Idealne papilotki do muffinek, czyli jakie? Sprawdź, jak je wybrać 63wyjątkowego charakteru. Jakie papilotki wybrać i dlaczego warto je stosować? Dlaczego warto używać papilotek do muffinek? Papilotki to nieodłączny element przygotowywania muffinek. Mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim zapobiegają przywieraniu ciasta do formy, dzięki czemu wyjęcie muffinek jest szybkie i bezproblemowe. Dostępne na rynku kolorowe i wzorzyste papilotki nadają wypiekom eleganckiego i atrakcyjnego wyglądu, co sprawia, że są idealne na przyjęcia(...)spotkania rodzinne. Warto też wspomnieć o tym, że chronią ciasto przed bezpośrednim kontaktem z formą, co jest szczególnie ważne, gdy muffinki są serwowane gościom. Co ciekawe, papilotki mogą pełnić więcej funkcji. Doskonale sprawdzają się nie tylko w pieczeniu, ale także jako pojemniki na słodycze, przekąski czy mini desery. Jakie papilotki do muffinek wybrać? Papilotki do muffinek to nie tylko
Swojskie jedzonko
Muffinki z dwukolorowym kremem 63Dwukolorowe muffinki są stosunkowo łatwe do zrobienia - wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać barwnik, np. kakao. Dzięki temu otrzymamy różnokolorowe ciasta, które nakładane na przemian dadzą fajny efekt dwukolorowego ciastka. Z kremem jest podobnie - wystarczy podzielić go na dwie części i dodać barwnik, po czym wycisnąć jednocześnie z rękawa cukierniczego. Muffinki z dwukolorowym(...)przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 250g serka mascarpone, 120ml śmietanki kremówki, 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki kurkumy, łyżka kakao. 1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto i wymieszaj. 2. Mokre składniki umieść w drugiej misce i zmiksuj. 3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, przez cały czas mieszając. 4. Przełóż masę do foremek na muffinki i piecz
Z notatnika dietetyka
Naleśniki z serkiem mascarpone i Lemon Curd 71również na moim blogu. Mięciutkie naleśniki i lekko kwaśne nadzienie to obłędne połączenie. Zróbcie takie na leniwy podwieczorek. Smacznego Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej 2 jajka na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy cukier do smaku Nadzienie(...)serka mascarpone dowolna ilość kremu cytrynowego, klik: Lemon Curd cukier puder do smaku Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Wyjdzie nam ich około 8 sztuk, ale to zależy
Izabelawkuchni
Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką 72Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką to ciasto w sam raz dla fanów kawowych smaków. Kawy do ciasta wykorzystujemy dwa rodzaje, mieloną do masy serowej, oraz rozpuszczalną do masy śmietankowej. Wierzch można dowolnie udekorować, ja zdecydowałam się na tartą czekoladę. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka
Smaki Na Talerzu
Naleśniki tiramisu 80Zaczynamy od przygotowania naleśników – ja swoje robiłam w blenderze kielichowym, ale możecie w misce i mieszać mikserem. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy dokładnie razem, na jednolite dość płynne ciasto. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżeczkę oleju i rozprowadzamy – polecam ręcznikiem papierowym. Wlewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki z obu stron. Robimy naleśniki z reszty ciasta. W międzyczasie ubijamy
Smaczna Strona
Croissant Historia i Pochodzenie 104triumfu chrześcijańskiej Europy. Do Francji przepis na croissant trafił w XVIII wieku dzięki austriackiemu piekarzowi Augustynowi Zangowi, który otworzył piekarnię w Paryżu. Francuzi szybko wprowadzili swoje modyfikacje, zastępując tradycyjne ciasto drożdżowe ciastem francuskim – pâte feuilletée. Dzięki temu croissant zyskał swój charakterystyczny, lekki i puszysty wygląd, który znamy dzisiaj. Rodzaje croissantów Croissanty ewoluowały przez lata, przybierając różnorodne formy i smaki(...)kilka najpopularniejszych 1. Klasyczny croissant – podstawowa wersja wykonana z ciasta francuskiego, bogata w maślany smak. Chrupiący na zewnątrz, delikatny i miękki w środku. 2. Pain au chocolat – wersja croissanta wypełniona czekoladą, idealna na słodką przekąskę. 3. Croissant migdałowy – nadziewany masą migdałową, posypany płatkami migdałów i cukrem pudrem. Słodsza odmiana klasycznego wypieku. 4. Croissant z nadzieniem – współczesne piekarnie oferują różnorodne nadzienia
RafalCook
Czekoladowe babeczki z porzeczkami, mega proste 55polewa: 3/4 kostki masła 2 łyżki ciemnego kakao ( bez cukru ) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody dodatkowo: kilka gałązek porzeczek do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na ciasto , oprócz porzeczek, umieść w dużej misce. Tłuszcz rozpuść i dolej do pozostałych. Zmiksuj, mikserem na gładką masę. Na koniec wsyp porzeczki, zamieszaj łyżką. Powstałą masą napełnij foremki do babeczek(...)więcej niż do połowy. Ja dałam zbyt mało i wyszły nieco niskie Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170C. Około 35-45 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem ,czy ciasto dopiekło się w środku , gdyż każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Piecz bez termo obiegu . Po upieczeniu , odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie składniki na polewę, umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym
Ogrodnik w podróży
Jeszcze trochę dyni nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli to gofry! 110nawet deser – rozgrzewają, sycą i przywołują najlepsze smaki jesieni. Gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma i imbir – gofry dyniowe, które smakują jak przytulne wspomnienia Gofry dyniowe to idealne połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego, korzennego smaku dyni, który od razu przywodzi na myśl jesienne dni. Wykonane na bazie puree z dyni i przyprawione cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą i odrobiną imbiru, są aromatyczne(...)wyjątkowo puszyste. Dzięki dodatkowi dyni ciasto ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor oraz lekką wilgotność, co sprawia, że gofry rozpływają się w ustach. Od puree dyniowego po chrupiące gofry – stwórz idealny deser lub śniadanie! Podane z twarożkiem, smażonymi jabłkami i polewą karmelową tworzą sycący, jesienny przysmak. Można je także wzbogacić dodatkami takimi jak syrop klonowy, orzechy, bita śmietana czy owoce sezonowe
codojedzenia
Rollsy pistacjowe 105miodu 2 łyżki soku z cytryny Oraz: garść pokruszonych pistacji do dekoracji mąka do podsypywania 1 łyżeczka masła do posmarowania formy Mąkę wsypujemy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. W środku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Posypujemy drożdże 1 łyżeczką cukru i wlewamy lekko ciepłe mleko. Mieszamy zaczyn zagarniając odrobinę maki z brzegów, aby powstała papka(...)zaczyn zacznie pracować, jakieś 10 minut. Do misy dodajemy cukier, jajko i sól. Zaczynamy wyrabiać i po minucie dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy dalej ręcznie lub robotem przez 15 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Do rondelka wlewamy mleko. Podgrzewamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż czekolada idealnie się rozpuści
Delicious Place
Pierogi z serem polane musem truskawkowym 75sklepu na L :P w totalnej promce 1+1 :P Zdecydowanie polecam. A gdyby komuś nie posmakowało, to proszę dać namiary, chętnie sprzątnę nadmiar :P Arek Gie Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Farsz: 500 g twarogu tłustego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru(...)przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym płomieniu. Jak już się odmrożą, dodajemy cukier i cynamon, blendujemy. Mąkę mieszamy ze zblendowanymi truskawkami, dodajemy do całości. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Ciasto: Do mąki wlewamy wodę z łyżką masła i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi
R'n'G Kitchen
Pinsa z burratą, szynką i pomidorami 105duże plastry szynki lub 8 mniejszych, 2-3 łyżki passaty pomidorowej, łyżeczka suszonej bazylii, garść rukoli, kilka plastrów pomidora. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni grzanie góra dół. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy passatą pomidorową, posypujemy bazylią. Ser dzielimy na mniejsze kawałki układamy na cieście. Następnie odsączone z oleju suszone pomidory, oliwki, cebulę, szynkę
Lena Gotuje
Perfekcyjna witryna chłodnicza – jak ją wybrać? Kilka cennych wskazówek 78który umożliwia przechowywanie produktów w odpowiedniej dla nich temperaturze, przy jednoczesnej ekspozycji tych towarów. Witryna chłodnicza jak te: https://www.gastropuls.pl/witryny-chlodnicze to nie tylko miejsce na lody, napoje czy ciasta. To wizytówka Twojego lokalu, która potrafi skutecznie przyciągnąć wzrok klientów i zachęcić ich do zakupu. W lokalach gastronomicznych czy sklepach spożywczych stanowi ona serce ekspozycji — pozwala na przechowywanie produktów(...)mogą służyć do prezentacji słodkich przekąsek czy kanapek w kawiarniach lub dodatków do wyboru w fast foodzie. Wybór zależy od tego, co chcesz przechowywać i jak chcesz to eksponować. Ciasta i desery będą prezentować się w jednej witrynie, a napoje w innej — w końcu chodzi o to, aby wszystko było nie tylko dobrze widoczne, ale i łatwo dostępne. Wymiary
kuron.com.pl
Chlebek ziołowo-czosnkowy 354rozkruszyć, dodać wodę, mleko, łyżkę mąki i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, sól, jajko wymieszać i na koniec dodać 4 łyżki oliwy z oliwek… Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem I pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie na wyłożonej papierem tortownicy. Przykryć
Wasze Przepisy