Malinowa rozkosz wg Aleex 224świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki mąki pszennej(...)mrożonych) • cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt według tego przepisu , ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C. 2. Ciasto ostudzić na kratce. 3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. 4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. 5. Śmietanę ubić na sztywną masę. 6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki
W mojej kuchni
Babka z bakaliami wg Aleex 221jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest banalne, robi się je dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę zaskakuje smakiem i puszystością. To jeden z dwóch przepisów (drugi wkrótce na blogu), które na pewno od czasu(...)czasu pojawią się w mojej kuchni. Do tej pory myślałam, że moje receptury na babki błyskawiczne są naprawdę błyskawiczne. Okazuje się, że bywają ciasta jeszcze łatwiejsze i jeszcze szybsze do zrobienia. Całe szczęście, że na nie trafiłam. Polecam. Składniki: • 30 dag mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła
W mojej kuchni
Babka w 5 minut wg Aleex 198szklanki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody oczyszczonej • szczypta soli • 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki(oprócz kakao) dokładnie zmiksować. 2. Odlać 3/4 szklanki ciasta i dodać kakao. Dokładnie wymieszać. 3. Jasne ciasto wlać do keksówki, na środek wlać ciemne ciasto i lekko wymieszać widelcem. 4. Piec ok. 50 minut. w temp.175
W mojej kuchni
Lemmy 234boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy(...)sztywno i przekładamy gotowym kremem ciasto. Górę ciasta polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy np malinami
Malinowe Pocałunki
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego krok po kroku 216Ostatnio proponowaliśmy Wam przepisy z ciasta francuskiego na wytrawnie więc dziś coś na słodko. Ten rodzaj słodkości robiliśmy już ale z brzoskwiniami jednak
Kuchenne Wariacje
Czekoleonka 217pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Cynamonowe szczęście
Pizza 303pierwszy do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam suche drożdże. Struktura ciasta znakomita, a jego grubość należy dostosować do własnych upodobań :) Do tego na cieście rozsmarowałam aromatyczny pomidorowy sos … Czytaj dalej Pizza
czarrna od kuchni
Tort Malinowo-Waniliowy 237mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy
Kuba Gotuje
Kluski gotowane na parze 239budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy(...)stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Gotować około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W kluskach
Smaczne Potrawy
DOMEK BABY JAGI 313Przepis znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Ciasto pewnie znane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek Baby Jagi. Jest to ciasto bez pieczenia, więc każdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa(...)galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie polewamy polewą i dekorujemy wiórkami. zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie nr 3 zdjęcie nr 3 Polewa: masło, cukier i mleko podgrzewamy
słodki bratek
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 267www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Ciasto piec (do tzw. suchego
Di gotuje
Tort ambasador 215szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy wiórki kokosowe(...)formy Wykonanie ciasta na spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś
Tradycyjna Kuchnia
ciasto marchewkowe z nutą kokosa (raw) 200Pochwalę się wam moim świątecznym (nie)wypiekiem. Ciasto marchewkowe z dodatkiem kokosa- zdecydowanie uzależniające. Muszę się przyznać, że co najmniej połowę tej raw słodyczy, zjadłam sama. Wyrzutów sumienia jednak nie mam, bo czy możemy ofiarować naszemu organizmowi coś lepszego, niż dawka zdrowych kalorii? SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki wiórków kokosowych dwie marchewki(...)tarce (na małych oczkach). Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy, a następnie przekładamy do aluminiowej formy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub zamrażarki (na dwie godziny) . *Dodatkowo: Gotowe ciasto polewamy rzadkim mlekiem kokosowym i posypujemy orzechami włoskimi. Przepis na ciasto zgłosiłam do konkursu , więc jeśli chcecie mi pomóc, możecie głosować klikając tutaj i "lajkując" zdjęcie
healthy dreams
Kurczakburger - domowy fast food. 183wersji mono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź). To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie(...)niezbyt grube kotlety. Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić
zadanie-gotowanie