PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 467bardzo poprawiający nastroje domowników i błyskawicznie znikający, czy trzeba lepszej rekomendacji... Miniony weekend mieliśmy bardzo truskawkowy, wszak sezon w pełni, trzeba więc korzystać na maxa... Latem najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia, warto więc wypróbować ten przepis, myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ja do tego sernika upiekłam na szybko mini biszkopciki orkiszowe, ale można wykorzystać również kupne. Najczęściej(...)używam galaretek bez dodatku cukru, wówczas przygotowuję je wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu (zamiast cukru dodaję ksylitol, wówczas mam całe ciasto bez dodatku cukru). Ja przygotowałam swój sernik w tortownicy o śr.25cm. Inspiracją był ten przepis. Składniki masy serowej: - 2 galaretki truskawkowe, na 500ml wody każda - 450g sera, może być z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń
Smaczne Zdrowe
Zawijaski z ciasta francuskiego 275Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5-6 plasterków szynki kawałek czerwonej papryki 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na nic starty ser, … Czytaj dalej Zawijaski z ciasta francuskiego
czarrna od kuchni
Dietetyczne brownie z czereśniami na bazie czerwonej fasoli 201tortownicy (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać do formy. Czereśnie wydrylować (wyjąć pestki :) ) ułożyć na ciasto i piec ok. 45-60 minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu, gdy po wbiciu patyczka w ciasto i wyciągnięciu go, będzie on suchy). Upieczone ciasto ostudzić, wyłożyć
Malinowo w kuchni
Torcik z truskawkami 265Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wykonałam z sezonowych truskawek, które mamy pod dostatkiem w sklepach
Marta Gotuje
Lemoniada truskawkowa 239Soczysta, pachnąca słońcem truskawka w orzeźwiającej lemoniadzie Ciasto na niedziel ę kontyn u uje trend truskawkowy w ramach kolejnego weekendowego pieczenia pod hasłem Truskawkowo mi! W końcu sezon w pełni , truskawki soczyste i pachnące jak nigdy, trzeba z nich korzystać! U mnie tym razem bez pieczenia, ale smaki truskawkowe nadal wiod ą prym . Prezentuj ę orzeźwiającą lemoniadę na gorące, słoneczne(...)mineralnej. Wymieszać. Dzbanek schłodzić przez kilka 2-3 godziny w lodówce - można też zostawić na noc . Lemoniadę serwować z kostkami lodu. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik
Grunt to przepis!
Truskawkowa pianka 203Sezon truskawkowy cały czas trwa i dlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne. Składniki(...)wlać 1/2 na biszkopty. Na powierzchni ułożyć całe truskawki i wlać pozostałą część truskawek. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na ciasto. truskawkowa pianka
O kuchni z uczuciem
Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami 358Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki(...)olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki. 3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce. 4. Pieczemy w temperaturze 10 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem
Szefowa kuchni
truskawkowe chia ciasto- mrożone 217Podczas upalnych dni, gdy mamy ochotę na lody i inne zimne przekąski, świetnie sprawdza się mrożone ciasto truskawkowe chia. Lekko słodkie i mocno sycące. Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów(...)bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin
healthy dreams
BROWNIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 294wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając połączyłam składniki. Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem. Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić(...)gładką masę. Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę. Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek. Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał. Smacznego
potrawyregionalne
Ciasto mocno kawowe z jagodami. 219Dziś propozycja na słodko, mocno kawowe ciasto z jagodami! Kto uwielbia kawowe desery? składniki; 25 dag mąki pszennej 3/4 szkl mleka pół szklanki oleju 15 dag cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag mrożonych jagód lukier; pół szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie; Mleko, olej(...)sobą ale krótko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy owoce. Mogą być też świeże ale wtedy podczas mieszania nam się rozpadną ponieważ jagody są bardzo delikatne. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (10x30cm) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. w 180C. Wszystkie składniki lukru mieszamy i polewamy ostudzone ciasto. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka truskawkowa chmurka 285Ciastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa(...)Przepis: Najpierw mąkę, cukier, sól siekam z masłem. Kiedy masło będzie już drobne, to dodaję śmietanę i wodę. Zagniatam. Chowam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem
Gotowanie-uk
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 172Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich
Wanilia i Kardamon
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 282Ostatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie(...)galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do śledzenia go przez Facebook lub Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasteczka z budyniem i owocami 206Jeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce. Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami. Mam nadzieję(...)prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy
Kuchnia w czekoladzie
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 234chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna. Mam nadzieję(...)mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien odstawać od boków
Di gotuje