Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 185papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części
Radość kipiąca uśmiechem.
Śmietankowiec z sezamem 331octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 minut (grzałka(...)galaretkę. Wierzch ciastka dekorujemy podprażonym sezamem, a kiedy masa będzie już ścięta nabieramy na łyżeczkę pozostałe mleko skondensowane i wylewamy je cienkim strumieniem w esy-floresy na wierzchu ciasta. Najlepiej żeby ciasto spędziło w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej
Trzeci talerz
Tarta z jabłkami 175posmarowania formy 2 jajka 30 dag śmietanki Przesianą mąkę, miękkie masło, sól, wodą zagniatamy i formujemy kulę. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i rozkładamy je na posmarowanej masłem tortownicy. Ciasto dociskamy , nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście koliście
WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto maślane 173Ciasto maślane , proste, szybkie, słodkie i …maślane. Idealne z domową kwaskowatą konfiturą. Potrzebujemy: - 4 jajka - 20 dag cukru (lub mniej) - 14 dag masła - 1 torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek i ubij pianę. Odstaw. W drugom naczyniu utrzyj mikserem masło (w temp .pokojowej) z żółtkami i cukrem. Dodaj przesianą mąkę. wymieszaj. Do powstałej masy dodaj pianę z białek(...)delikatnie wymieszaj. Napełnij ciastem formę keksowa i piecz w temp 160-17- stopni około 60-70 minut. Ciasto można zmodyfikować dodając pokrojone w kawałeczki jabłko. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA
Tarta z kremem czekoladowym 211jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%) Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 25 min w temp(...)mieszamy. Jajka rozmącamy widelcem. Dodajemy do masy. Na spód tary wylewamy krem i pieczemy jeszcze około 10 minut w temp. 160 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto około godziny. Na spód przed wylaniem kremu , możemy wyłożyć orzechy, bakalie lub cząstki owoców. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 209szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy(...)masy i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy konfiturą śliwkową. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia i całkowitego rozpuszczenia składników. Polewamy ciasto i odstawiamy
WYSPA SZCZĘSLIWA
Szybkie ciasto ucierane. 1073Szybkie ciasto ucierane często u mnie pieczone z dodatkiem soku z cytryny . Tym razem z kakao ,równie smaczne . Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 g masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki płaskie kakao plus 2 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki(...)połączenia składników . Dodajemy resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao z dwoma łyżkami mleka.Mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia :najpierw jasną ,potem ciemną część i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy
Ladylaura.
Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową. 213Ciepło na dworze więc szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem. Mam dzisiaj propozycję szybkiego ciasta do kawy z powidłami i pianką bezową. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny(...)Orzech Wykonanie: Do miski miksera przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy, mieszamy na grudkowatą masę, następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z tym że jedna jest trochę większa. Zawijamy w folię o odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta
Sama słodycz i szczypta chili
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 479ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę(...)muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać. Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną
Kulinarne Przeboje
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 347czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę(...)masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 10-15 minut – aż się zarumieni (czas różni się w zależności od piekarnika). W czasie gdy ciacho się piecze, a jabłka
Jak gotować i nie zwariować
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 228Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :) To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania. Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku(...)zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia. Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone. Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia
Kucharzyca
Torcik szpinakowy z truskawkami 152przepada za szpinakiem, ale w trociku jest on nie wyczuwalny, po torciku nie zostało nawet okruszka tak bardzo im smakował, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany(...)połowę masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki wciskając je do środka. Przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając, wierzch smarujemy połową masy śmietanowej, pozostałą część przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy boki ciasta. Pozostałą część ciasta szpinakowego kruszymy, posypujemy wierzch, układamy truskawki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchnia
Ciasto stracciatella z malinami 285Czekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)kakao i śmietaną i całość zmiksować. Dodać mąkę i proszek i miksować do czasu połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone
Bullio
20. Niech żyje oreo: czyli wegański sernik 195Oreo jest wegańskie? Przy mojej nietolerancji mleka jest to świetna wiadomość, chociaż szczerze mówiąc, nigdy za tymi ciasteczkami jakoś szczególnie nie przepadałam. Wszystko zmieniło się po zrobieniu tego ciasta. Miałam co do niego wątpliwości, bo jagielniki zdecydowanie nie są moją mocną stroną, ale nuda podczas odchorowywania w domu, niejako zmusiła mnie do sięgnięcia po kaszę i blender. I jaki był(...)tego finał? Ciasto (Oreonik?) smakuje NIE-ZIEM-SKO . Obiecuję! Wegański sernik oreo: Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego słodzonego 6 łyżek ksylitolu/cukru Sok z cytryny 30g migdałów 30g suszonej żurawiny/rodzynek 30g orzechów włoskich 10g oleju kokosowego Łyżka kakao 2 opakowania Oreo po 175g Wykonanie: 1. Zagotuj odcedzoną kaszę jaglaną w mleku
Pland based fille
Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego 203Expresowy deser jaki moższ przygotować na drugie śniadanie, do popłudniowej kawy lub na majowkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkosci prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!