ciasto - 164325 przepisów (strona:4673/10955)

Ciasto z 4 składników 200

Ciasto z 4 składników to pomysł na ciekawy deser, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Robi się go bardzo łatwo, a składniki każdy znajdzie w swojej kuchni. Artykuł Ciasto z 4 składników pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ucierane ciasto ze śliwkami 294

Ucierane ciasto ze śliwkami to wspaniały, sezonowy wypiek. Przepis na to rewelacyjne ciasto ze śliwkami ucierane z masłem jest jednym z najprostszych, a samo ciasto zawsze się pięknie udaje

AniaGotuje.pl
Pyszny makaron na kolację – pappardelle ala carbonara z kurkami 87

łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do posypania 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 2 łyżki masła Przygotowanie: Z mąki, jajek i soli zarobić ciasto. Owinąć ciasto folią i odłożyć na pół godziny. Rozwałkować kawałki ciasta za pomocą maszynki do makaronu, zwinąć w rulon i pokroić na 2 cm kawałki. Rozwinąć pappardelle i ugotować al dente w lekko

codojedzenia
Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli ciasto ze śliwkami 120

pewnego rodzaju spokoju, który płynie z ich przygotowywania. To sentymentalna podróż w głąb siebie, gdzie smak staje się wehikułem, który pozwala wrócić do miejsc i czasów, […] Artykuł Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Placki z ugotowanych ziemniaków airfryer 113

zrobić placki z ugotowanych ziemniaków air fryer Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciastaciasto będzie się lepić, warto to robić mokrymi rękami. Następnie placki obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy placki

Dorota Smakuje
Drożdżówki pełnoziarniste z cukrem kokosowym. Bardzo prosty przepis :) Co warto wiedzieć o cukrze innym niż tradycyjny? 85

traktować jako źródło witamin. W mojej opinii nadal jeden i drugi cukier to tzw. puste kalorie i powinniśmy ich unikać. Czasami jednak są pewne wyjątki, jak właśnie upieczenia ciasta na drożdżówki, gdzie cukier kokosowy nada im nie tylko charakterystycznego smaku, ale także koloru. *Według innych danych z Uniwersytetu w Sydney IG cukru kokosowego wynosi 54 (średni), ale to wciąż mniej(...)cukru kokosowego (1/4 szklanki). Dodaj także 1 jajko i jedno żółtko (białko koniecznie pozostaw na później) oraz wlej zawartość garnuszka. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 400g mąki i wyrób ciasto. Ulep kulę, zostaw ją w misce, okryj ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Umieść w naczyniu 60g zimnego masła, najlepiej

Natka Pietruszki
Beza Pavlova 103

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Ładnie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje! Artykuł Beza Pavlova

Przepiski.pl
Drożdżowe rogaliki z nutellą 71

Bardzo lubię drożdżowe domowe wypieki. Te rogaliki robiłam na piknik klasowy za zakończenie roku szkolnego, czyli już ponad miesiąc temu. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła  2 jajka szczypta(...)minut.  3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch.  4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h).  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić

Kuchnia domowa Ani
Gnocchi – przepis podstawowy na włoskie kluseczki i porady 138

skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto

Rozdomowiona
Zajmujemy dzieci #8: ciasteczka z odciskiem kciuka i z czekoladowym nadzieniem... 81

Ubij mikserem na puszystą jasną masę. 3. Dodaj żółtko i wanilię. Dobrze wymieszaj. 4. Wsyp m ąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj - najlepiej drewnian ą łyżką. Powinno powstać gładkie ciasto. 5. Roluj niewielkie kulki, używaj ąc do mierzenia ilości ciasta miarki o pojemności jednej łyżki. Układaj je na przygotowanej blaszce i delikatnie rób wgłębienia kciukiem. 6. Piecz okolice 12 minut(...)gotowe powinny być lekko złotawe i z lekko popękanymi brzegami. 7. Zostaw do przestudzenia na kratce. Jeśli wgłębienia za mocno wyrosły szybko, póki ciasto jest gor ące, i delikatnie zrób je znowu odwrotn ą stroną łyżeczki. Nadzienie: Odmierz wszystkie składniki do sporej miski. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. UWAGA: najlepiej jest zacząć od 1 łyżki wody

Lejdi of the house
Dżem z gruszek 94

Jesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem pomarańczy oraz imbiru zaskoczy Was smakiem! Imbir i pomarańcza dodają mu wyjątkowego charakteru, jest delikatnie pikantny z aromatem skórki pomarańczowej. Takie "smarowidło" możecie podać do naleśników, gofrów lub słodkich […] Artykuł Dżem z gruszek

SprawdzonaKuchnia.pl
Malinowe rafaello 130

kremem na bazie białej czekolady i przyjemnie chrupiących płatków migdałów w towarzystwie wiórków kokosowych. To połączenie smaków i tekstur wzbudzi zachwyt każdego łasucha zarówno małego jak i dużego.  Ciasto prezentuje się niezwykle efektownie dlatego doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, przyjęcia czy imprezy, ale także jako wyśmienity deser do popołudniowej kawy.  Nie jest to deser szczególnie trudny, wymaga(...)rozpuści. Żółtka mieszamy z olejem, wlewamy do piany z białek i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy delikatnie. Blaszkę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 równe placki. Galaretka malinowa: ok 500 g malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Maliny

Cynamonowe szczęście
Naleśniki po grecku 493

prawdziwa petarda! Coś pysznego. Naleśniki możemy zapiekać w piekarniku, lub na patelni pod przykryciem. Łatwe, szybkie i naprawdę pyszne danie. Polecam!     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) ok 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka (u mnie mix 3 kolorów) 1 łyżka przyprawy greckiej sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Smażymy chwilę często mieszając *** *** Dodajemy mięso mielone *** *** Obsypujemy przyprawami *** *** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki oraz ketchup *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy startym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania