ciasto - 164325 przepisów (strona:4574/10955)

Szokoladowy biszkopt ze czornymi jagōdkōma (Czekoladowy biszkopt z czarną porzeczką) 171

Lubia sie pomaszkycić, [2] ale niy lubia, kedy [3] ciasto abo jaki deser je za słodki. Nojlepi, keby [4] sie połōnczōło w nim słodke i kwaśne, bo bez tyn kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto(...)Wōm ta masa ze środka- keby niy chciała stwardnōńć. [38] Łozsmarujcie [39] sie fajnie ta kryjma, mogecie jeszcze na gōrze sie zrobić jake wzorki, abo posypać szokoladōm. Dejcie te ciasto jeszcze do lodōwki, a potyn to już yno smacznego       [1] ō- samogłoska w wymowie między u a o [2] zjeść słodyczy [3] kiedy [4] jakby [5] ogródek

Chop w kuchni
Ciasto na maślance wg Ewy Wachowicz 259

Łatwe ciasto, robi się prawie samo, smakiem zachwyca i znika w mgnieniu oka. Bardzo trafnym dodatkiem jest beza kokosowa na górze tego ciasta bez niej było by nijakie. Piekłam w formie o średnicy 23 cm, w 180 stopniach przez 50 minut, jednak po 50 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem dla pewności. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl Czytaj więcej

Pychotkaaa
Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka" 224

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru "Kinder mleczna kanapka".  Składniki:  Biszkopt: -> 6 jajek -> ¾ szklanki cukru -> 90g mąki -> 35g kakao -> Szczypta soli(...)mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka).  * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Karnawałowe racuszki z bananami i ananasem 203

ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić na pół i na 3 cm kawałki, ananasy odsączyć i przekroić krążki na 4 części. Rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką, za każdym razem położyć kawałek banana lub ananasa. Zsunąć palcem ciasto z owocem i smażyć chwileczkę. Racuszki muszą się zarumienić z dwóch stron. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z serem. 149

Składniki: CIASTO: 500 g mąki pszennej 8 g suchych drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła MASA SEROWA: 400 g sera twarogowego 1 jajko 1 budyń śmietankowy 48 g cukru waniliowego Składniki na masę serową miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Robimy rozczyn z drożdży. W tym celu do garnka wsypujemy drożdże, zasypujemy 1 łyżką(...)minut). Do reszty ciepłego mleka dodajemy miękkie masło, pozostały cukier i jajka - roztrzepujemy widelcem. Do pozostałej części mąki dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną.  Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) w momencie kiedy mikser zaczyna nam się buntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi

Moje-pitraszenie
Kasztanki- mini pączusie 221

Mieszamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Drożdże powinny podwoić swoją objętość.   Składniki do rozczynu odejmujemy od składników, które są potrzebne do ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników. Pamiętając o tym, że olej dodajemy na końcu. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite. Jeżeli będzie bardzo(...)klejące podsypujemy mąką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jak już ciasto wyrośnie przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy prze kilka minut. Następnie rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm i za pomocą nakrętki od butelki o średnicy   2,5-3 cm wycinamy kółeczka. Gotowe pączusie odkładamy na oprószony mąką blat

Passion of Cooking
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 219

wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik, Żółtka utrzeć do białości z cukrem, najlepiej na parze. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę a następnie połączyć z rozczynem. Dodać jajeczny krem. Wyrabiać ciasto. Gdy uzyska gładką konsystencję, dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie(...)oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki

Wypisz Wymaluj
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 174

Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty(...)nietolerancję (nietolerancji :) ): 1. Mąka z tapioki, inaczej skrobia z manioku - jest zalecana przy celiakii. To bardzo zdrowa, 100% naturalna mąką, która działa identycznie jak gluten - momentalnie poprawia jakość (konsystencję) ciasta, a co za tym idzie i efektu końcowego. Ona ratuje przed rzuceniem tego co gluten free z krzykiem. :)) - Bardziej opisałam ją przy pączkach pieczonych (tych z czekoladą). Tam też jest

Wypisz Wymaluj
Prosty i szybki murzynek 219

MURZYNEK Ten przepis na murzynek po prostu uwielbiam. Jeśli nie wiem co przygotować dla gości szybko i na ostatnią chwilę, przygotowuję właśnie to ciasto. Murzynek z tego przepisu wychodzi fenomenalnie. Jest smaczny i wilgotny w środku.  Naprawdę polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 kostka margaryny ( ja wolę masło) 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody 3 łyżki kakao To wszystko(...)bakalie. Wszystko razem wymieszać (mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały

Calzonella.com
Ciasto bananowe. Szybki bananowy chlebek bez miksera. Banana Bread. 233

Witam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12 cm ) - 4 dojrzałe banany - 1 szklanka maki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 5 dkg masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę ok. 45-50 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Szybkie ciasto marchewkowe 196

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i nie raz już z niego skorzystałam.  Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*) 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1/4 łyżeczki soli(...)minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) (*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie

Di gotuje
Bułeczki cynamonowe 219

Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż(...)rozpuścić w nim masło, ostudzić. W misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, sól, cukier, wymieszaj. Wbij jajko i połącz z resztą składników. Cały czas mieszając, wlewaj przestudzone mleko. Zagniataj ciasto, aż zyska elastyczną konsystencję i przestanie kleić się do rąk. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż

Moje Qulinaria
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 261

przeczytałam je do końca. Do tej pory czytywałam sobie zimą sam początek z niesamowitymi opisami przyrody budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego(...)banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście schłodzić w lodówce przed podaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 264

Dzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane,  a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców!  I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :)  A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym(...)płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,  a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi  Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki oleju kokosowego 40 g kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g płatków

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 218

Upiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka(...)cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania