Placek warzywny 114pieprz gałka muszkatołowa oregano Mąkę wsypać do miski, drożdże rozprowadzić w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru, wymieszać wlać do mąki. Dodać szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut aby wyrosło. Boczek wrzucić na patelnię, podsmażyć, wyjąć na talerz, plasterki odłożyć do dekoracji. Do tłuszczu po smażeniu boczku, wlać olej, podgrzać. Wrzucić(...)cebulę, zeszklić, następnie dodać pozostałe warzywa i na końcu boczek. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 35 cm, przełożyć do formy o średnicy mniejszej 32 cm i wylepić nim brzegi formy. Może być forma na tartę. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć warzywa wymieszane z boczkiem. Polać sosem, posypać
gotuj ze mną
Jogurtowe chlebki z patelni (z szynką i serem) 166chłodne miejsce na czas przygotowania chlebków. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy sól, olej oraz jogurt grecki. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 4 kawałki (jeśli chcesz mniejsze placki, możesz podzielić je na 5 części). Z każdej porcji formujemy kulkę, którą następnie wałkujemy na około 1 cm placek. Na środek(...)wykładamy porcję tartego sera z szynką. Brzegi ciasta łączymy ze sobą, zamykając nadzienie w środku. Przygotowaną „bułeczkę” ponownie wałkujemy, tym razem na cienki placek o średnicy patelni, na której będziemy smażyć chlebki (u mnie 28 cm). Placki dajemy pojedynczo na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, do zarumienienia (u mnie mniej więcej po 4 minuty
Smaki Na Talerzu
Sernik Delicja 172Sernik delicja to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Sernik jest przepyszny! Delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Można go przygotować z prostych i ogólnodostępnych
Alle Dobre!
Bardzo szybkie ciasto z borówkami 117Czasem po prostu pojawia się chwila, kiedy pragniemy czegoś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Na szczęście istnieje prosty sposób na zaspokojenie tego łaknienia - nasze błyskawiczne ciasto z borówkami. W dzisiejszym przepisie pokażemy Wam, jak w zaledwie kilka chwil przygotować pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach, a soczyste borówki nadają mu niepowtarzalny charakter. Nie potrzebujecie specjalnych umiejętności(...)zaawansowanego sprzętu - to ciasto jest dostępne dla każdego, kto chce delektować się słodką przyjemnością w ekspresowym tempie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Naleśniki zapiekane z kindziukiem i pieczarkami 118Naleśniki zapiekane z kindziukiem i pieczarkami Pyszne! Świetny pomysł na obiad, kolację lub danie dla gości, które można podać na przyjęciu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 20 dkg kindziuka w cienkich(...)ketchup i sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Cebulę kroimy w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy wszystko na maśle klarowanym do zrumienienia *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy kilka plasterków kindziuka *** *** Następnie plasterek sera żółtego *** *** Oraz porcje podsmażonych pieczarek
Blog z Apetytem
Roladki marchewkowe - cynamonki keto 87jaja rozmiar L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki ( opcjonalnie ) 1/3 szklanki mąki migdałowej - u mnie z podketo.pl 1/3 szklanki mieszanki do ciast podketo.pl ( można zastąpić mąką migdałową ) 2 łyżki erytrytolu Wykonanie: Zaczynamy od marchewki - obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy cynamonem, m ieszamy i odstawiamy. Jaja rozdzielamy, białka ubijamy(...)wykładamy papierem do pieczenia, na jego powierzchni rozsmarowujemy równą warstwę marchewkowej masy. Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 12 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić na brzegach i pachnieć cynamonowo - gotowe. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po 5 minutach biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odwracając go papierem do góry. Papier delikatnie
Kronika Piekarnika
Kruche ciasteczka z kremem cytrynowym 105Pomysłów na pysznie chrupiące ciasteczka nigdy za dużo. Dlatego dziś zapraszam na kolejne, dość proste, kruche przełożone moim ulubionym cytrynowym kremem lemon curd, który genialnie pasuje do kruchego ciasta Ja przygotowałam je w formie uroczych dużych kwiatków, ale tak naprawdę kształt zależy tylko od Was, idealnie prezentują się w przygotowane na Wielkanoc w kształcie jajek Składniki: 200 g masła(...)mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy kształty. Jeśli nie macie foremek możecie wyciąć je po prostu szklanką
Cynamonowe szczęście
Bananowa delicja 112Bananowa delicja to pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Artykuł Bananowa delicja pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Prosta babka cytrynowa 86Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem do ‘białości’, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem, sok i skórkę startą z cytryny. Ciasto wylać do wąskiej foremki, piec 45 min w 180 C. Autor przepisu: Monika The post Prosta babka cytrynowa first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Bułeczki – tylko 5 składników 105delikatniejsze w środku) Sprawdza się też mąka typ 500 i 450. ** jeśli używacie świeżych Przygotowanie: Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite ciasto np. mikserem z hakami lub ręcznie (podsypujemy ręce mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Blat lub matę smarujemy olejem (ręce też), wykładamy nasze ciasto. Formujemy
Słodkie okruszki
Truskawkowy Torcik Serowy 106stopniowo cukier. Miksujemy 10 min. Następnie dodajemy po jednym żółtka. i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min . Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia(...)wewnętrzną stroną rantu ( patrz film ). Na nasączony ponczem biszkopt nakładamy dżem truskawkowy i wyrównujemy. Następnie na dżem wykładamy lekko tężejący mus truskawkowy. Wygładzamy powierzchnię musu i wstawiamy ciasto do lodówki. Krok 5: galaretki. Wyciągamy galaretki z lodówki i za pomocą wykrywaczki w kształcie serduszka wycinamy z nich kształty. Resztki galaretki przekładamy do miseczki i siekamy nożem
RITA food channel
Ciasteczka z marmoladą 143marmolady np. różanej Wmisce łączymy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy żółtko, masło posiekane w kosteczkę i śmietanę. Chwilę mieszamy ręką, a następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy ma grubość około 3 mm. Wykrawamy kółka średnicy 5,5 cm. W połowie kółek wykrawamy małe serduszka. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia i na nich kładziemy kółka w wyciętymi serduszkami, które lekko dociskamy. Skrawki ciasta ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne ciastka. Serduszka wypełniamy marmoladą (łatwiej jest gdy przełożymy marmoladę do rękawa cukierniczego). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 10-12 minut do lekkiego zezłocenia na brzegach ciasteczek
Delicious Place
Pizza z oliwkową pastą i serem camembert 88jest jak zawsze sos pomidorowy, ale pasta z oliwek. Przywiozłam ją z Malty, odrobinę mi zostało i wykorzystałam właśnie do pizzy. Wyszła naprawdę pysznie. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00) 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży trochę oliwy 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: pasta z oliwek(...)Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżeczką mąki i częścią ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać resztę mąki, dodać sól. Podać podrośnięty rozczyn, oliwę i zagnieść gładkie ciasto. 2. Ciasto rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pastą oliwkową. Wyłożyć składniki: szynkę, pokrojone oliwki, camembert, pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki, pokrojone w plasterki pomidorki, całość posypać ziołami prowansalskimi
Kuchnia domowa Ani