słodziwo 300 g mąka 4 szt jajko 100 g gorzka czekolada 1 łyżeczka proszek do pieczenia czubata 2 garść orzechy włoskie Sposób
Kucharzyca
Marchewkowe z migdałami 212Przedstawiam Wam klasyczne angielskie carot cake, czyli marchewkowe ciasto. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią korzenne przyprawy i cynamon. Dodałam migdałowe płatki i sporo przypraw. Jest mięsiste i miękkie a z kremem z cream chesse to już doskonałość. Porcja dla naszej rodziny okazała się na jedno popołudnie. Polecam Wam a nie zawiedziecie się ;) Przepis z bloga(...)serka philadelphia 100 g masła 1 szklanka i 1/3 cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Masło utrzyjcie z cukrem pudrem na puszystą masę i ucierając nadal dodawajcie cream chesse. Ciasto możecie przekroić na połowę i posmarujcie kremem. Ja nie przekroiłam ciasta posmarowałam na wierzchu. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto bananowe w nowej odsłonie 230czym polega fenomen zdrowszej wersji słodyczy? Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze! Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆 Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄 EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo(...)jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 272widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć
Candy Pandas
Buleczki z jablkami 222przekąskach do szkoły dla dzieciaków. Nasze dzisiejsze bułeczki doskonale sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ(...)oraz sól. Wbijamy jajko oraz żółtka. Białka odstawiamy na bok do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy
Kuchnia od dwojga
Sernik czekoladowo - kokosowy 207Serniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja kremowa to jest właśnie to co wyróżnia ten sernik. Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście,dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica(...)sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia. Polewa
Różne smaki w kuchni
Rogale, rogaliki i nie tylko... 498Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła 100 g, 1 szkl. cukru, szczypta soli, 2 jajka, cukier waniliowy. Zaczyn: do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, 4 łyżki mąki... mieszamy, następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy... Po wymieszaniu dodajemy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką lub mikserem i potem wyrabiamy ręcznie. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. do wyrośnięcia. Potem zagniatamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na części i wałkujemy. -- Rozwałkowany placek kroimy na części, nakładamy dżem, konfiturę, twarożek... Zawijamy, zaplatamy, rolujemy
chleba naszego
Oponki bez sera na śmietanie. 267około 400 g olej do smażenia cukier puder do oprószenia WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy : żółtka, śmietanę, cukier,cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto będzie miało lekko klejąca konsystencję nie zrażajcie się tym bo potem będą pulchne, gdy dodacie za dużo mąki po upieczeniu(...)będą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, wykrawamy dowolne kształty z dziurką w środku. W głębokim garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy partiami oponki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Lekko przestygnięte oponki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chili
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 166FARSZ : 2 pasztety paprykowe firmy Profi 2 garście szpinaku PRZYGOTOWANIE : Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy
Kulinarne Fantazje Marioli
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 287śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykrawamy krążki. W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ), p rzykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku
Ostra na Słodko
Babeczki piknikowe 211Ufff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i oczywiście pasztetem. Wszystko razem świetnie ze sobą współgra, a babeczki prócz zabrania ze sobą na piknik, można śmiało spakować i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań(...)zaletą jest niewątpliwie to, że można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 100g mąki pszennej 50g masła 1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie pasztetu Profi np. z drobiem 1 opakowanie serka kanapkowego o dowolnym
Kuchnia w czekoladzie
Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka 320przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka amoniaku Masa(...)masła 1/3 szklanki cukru pudru 80 g zmielonego białego sera (twarogu) 1 żółtko kilka kropli olejku cytrynowego Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm . Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy krótko
Trzeci talerz
Pierogi razowe z serem i ziemniakami 161NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;) Składniki Farsz: 150 g bałkańskiego sera koziego 250 g ugotowanych ziemniaków Ciasto: 300 g mąki pszennej razowej 1 łyżka masła 200-250 ml wrzącej wody Dodatkowo: 1 cebula(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy (ewentualnie) pieprzem. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy (około 2 mm), przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia
R'n'G Kitchen
Chrupiące bezglutenowe gofry 205wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy(...)mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 3-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego
Book of spells
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 179Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchni