Ciasteczka 3 składnikowe 78świetną opcją również na święta. Składniki 250 g sera białego 250 g zimnego masła 250 g mąki pszennej Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem oraz twarogiem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 40 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Wasze Przepisy
Wiśniowa fantazja 86Wiśniowa fantazja to wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje! Artykuł Wiśniowa fantazja pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda .
Kulinarne Cuda
Wilgotny i puszysty murzynek 97Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę przekładamy do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu nakłuwam ciasto i nasączam odlaną masą. Smacznego! Autor przepisu: Ania The post Wilgotny i puszysty murzynek first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 136czasu na obiad i jakoś nie brakuje mi ich na wigilijnym stole. Za to od kilku już lat mają one zastępstwo pod postacią panierowanych i smażonych pierożków z ciasta parzonego tzw. sofficini (oryginalny przepis na pierogi pochodzi z Włoch). Uwielbiam je, i robię cały rok z różnymi farszami, bo wg mnie pasuje do nich wszystko. Tym razem moje pierożki nafaszerowałam(...)suszonymi grzybami. Takie pierożki + kubek czerwonego barszczu to dla mnie zestawienie idealne 💪😍 Pierożki można przygotować wcześniej i zamrozić, po czym odgrzać w piekarniku - będą idealne! Składniki na ciasto: (na 23 szt) 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem
Walijskie Pichcenie
Domowa masa makowa 107przez tydzień. Można też ją na świeżo zamrozić, jednak do wypieków należy dodawać masę w temperaturze pokojowej *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Domowa masa makowa pochodzi z serwisu
Blog z Apetytem
Proste ciasteczka budyniowe 80bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 250 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie Z podanych składników zrobić ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu z lodówki formować małe kulki i docisnąć widelcem. Piec w temp. 190° C przez 15 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Wasze Przepisy
Amoniaczki z Niwisk - kuchnia podkarpacka 92cukrową posypką, które niegdyś w naszym regionie cieszyły się ogromną popularnością. Swoją nazwę zawdzięczają spulchniaczowi o nazwie kwaśny węglan amonu, powszechnie zwanemu amoniakiem. Przyczynia się on do wyrastania ciasta podczas pieczenia i nadaje mu „bąbelkową” strukturę. Wpływa to na chrupkość ciasteczek, ale też na ich trwałość. Podczas pieczenia amoniak wydziela specyficzny zapach, ale ulatnia się on zupełnie podczas stygnięcia ciasteczek(...)soli 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 białka cukier kryształ Do przesianej mąki dodajemy sól, amoniak i margarynę. Siekamy wszystko nożem i dodajemy mleko z roztrzepanymi żółtkami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy niewielkie ciasteczka. Każde smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i namaczamy w cukrze. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (piekarnik góra-dół
Trzeci talerz
Ciasteczka piernikowe 87tego rózgi kuchennej. Do składników sypkich wbij jedno całe jajko oraz przestudzoną masę z masła, kakao i przyprawy do piernika. Całość zamieszaj rózgą. Po chwili zacznij wyrabiać już ciasto dłonią aż składniki połączą się w zwartą, plastyczną masę. Z masy utwórz kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto wyjmij(...)lodówki. Urywaj kawałki ciasta, układaj na stolnicy lub blacie delikatnie wysypanych mąką pszenną. Wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piernikowe piecz na środkowej półce piekarnika przez 12 minut w temp. 180 st. C (program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjmij ciasteczka, wystudź na kratce. Dekoruj dowolnie lukrem, polewą czekoladową
Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem 88dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Na krem: 20 dag masła 82 % 10 dag mlecznej czekolady 2 łyżki cukru pudru(...)Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały ) pół słoiczka dżemu wiśniowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami
Izabelawkuchni
Torcik bezowy z owocami 80samym dniu w którym go przygotowaliśmy, najlepiej kroi się go kilka godzin po przełożeniu kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Torcik bezowy z owocami pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytem
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwowymi i kremem piernikowym 93świąteczny stół :) Krem piernikowy jest wspaniały i bardzo prosty w wykonaniu, a nadaje się nie tylko do dekoracji babeczek, ponieważ świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych ciast, wystarczy tylko podwoić proporcje składników. U mnie te babeczki zniknęły w mgnieniu oka ;) Bardzo polecam! Krem piernikowy : 100 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki przyprawy(...)roztopione i przestudzone masło. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta ( można odrobinę więcej ), następnie kłaść po łyżeczce powideł śliwkowych. Przykryć pozostałym ciastem tak, aby sięgało do mniej więcej 3/4 wysokości papilotki. Piec w 180°C przez około 20-25 minut
Opowieści z piekarnika
Naleśniki z owocami - wersja VEGE 116Kolejna odsłona vege, tym razem w wersji na słodko - naleśniki z owocami i czekoladą Składniki na ciasto naleśnikowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 2 łyżki cukru - 2 łyżki oleju roślinnego - 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego, migdałowego) Składniki na krem czekoladowy: - 1 puszka ciecierzycy (240 g odsączonej) - 1/4 szklanki(...)Dodaj olej i mleko roślinne i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek. 3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść olejem. Nakładaj po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, obracając delikatnie łopatką. Powtarzaj z resztą ciasta, nakładając olej na patelnię w razie potrzeby. 4. W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych 115zaskocz swoją rodzinę nowym przepisem na pierogi podczas nadchodzących Świąt! Zobacz również przepisy na inne dania na Wigilię, które warto przygotować – https://viagusto.pl/dania-na-wigilie-15-sprawdzonych-przepisow/ Szukasz idealnego przepisu na ciasto na pierogi i uszka? Zobacz ten przepis – z tych proporcji ciasto zawsze wychodzi miękkie i elastyczne! Gorąco polecam: ELASTYCZNE ciasto na pierogi i uszka – sprawdzony przepis! PRZEPISY
Via Gusto
Pierogi z kurczakiem z rosołu 106pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z KURCZAKIEM Z ROSOSŁU Składniki na pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka oleju szczypta soli ok szkl wody farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej(...)Doprawiam do smaku (smak musi być zdecydowany, by kartacze potem nie wyszły niedoprawione). Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i masło, stopniowo dolewaj bardzo ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie. Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj kółka, faszeruj je, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 min od wypłynięcia
Dorota Smakuje
Babka Rokitnikowo Dyniowa Bez Jajek I Mleka 98czekoladowa i wiórki kokosowe 1. Mąkę, cukier, pure z dyni oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek(...)wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Gotowanie...to proste !