Tortille z mąki migdałowej 83mąki migdałowej 10 g psyllium 10 ml oleju rzepakowego szczypta soli 115 ml gorącej wody Przygotowanie: Suche składniki umieścić w misce wlać gorącą wodę i łyżką wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i zrobić kulę. Odstawić na 20 minut. Następnie ciasto podzielić na cztery kawałki. Wziąć papier do pieczenia i przeciąć na dwa nie duże kwadraty (wielkości talerzyka deserowego(...)Między papier umieścić porcję ciasta i rozwałkować na cienki placek. Zdjąć delikatnie papier z wierzchu i na rozgrzaną patelnię do naleśników przełożyć wykrojony placek i smażyć kilka minut ( 2-3 minuty ), przewrócić na drugą stronę i piec 2 minuty
AZgotuj!
Domowy makaron 94żółtka jaj 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli *** Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i żółtka oraz dodajemy olej i sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno bardzo cienko rozwałkowujemy *** *** Ciasto delikatnie rolujemy
Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 126Ciasto czekoladowe ze śliwkami to przepyszne, sezonowe i mocno czekoladowe ciasto, które wychodzi super wilgotne i puszyste. Przepis jest prosty, a ciasto pełne soczystych owoców
AniaGotuje.pl
Brownie w 30 minut 93Brownie w 30 minut to smakołyk idealny dla wszystkich fanów mocno czekoladowych deserów. Artykuł Brownie w 30 minut pochodzi z serwisu Przepiski.pl .
Przepiski.pl
Ciasteczka migdałowe 87proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, jajko, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść elastyczne ciasto, wlać likier Amaretto i ponownie zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek odrobinę spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smak
Placuszki bananowe na maślance 112soli, mieszamy. Maślankę łączymy z jajkami, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Składniki mokre wlewamy do miski ze składnikami suchymi, delikatnie mieszamy łyżką (koniecznie w jednym kierunku), aż do połączenia (ciasto nie musi być super gładkie, mogą być widoczne grudki, byleby nie było widocznej mąki). Banany kroimy na półplasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy nieco oleju. Zmniejszamy(...)palnika. Wykładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placuszki z obu stron na rumiano (placuszki nie powinny zbyt szybko się rumienić, najlepiej smażyć je na średnio rozgrzanym oleju). Odkładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem, skropić syropem klonowym lub podać solo. Źródło
Smaki Na Talerzu
Racuchy z dynią z cynamonem 93trochę inne śniadanie niż zwykle. Mając pod ręką kilka składników usmażyłam dyniowe racuchy pachnące cynamonem. Jeśli masz więcej czasu, to zamiast proszku do pieczenia dodaj kawałek drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłą miejsce na 30 minut aż ciasto wyrośnie. Dodatkami do racuchów były prażone orzechy, listki melisy, syrop klonowy, cukier puder z cynamonem... ale pasowałby wysmażony boczek(...)Jajko wybij do miski i dodaj mąkę, pure, cynamon, szczyptę soli, mleko i proszek. Trzepaczką całość wymieszaj lub łyżką. Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wyłóż łyżką porcje ciasta. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie przewróć placuszki na drugą stronę i smaż na rumiano. Usmażone placki układaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłanął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące
AZgotuj!
Cynamonowe muffinki z bananem i czekoladą 70bananem, czekoladą i cynamonem. Takie może troszeczkę jesienne. Mięciutkie i pyszne, no i ten zapach. Cynamon to zdecydowanie zapach jesieni, tak, tak, zdecydowanie tak. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki oleju(...)Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z cynamonem dodajemy do ubitych składników. Całość delikatnie mieszamy. 2. Czekoladę kroimy na małą kosteczkę, banany w półplasterki. przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść około 12 sztuk. 4. Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchni
Ptysie z kruszonką przepis podstawowy 88środku jednego układamy kruszonkę i przykrywamy drugim. Rozwałkowujemy na 2 mm. Zamrażamy ją na płasko w zamrażarce ( i to jest ważne, na płasko). U mnie zamarzały ok. godziny. Ciasto parzone: 60 g mleka 60 g wody 60 g masła 65 g mąki mąki orkiszowej typ 630 pszennej typ 550 2 szt jajek L 1/3 łyżeczki (dosłownie szczypta soli(...)PRZYGOTOWANIE: Wodę, mleko zagotuj z masłem, dodaj mąkę i szybko mieszaj az składniki się połączą ok. 2-3 minuty a ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja po jednym i miksuj do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta. Przełóż je do rękawa cukierniczego za pomocą szpatuły. Nastepnie wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
AZgotuj!
Deser szarlotka z orzechami włoskimi 275przepisie na deser szarlotka? Zamiast herbatników, możesz również użyć pokruszonych kruchych owsianych ciasteczek lub pełnoziarnistych herbatników. Świetnie sprawdzą się także korzenne kruche ciasteczka. Kolejnym pomysłem jest pokruszone kruche ciasto. Czy można zrobić ten deser w wersji bez cukru? Tak, deserki z jabłkami możesz zrobić w wersji bez cukru. Wystarczy, że użyjesz herbatników bez cukru, a do jabłek i orzechów użyjesz(...)zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby ostygły. Letnie orzechy wyłóż na wierzch deserków. Odstaw do całkowitego wystudzenia orzechów. Zobacz również inne pyszne przepisy z jabłkami: jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami kruche ciasto z jabłkami i dżemem szarlotka z pianką ze śliwkami mini deser Zielone Jabłuszko fit szarlotka z płatkami owsianymi Bądź na bieżąco – odwiedź
Via Gusto
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 259Przepis na pyszne ciasto kruche ze śliwkami i bezą. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku kruche, maślane i lekko kwaskowate od owoców. Artykuł Ciasto kruche ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Gnocchi – przepis podstawowy na włoskie kluseczki i porady 122skórki i przeciśnij przez praskę. Połowę mąki przełóż na blat i zrób niewielki kopiec. Przełóż ziemniaki (powinny być ciepłe, ale nie gorące) i dodaj pozostałą część mąki. Zacznij zagniatać ciasto, dodając w trakcie jajko i sól. Krótko połącz składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt długo. Ciasto powinno szybko zrobić się gładkie i jednolite. Teraz podsyp blat semoliną. Odrywaj ciasto
Rozdomowiona
Greckie pity 100łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąc
Obiad gotowy
Śniadaniowe rogaliki z makiem 72zimnego mleka. Próbowałam kiedyś je z różnych piekarni ale smak był zupełnie nie ten. Więc metodą prób i błędów odzyskałam najlepszy przepis . Cały sekret tkwi w tym, że do ciasta drożdżowego nie dajemy żółtek a białka, wystarczy je dobrze wyrobić a rosną w oczach same. W niektórych przepisach zamiast masła możecie znaleźć olej, ja nie polecam tej metody, ona mają(...)minut aż zaczyn „ruszy” Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Do większej miski wsypujemy resztę mąki, mieszamy z łyżeczka soli, wlewamy białko oraz mleko z zaczynem, mieszamy chwilę ciasto, wlewamy masło i wyrabiamy około 10 minut najlepiej ręcznie, aż zacznie się całkowicie odklejać od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy
Wanilia i Kardamon
Zakręcona drożdżówka ze śliwkami 73tradycyjne drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne i puszyste ciasto, wypełnione soczystymi śliwkami i posypane chrupiącą kruszonką, stanowi doskonały deser na każdą okazję. Pachnące i pełne smaku, przypomina ciepłe, domowe wypieki, które zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, z pewnością zadowoli każdego łasucha. Zapraszam do wypróbowania przepisu i cieszenia(...)się tym wyjątkowym ciastem! czytaj przepis
Kulinarna Chwila