ciasto - 164325 przepisów (strona:4685/10955)

Żytnie ciasteczka z suszonymi śliwkami 97

łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać jajko, masło, proszek do pieczenia, miód i cukier. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść ciasto i dodać posiekane suszone śliwki. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Tort jednorożec 148

talerzu , pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Nasączamy spód sokiem z pomarańczy. Nakładamy na ciasto pierwszą cienką warstwę kremu. W sumie krem należy podzielić sobie mniej więcej na 3 części. 1 część wykorzystujemy do przełożenia tortu, 1 do pokrycia wierzchu i brzegów, 1 na ozdobne(...)gorzkiej czekolady robimy oczy jednorożca. Przekładamy ją do małego woreczka lub worka cukierniczego i wyciskamy na tort. Można zrobić to również wyciskając na folię i przekładając zastygnięte oczy na ciasto – dużo łatwiej wycisnąć wtedy równe kształty i można skorzystać ze zrobionego wcześniej szablonu. W tym wpisie jest dokładnie opisane jak to zrobić . Na sam koniec wybijamy uszy i róg

Ciastkozercy
Przepis na oponki serowe 75

sera białego, pół kg mąki, 3 jajka, 250 dag śmietany, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia. Po zagnieceniu i rozwałkowaniu ciasta na grubość ok. 1 cm wykrawam szklanką kółka a w środku jeszcze raz kieliszkiem mniejsze kółeczka. Smażę na głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Jak zarumienią się po jednej stronie, to obracam

Wasze Przepisy
Leniwe kluski z kaszą manną 101

Leniwe jak u mamy, a nawet lepsze! Do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu kluski po ugotowaniu są pulchne i miękkie. Tradycyjnie można podać je z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z jogurtem, dżemem albo miodem. To przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny w kilka chwil.    Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania  Leniwe(...)mąki + do podsypywania do podania: masło, bułka tarta, jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania    Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wsypać kaszę mannę i mąkę, zagnieść ciasto (będzie lekko klejące). Podsypując mąką ciasto rozwałkować lub rozgnieść ręką na grubość ok 1,5 cm, pokroić.  Można również uformować wałek i pokroić kluski jak kopytka. Kluski wrzucać

Obiad gotowy
PROSTE CIASTO CYTRYNOWE 102

dzisiaj przepis na zupełnie proste, szybkie w przygotowaniu ciasto cytrynowe, idealne do kawy, do herbaty, na deser, na podwieczorek. Możecie je podać z sosem owocowym, np. coulis malinowym . Przygotowanie : 10 min. Pieczenie : 30 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 240 g cytryn (2 cytryny) ● 200 g jajek ( 4 jajka) ● 140 g cukru pudru ● 120 g mąki(...)szpatułką pianę z białek do uprzednio przygotowanej masy. Przelej masę do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20- 30 minut. Pozostaw do ostudzenia w piekarniku.   Możesz podać ciasto samo lub np z malinowym coulis : maliny zmiksuj z odrobiną cukru, soku z cytryny i ewentualnie odrobiną wody,  a następnie przetrzyj przez sito

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gofry - najprostszy przepis 98

Najprostszy na świecie przepis na gofry - ciasto przygotujecie w zasadzie podczas nagrzewania się gofrownicy ;) Zalecam tylko użycie składników w temperaturze pokojowej. Gofry wychodzą lekkie i chrupiące ( choć jak wiadomo, na taki efekt wpływa też dobrej jakości gofrownica ), a podane z ulubionymi dodatkami, to jak dla mnie deser wprost IDEALNY! Ja do swoich gofrów nigdy nie dodaję dużo cukru(...)jajka, mleko, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i z lekka przestudzone masło. Do suchych składników wlać wymieszane składniki mokre i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ( nie mieszać zbyt długo, w cieście mogą nawet pozostać grudki ). Ciasto nabierać łyżką wazową i piec w gofrownicy na złoty kolor. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej przekładać je na kratkę do studzenia

Opowieści z piekarnika
Tarta na cieście francuskim z brokułami 98

Składniki/4 porcje: – 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g) – 1/2 brokuła – 7-8 pomidorków koktajlowych – 400 g piersi z kurczaka – średnia cebula 2 ząbki czosnku – 2 jajka – 3 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki parmezanu – 1/2 kalarepki – słodka papryka, zioła prowansalskie, kurkuma – sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)grubych oczkach kalarepkę. Wszystko smażymy aż kurczak się zarumieni. Brokuła płukano, dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Ciasto francuskie wykładamy na formę o średnicy 28 cm. Nakłuwamy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Podpiekamy ok. 15 minut aż lekko się zarumieni. Jajka mieszamy ze śmietaną

I LOVE LIFE
Bułeczki maślane 596

mleka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży świeżych 3 szklanki mąki tortowej Przygotowanie Masło roztopić, dodać mleko (lekko podgrzać). Dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić dobrze ciasto. Uformować kulki (wychodzi ok. 12 szt.). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować białkiem. Odłożyć w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec

Wasze Przepisy
Mąka orkiszowa – dlaczego warto po nią sięgać? 120

korzystne, gdyż wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Oprócz licznych korzyści zdrowotnych, mąka orkiszowa wyróżnia się również smakiem. Jej lekko orzechowy aromat sprawia, że jest doskonała do pieczenia chleba, ciast i innych wypieków, łącząc wartości odżywcze z przyjemnością konsumpcji. Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową? Dieta bogata w produkty orkiszowe, a zwłaszcza mąka orkiszowa, przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Spożywanie orkiszu(...)tymi wyjątkowymi smakami, zamawiając je tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94 . Mąka orkiszowa w kuchni Mąka orkiszowa znajduje zastosowanie w wielu rodzajach wypieków i potraw. Jest wykorzystywana do przygotowywania chleba, ciast, ciasteczek, makaronów, biszkoptów i wielu innych. Dostępna w różnych odmianach, umożliwia dopasowanie jej typu do konkretnych przepisów i potrzeb kulinarnych. Biała mąka orkiszowa (typ 750) świetnie nadaje się do samodzielnego użytku

Pasja Smaku
Kokosowy deser PRINCESSA w pucharku 227

Warstwy deserków powinny wyglądać następująco: herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, krem budyniowy, polewa z białej czekolady, wiórki kokosowe. Deserki przechowuj w lodówce. Zobacz inne polecane przepisy na kokosowe desery i ciasta: przepis na FIT deser Raffaello kokosowe ciasto z ananasem z puszki przepis na czekoladę Bounty Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Kokosowy(...)deser PRINCESSA w pucharku Szybkie przekąski na Sylwestra – 30 przepisów! Sałatka z pieczonych ziemniaków – PRZEPIS 20 przepisów na desery i ciasta sylwestrowe Makaron świderki – wszechstronny składnik w kuchni Święta last minute – szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia

Via Gusto
Oponki twarogowe 95

cukier puder (do posypania) Przygotowanie Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą np. kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni

Wasze Przepisy
Kokosowe trufle 103

tłustej kremówki użyłam serka śmietankowego. Serek idealnie się łączy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Kokosowe inspiracje na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z kokosem: ciasto rafaello dla leniwych rafaello z wiśniami bez pieczenia kokosowy deser z truskawkami kokosowe ciasto z jabłkami ciasto kokosowe z rabarbarem Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Orzeszki, czyli pyszne nadziewane ciasteczka 127

szklanka mleka + 80 g mała (w przypadku tego kremu) Przygotowanie: Skorupki do orzeszków: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Sprawnie zagniatamy ciasto. Rada: Ciasto można też przygotować w mikserze z odpowiednim hakiem. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Wkładamy je w zagłębienia w urządzeniu i pieczemy nasze skorupki. Rada: Najpierw warto przygotować

Słodkie okruszki
Marokańskie chlebki z patelni 139

Marokańskie chlebki z patelni to nieduże, drożdżowe bułeczki z mięsnym nadzieniem. Wyjątkowo tym razem do ciasta drożdżowego dodajemy też jogurt naturalny lub kwaśną, gęstą śmietanę. Natomiast farsz to pokrojone drobno mięso z kurczaka, papryka, pieczarki, cebula i czosnek. Do podsmażonego farszu dodajemy też starty, żółty ser, który sprawia, że wszystkie składniki łączą się ze sobą. Przepis na marokańskie chlebki(...)mleko. Dodać sól, wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny. Całość wymieszać. Masło przełożyć do kubka. Wstawić na gaz, rozpuścić, lekko przestudzić. Następnie wlać do miski z mąką i ręką wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania