ciasto - 164325 przepisów (strona:4564/10955)

Ciasto z rabarbarem 169

Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie  i obowiązkowo zróbcie to proste a jakże pyszne ciasto . Jest wilgotne za sprawą majonezu,  którego w ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki  mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki(...)mąką ziemniaczaną. Wsypujemy tartą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem  pieczemy około 40 -45 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto śnieżny puch 232

ciasto zna już chyba każdy, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :) Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku, szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek(...)serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ciasto jaglane z kiwi 272

Ciekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać(...)kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut

Passions hobbies life
Szarlotka bez jajek 314

Szarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 186

wyciskamy sok z polowy pomarańczy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczka. Gdy mokre składniki się połącza dosypujemy do nich suchych i również miksujemy, ale nie za długo, tylko do połączenia. Ciasta jogurtowe na etapie dodawania maki nie lubią zbyt długiego wyrabiania. Masę przelewamy do keksówki i wyrównujemy. Pomarańcze obieramy i tniemy na plasterki, które kładziemy na wierzch ciasta. Jeśli się(...)piekarnika i pieczemy około godzinę, do tzw suchego patyczka. Ciacho podwaja swoja objętość, wiec nie przejmujcie się jeśli po wylaniu do foremki, jest go tak mało. Dobrze rośnie:) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a z keksówki dopiero po jakiś 10 minutach i studzimy na kratce. Dobrze wystudzone wkładamy z powrotem do foremki i smarujemy owocowa galaretka, którą rozpuszczamy w mniejszej

Karczma Honorietty
Sernik czekoladowy. 176

owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy(...)warstwę, na nią delikatnie łyżka po łyżce owocową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kratkę. Poniżej wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Piec w taki sposób około godziny. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Można również tortownicę wstawić bezpośrednio na blachę z wodą. Trzeba wówczas dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wybieram łatwiejszą drogę. Ciasto wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce

zadanie-gotowanie
Janczewska tęcza 462

Atrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja)  można inne wg uznania  jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna

kgwjanczewo
Łabędzi puch 272

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Ciasto to robiłam mnóstwo razy - w tym na zamówienie rodziny i dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w mojej rodzinie - najbardziej popularne. Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane!   (Tortownica  średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)  Biszkopt: 5 jajek(...)łyżce) ostudzoną masę. Całość z miksować na puszysty krem. Biszkopt rozkroić na 2 części. Na jednej z nich rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć krem i przykryć drugą połową ciasta. Przygotować wierzch.   Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta

Di gotuje
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 211

krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji  Ciasto na niedzielę  gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny(...)sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY: Marcepanowy kącik -  Czekolada Szóste niebo -  Torcik bez pieczenia z truskawkami Grunt to przepis -  Ciasteczkowa pizza z owocami Ciasteczkowy potwór

Ewusiowe Smaki
Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim". 4665

Dziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam(...)tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim":  na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko      Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Rogaliki francuskie z brzoskwiniami 173

ciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć,  przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut

Camilla w kuchni
Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety (Quiche con asparagi, ricotta e feta) 177

królem mojego dania były oczywiście szparagi.  Quiche nie jest pracochłonny, w godzinę mamy przygotowane pyszne danie.  Smacznego :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 gr szparagów 200 gr ricotty 100 gr sera feta 50 gr startego parmezanu 2 jaja 100 ml mleka gałka muszkatałowa sól, pieprz   PRZYGOTOWANIE(...)muszkatałową, s ó l, pieprz, ricottę, pokruszony ser feta i starty ser parmezan (odkładamy 2-3 łyżki do posypania szparagów przed pieczeniem). Ciasto francuskie wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Sos serowy wylewamy na ciasto francuskie.  Na sosie układamy szparagi, które posypujemy

La grande e la piccola cuoca
BABKA ZEBRA 261

cukrem, dodać wodę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sitko i wszystko wymieszać. Do masy dodać ubite wcześniej białka i wszystko połączyć drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki, wymieszać. Blaszkę okrągłą ( u mnie średnica 22cm) wysmarować na dnie masłem. Ciasto wylewać łyżkami na blachę(...)zaczynając od środka, raz masa jasna raz ciemna, po 2 łyżki. Piec około 1 godziny w temperaturze 180'C. Po wystudzeniu ciasto polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
MAGDALENKOWE MUFFINKI 233

MAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie foremki do magdalenek, to możecie oczywiście przygotować z poniższego ciasta magdalenki.   Dla 6 osób Przygotowanie: 15 minut Pieczenie 15 minut   125 g miękkiego masła 125 g mąki pszennej(...)następnie mąkę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą. Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub wysmarowanych masłem) foremek na muffinki (lub do wysmarowanych mąką i oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 184

Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę(...)około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 50-60 minut w temp. 160-170 C. Po upieczeniu możesz ciasto podbajerować polewając je syropem klonowym lub złotym syropem (przepis znajdziesz

greenscarf

Proponowane wyszukiwania