Tort "beczka z butelkami" 214sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też do innych smaków torów, a ilość i rodzaj włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany(...)koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie łączymy obie mąki, przesiewamy i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz
Czary - gary w kuchni
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 184masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać(...)dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy
Czary - gary w kuchni
Babka bananowa (bez jajek, cukru i tłuszczu) 228drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii, proszek i sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) na godzinę. Upieczone ciasto studzimy na kratce i gotowe
Czary - gary w kuchni
Tort bezglutenowy 203chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem (lub sodą) i gdy masa jajeczna uzyska jednolity kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych(...)piekarników - jeśli pieką szybko - a niektóre tak mają, to wiadomo, że będzie to te 5 minut krócej ;-) ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy tam ciasto jeszcze przez 20 minut i dopiero wtedy wyjmujemy (wcześniej nie otwieramy piekarnika). Z mleka odlewamy pół szklanki i łączymy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i do gotującego się wlewamy przygotowaną
Czary - gary w kuchni
Łatwe ciasto z jabłkami 181Przede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych takich, jedynie porządna łyżka się przyda :-) Samo robienie ciasta to dosłownie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu czekania i pieczenia, ale to akurat nie wpływa na stopień trudności ;-) No i co jeszcze - przepis stary jak świat, moja mama często(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (pieczemy w termoobiegu + dolna grzałka). Studzimy wyjęte z foremki. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Czary - gary w kuchni
Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi 202czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą. Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy(...)widelcem (ponownie około 10 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz mieszamy (jak najkrócej - tylko do połączenia się składników). Tak przygotowane ciasto rozkładamy w papilotkach do muffinów. Ciasto wkładamy do 3/4 wysokości papilotek. Muffiny po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez
Smak mojego domu
Sernik Tiramisu na zimno 323temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego do przyrządzenia wszelkiej maści ciast i tych na zimno i tych pieczonych. :) Ewa poprosiła mnie również, aby sernik ten nie miał konsystencji "śmietankowej lub mlecznej galarety", tylko był bardziej sernikowy, znaczy serowy. :) Podałam jej przepis(...)sernika możecie wykorzystać w sumie do każdego rodzaju sernika na zimno. Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Masa serowa bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu
Garniec Magalie
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 170Przepyszna tarta na cieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay. Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki pszennej 500 ml mleka(...)obieraczk ą wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca
Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową 232Małe słodkie i niepozorne czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową, oprószone cukrem pudrem, słodkość idealna dla dzieci czy popołudniowej kawy. Papilotki do nabycia w Cukieteria.pl Składniki: Ciasto: 1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego kakao ½ laski wanilii Dr.Oetker 1 mała(...)płaska łyżeczka sody Dr.Oetker Konfitura truskawkowa Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną
Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe na maślance 219misce łączymy same suche składniki. Krok 2 W drugiej misce łączymy mokre składniki. Krok 3 Do suchych składników przelewamy masę ze składników mokrych i całość łączymy. Krok 4 Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka). Smacznego Ciasto można przełożyć dowolnym dżemem
Coś bym zjadła
Ciasto na pizzę 220szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży. Całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Po 30 minutach jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Wałkujemy ciasto na pożądany przez nas kształt. Krok 4 Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i nakłuwamy je widelcem. Krok 5 Nakładamy sos , ser i ulubione składniki
Coś bym zjadła
Ciasto Jamajka 263Przepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na tym blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne(...)koniec żelatynę i dokładnie rozmieszać. 2/3 śmietany wyłożyć na warstwę bananową. Położyć na to drugą połówkę biszkoptu i przykryć resztą masy straciatelli. Całość posypać resztą pokruszonej czekolady. Ciasto wstawić do lodówki, by ładnie zastygło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kajmakowe muffinki 302Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny(...)mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Do sypkich składników wlewamy płynne i lekko mieszamy. Do formy do muffinem wkładamy papierowe papiloty i do każdej wkładamy łyżkę ciasta, na to łyżkę masy krówkowej i znów łyżkę ciasta . Pieczemy ok 15-18 min w 180 C. Smacznego Artykuł Kajmakowe muffinki pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-uk
Chlebek bananowy z mango i jagodami goji 208Chleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji. Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru(...)jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 75 minut (do suchego patyczka). Upieczony chlebek studzimy na kratce. Chlebek bananowy z mango i jagodami
mojewypiekiinietylko
Dietetyczna szarlotka 210Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, prażymy(...)sztywną pianę. Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu i chwilę miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Na nią kładziemy pianę z białek, a na sam wierzch ścieramy zmrożone ciasto na kruszonkę. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po lekkim wystudzeniu zdejmujemy boki tortownicy. Natomiast spód wyjmujemy dopiero jak ciasto całkowicie wystygnie. Życzę smacznego! :) Przepis podpatrzony na stronie
Czerwona Porzeczka