ciasto - 164325 przepisów (strona:4665/10955)

Panini Romano Historia i Pochodzenie 74

świeżych drożdży – 10 g soli Przygotowanie 1. Rozpuść drożdże w letniej wodzie. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę z drożdżami i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. 3. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 4. Podziel ciasto na porcje o wadze około 100 g, uformuj owalne bułeczki

RafalCook
Naleśniki z porem i pieczarkami zapiekane pod beszamelem 57

bardzo bogatym, kremowym smaku i apetycznym wyglądzie. Sos beszamelowy nadaje całości aksamitną konsystencję i łagodny, maślany smak. Idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: ok 10 dkg pieczarek(...)łyżki masła 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ok 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: 10 dkg żółtego sera olej do smażenia   *** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej

Blog z Apetytem
Fit naleśniki (bez cukru, bez mąki pszennej) 59

jajka 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu/miodu (jeśli chcesz słodsze Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej blenderem, aby ciasto było gładkie). Odstaw ciasto na 5-10 minut, aby mąka owsiana lekko napęczniała. Rozgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą), możesz delikatnie posmarować ją olejem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż na średnim

CityTaste - Przepisy
Donuty chałwowe 70

osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, cukier, esencje waniliową oraz pastę tahini – dokładnie mieszamy do połączenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia na jednolite ciasto.   Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek – ja używam do tego łyżki, ale można też wlać ciasto do rękawa cukierniczego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut

Smaczna Strona
Ciasto słona krówka 56

Ciasto słona krówka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Artykuł Ciasto słona krówka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Domowy chleb bez wyrabiania z płatkami jęczmiennymi 71

wody Wykonanie pysznego chlebka: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i pozostałe składniki, mieszamy, następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką lub ręką do połączenia się składników. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy(...)stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe

Izabelawkuchni
Pączki - bułeczki z piekarnika, bez wyrastania 59

zrobienia lukru Wykonanie: Rozczyn drożdżowy: Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżką cukru,  zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut,  by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, cukier, sól, mieszamy widelcem lub łyżką. Następnie wlewamy wyrośnięty  zaczyn drożdżowy, dodajemy jajka, ponownie mieszamy.  Na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i po dokładnym(...)wymieszaniu łyżką, zaczynamy zagniatać ciasto dłonią - powinno  stać się miękkie, gładkie i nie lepiące już po 5 minutach zagniatania. Wyrobione ciasto dzielimy na 10 - 12 kuleczek tej samej wielkości.  Każdą rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy na środek łyżeczkę  konfitury lub dżemu i dokładnie zlepiamy.  Formujemy okrągłe pączki i kładziemy je w odstępach  na wyłożonej papierem

Kronika Piekarnika
Donuts – amerykańskie pączki 61

Donuts – amerykańskie pączki. Sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki z dziurką. Łatwe do przygotowania, oblane pysznym lukrem. Donuty przygotowujemy z ciasta drożdżowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Donuts – amerykańskie pączki Porcje 16 Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka lekko ciepłe 30 g świeżych drożdży

To co lubię - gotuję i polecam
Szybkie ciasto cytrynowe 76

puszyste i wilgotne ciasto z nutką cytryny polane lukrem doskonale sprawdzi się na deser do filiżanki kawy lub herbaty. Artykuł Szybkie ciasto cytrynowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Zeppole – włoskie mini pączki z ricottą 59

pączki nie będą nasiąkały tłuszczem podczas smażenia. dodatkowo: smalec lub olej do smażenia Instrukcje Wszystkie składniki miksujemy (tylko do połączenia się składników) Na gorący tłuszcz łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy chwilę z obydwóch stron, aż się lekko zezłocą. Całość posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Zeppole – włoskie mini pączki z ricottą pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Czym zastąpić klej spożywczy? 74

kleju spożywczego jest mąka ziemniaczana. Jest ona naturalnie kleista i świetnie sprawdza się jako spoiwo w wielu potrawach. Można ją stosować do zagęszczania sosów, zup, a także do przygotowywania ciast i ciastek. Mąka ziemniaczana jest łatwo dostępna i nie zawiera sztucznych dodatków, dlatego jest doskonałą alternatywą dla kleju spożywczego. 2. Agar-agar Agar-agar to naturalny żelujący środek pochodzenia roślinnego(...)kleju spożywczego. 3. Jaja W niektórych przepisach jaja mogą zastąpić klej spożywczy. Białko jajek jest naturalnie kleiste i może służyć jako spoiwo w wielu potrawach. Można je dodawać do ciast, naleśników, a także do przygotowywania różnego rodzaju kremów i sosów. Jednak należy pamiętać, że nie każdy może spożywać jaja z różnych powodów, takich jak alergie czy preferencje dietetyczne, dlatego warto

Żyję by jeść
Kopytka z warzyw z rosołu w kształcie serc na Walentynki 64

rosołu: marchew, pietruszka, seler 1 jajko ok 250g mąki Jak zrobić kopytka z warzyw z rosołu: Warzywa miksujemy na papkę blenderem. Dodajemy jajko oraz mąkę – tyle ile zbierze ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i trochę klejące. Na posypanym mąkę blacie rozpłaszczamy ciasto i foremką do ciastek w kształcie serca wycinamy kopytka. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy

Dorota Smakuje
Naleśniki z twarogiem i bananami 73

Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta, kremowość nadzienia i naturalną słodycz owoców. To idealny deser, przekąska lub nawet pełnowartościowe śniadanie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej wyjątkowych okazji. Ciasto na naleśniki przygotowywane z prostych składników, takich jak mąka, jajka, mleko i woda, tworzy idealną bazę – elastyczną(...)naleśniki z twarogiem i bananami to idealny wybór dla każdego, kto pragnie połączyć tradycję z nutą nowoczesności. Przygotowanie naleśników to również świetna okazja, by zaangażować całą rodzinę – wspólne mieszanie ciasta, smażenie i nakładanie farszu to chwile, które zbliżają. Jeśli szukasz pomysłu na coś pysznego i sprawdzonego, ten przepis na pewno spełni Twoje oczekiwania. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Fioletowe kluski śląskie z winnym sosem malinowo jeżynowym 69

miski przez praskę do zmieników i wystudzić. Docisnąć ziemniaki w misce i odjąć 1/4 masy ziemniaków a w brakujące miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść ciasto. Z ciasta formować długi równy wałek i odcinać jednakowe porcje ciasta tak aby kluski były jednakowej wielkości. Ugotować w osolonym wrzątku do momentu aż kluski wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania