Donuty chałwowe 47osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, cukier, esencje waniliową oraz pastę tahini – dokładnie mieszamy do połączenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek – ja używam do tego łyżki, ale można też wlać ciasto do rękawa cukierniczego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Smaczna Strona
Deserki Dakłas w pojemniczkach 81małe deserki Dakłas to przepis inspirowany ciastem dacquoise. Deserki rozpływają się w ustach! To połączenie kakaowych herbatników, krówkowego kremu z daktylami i orzechami włoskimi oraz chrupiących bezików. Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję. Spis treści: Jak zrobić krówkowy krem do Dakłas? Jak przechowywać deserki w pojemniczkach? Przepis na deserki Dakłas Ile kalorii ma deser Dakłas w pojemniczku? Zobacz również(...)inne przepisy na deserki w pojemniczkach Jak zrobić krówkowy krem do Dakłas? Krem do ciasta lub deserków Dakłas jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy mascarpone ubić ze śmietanką kremówką, a następnie dodać kajmak (czyli masę krówkową z puszki). Na koniec do kremu dodajemy pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Całość mieszamy i gotowe! Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Jak przechowywać deserki
Via Gusto
Chlebek ziołowo-czosnkowy 46rozkruszyć, dodać wodę, mleko, łyżkę mąki i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, sól, jajko wymieszać i na koniec dodać 4 łyżki oliwy z oliwek… Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem I pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie na wyłożonej papierem tortownicy. Przykryć
Wasze Przepisy
Biszkopt który zawsze wychodzi 65Idealny biszkopt do ciast i tortów. Puszysty i miękki, nie kruszy się przy krojeniu. Składniki 7 jajek 3/4 szklanki cukru czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier po trochu i ubijamy, aż będzie błyszczące. Potem żółtka i na koniec mąka z proszkiem przesianą. Delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy
Wasze Przepisy
Czekolada Dubajska 69Czekolada Dubajska to deser który zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Połączenie mlecznej i białej czekolady z chrupiącym ciastem kataifi i aksamitnym kremem pistacjowym sprawia, że trudno się jej oprzeć. Nie potrzebujemy specjalnych foremek – wystarczy forma do pieczenia, by stworzyć tę spektakularną czekoladę w domowych warunkach. Jeśli lubicie słodkie, ale jednocześnie chrupiące desery ten przepis jest dla Was. Czas(...)wysokość ok 2cm. Całość odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. 2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie nitki. Gotowe odkładamy na deskę do ostygnięcia a następnie kroimy je na małe kawałki. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone ciasto i podsmażamy
karolgotuje
Biszkopt który zawsze wychodzi 59Idealny biszkopt do ciast i tortów. Puszysty i miękki, nie kruszy się przy krojeniu. Składniki 7 jajek 3/4 szklanki cukru czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier po trochu i ubijamy, aż będzie błyszczące. Potem żółtka i na koniec mąka z proszkiem przesianą. Delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy
Wasze Przepisy
Pomarańcza Valencia – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści 55świeżo wyciskany sok doskonale orzeźwia. Dodatek tych owoców wzbogaca smak różnorodnych sałatek. owocowych, warzywnych, zaskakujących połączeń z mięsem. Aromat pomarańczy Valencia idealnie komponuje się z wypiekami, takimi jak ciasta i ciasteczka, nadając im wyjątkowego charakteru. Z tych owoców przygotujesz również pyszne przetwory: dżemy, konfitury czy marmolady. Co więcej, skórka pomarańczy Valencia, dzięki niskiej goryczce, doskonale nadaje się do kandyzowania. Pomarańcze(...)pieczonego drobiu, na przykład kaczki czy kurczaka, nadadzą potrawie niezwykłego aromatu. Sok z tych owoców to doskonała baza do orzeźwiających napojów i koktajli. Z kolei aromatyczna skórka wzbogaci smak ciast, deserów, a także domowej marmolady. Jakie są przepisy z wykorzystaniem pomarańczy Valencia? Pomarańcze Valencia to prawdziwie uniwersalny owoc, który doskonale sprawdza się zarówno w sałatkach owocowych, jak i wytrawnych, nadając
Marcepanowa kuchnia
Lazania z mięsem mielonym i beszamelem-pyszne danie (Lasagne) +FILM 64Cześć Kochani, dziś zapraszam na cos innego niż ciasto Tym razem przygotujemy pyszną, dużą Lazanię czyli danie z makaronu, z sosem bolońskim i beszamelem. Danie idealnie nada się na obiad, można je spokojnie odgrzać na drugi dzień Ja swoją lazanię zrobiłam w dużej blaszce, ilość składników idealnie wystarcza na taką właśnie wielkość Pyszna, aromatyczna, bardzo polecam bo przepis jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszne, czekoladowo - bananowe muffiny 58Wyjątkowe to muffiny, bo przepis na nie łączy w sobie wszystko to, przed czym się z reguły wzbraniam. Banany i ciasto muffinowe, często złośliwie gąbczaste, mimo zalecanego niedbałego, szybkiego łączenia składników. Dlatego rzadko piekę muffiny, bananów do ciasta również raczej nie wkładam. A tu.. tak jakoś, na przekór swym zasadom. Wykorzystałam nadwyżkę czekolady której chciałam się(...)czekoladowej wsypujemy suche składniki, tj. mąkę wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym, solą. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy czekoladę i pokrojonego w kostkę banana. Przekładamy gęste ciasto do sześciu wyłożonych papilotkami foremek na muffiny i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy 5 minut w formie, w której się
Kronika Piekarnika
Wielkanocny mazurek kajmakowy 68Wielkanocny mazurek kajmakowy to słodka tradycja, która powinna pojawić się na każdym wielkanocnym stole! Artykuł Wielkanocny mazurek kajmakowy pochodzi z serwisu Przepiski.pl .
Przepiski.pl
Ciasto Zuzanny 60Jeśli szukacie ciasta, które posmakuje dzieciom to trafiliście idealnie. To ciasto powstało na specjalne życzenie mojej Córki, która jak niemal każde dziecko uwielbia słodkości z galaretką. Ponieważ biszkopt przełożony galaretką to stanowczo zbyt mało jak dla mnie, pokombinowałam trochę i dołożyłam warstwę budyniu, herbatniki oraz bitą śmietanę, którą dodatkowo oprószyłam białą czekoladą. Efekt wizualny okazał się rewelacyjny, smakowy także(...)herbatniki Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem. Na stężałą galaretkę układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy ubitą śmietanę. Białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Chleb bez węglowodanów lniany 89Pomysł na ten chleb pochodzi ze Smakera https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-chleb-bez-weglowodanow,2038132,smaker.html Jednak mam kilka zastrzeżeń. Po pierwsze z podanych tam składników wyszło rzadkie ciasto, wręcz lejące. Ratowałam swoje ciasto dodając dodatkowo 100 g zmielonego siemienia. Na szczęście miałam jeszcze siemię. Może dodałabym w ostateczności zmielone płatki owsiane, ale wtedy nie byłby to chleb bez węglowodanów. Nie wiem(...)konopi. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Na koniec wlej ciepłą wodę. Zmiksuj całość na średnich obrotach aż masa zrobi się dość puszysta, a składniki się wymieszają. Umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na około 40- 45 minut
AZgotuj!
CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA 64dodaniu, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie zmniejszamy obroty miksera i do masy maślanej dodajemy olej oraz rozpuszczoną czekoladę. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia mieszamy. Wsypujemy do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, aromat i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową. Przygotowane ciasto
Walijskie Pichcenie
DOMOWE KLUSECZKI NA ŚMIETANIE 56duże jajka 280 g - 300 g śmietany (u mnie jogurtowa 10%) 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Dodać mąkę, mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Przygotować worek cukierniczy lub mocny woreczek foliowy. Nałożyć do niego część ciasta. Odciąć końcówkę. Na wrzącą, lekko osoloną wodę wyciskać ciasto. Gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową
Walijskie Pichcenie