Sernik waniliowy z solonym karmelem. 341oryginale był ser mielony ,ale ja posiadam tylko kremowe typu President .Nie ma to większego znaczenia, ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych(...)cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać
Ladylaura.
Szarlotka inaczej. 167wymiarach 24 cm smarujemy masłem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę
Moje-pitraszenie
Murzynek. 171plastikowej miski, studzimy, później dodajemy 2 łyżki wody, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszamy mikserem. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek, łączymy delikatnie z ciastem mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gdy ciasto się upiecze i wystudzi polewamy
Moje-pitraszenie
Reese's cake - czyli masło orzechowe, herbatniki i czekolada 298ciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego(...)mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory wylewamy białą masę na ciemną masę czekoladową. Drugim końcem łyżeczki przeciągamy po masie tworząc "esy floresy". Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego! Poniżej filmik, który przedstawia tworzenie ciasta krok po kroku
DefinicjaSmaku
Murzynek z jabłkami, orzechami włoskimi i kawałkami czekolady 214Murzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki(...)mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można posypać
ChilliJemy
Ciasto marchewkowe 303Poniżej przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, które idealnie pasuje do kawy w jesienne poranki:) Użyłam przepisu z mojewypieki.com, ale troszkę je zmodyfikowałam. Zamiast ananasa dodałam jabłka oraz pominęłam krem. Ale jestem pewna, że skuszę się również na opcję z kremem, ponieważ wyglądało obłędnie :) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka(...)olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170*C. Należy zaczekać aż ciasto wystygnie i wyłożyć je na kratkę, żeby mogło zupełnie wystygnąć. Smacznego
The Sweet Damsel
Chałwa domowa z pistacjami 261połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest(...)coś słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE
mojewypiekiinietylko
Croissant z wiśniami (szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości) 295godzinę będziemy" - słyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie każdego z nas. Co tu podać do kawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne(...)mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Przepis pewniak! Biszkopt całoroczny :) 229żeby komuś nie wyszedł. Zachwyca smakiem :) pozdrawiam! Biszkopt całoroczny- bardzo prosty, tani i przepyszny :) Chcę podzielić się z Wami przepisem od którego zaczęła się moja przygoda z królestwem ciast. Przepis odkąd pamiętam jest w mojej rodzinie. Biszkopt zawsze się udaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się(...)biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami i czekoladą. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek
Tagebuch po polsku
Kajmakowiec 256Ciasto które nie tylko doskonale wygląda ale też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej. W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)sztywno. Obie mąki, kakao oraz oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Do ubitych białek dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy
Słodka Kraina Wypieków
Czekoladowe brioche 276Nadzienie czekoladowe 100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% 6 łyżki golden syropu 2 łyżka śmietanki Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia(...)minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej
codojedzenia
Sezamowe ciasteczka szczęścia 222Upiekłam te ciasteczka w ramach akcji Ciasta na niedzielę .Do wyboru był sezam i chałwa w roli głównej, ciasta z sezamem i chałwą piekłam, a d awno nie piekłam ciasteczek...i tak one "chodziły "za mną,że w końcu postanowiłam jakieś zrobić ..Przepis na pysznie wyglądające ciasteczka znalazłam u Joli ..moje nie wyglądają tak pięknie(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie
Moje domowe kucharzenie
Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem 175SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne. Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj. Do zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę(...)wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy. Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka masę. Gotowe! Krem wyłóż na ciasteczka, posyp owocami, bądz orzechami , czym chcesz! Smacznego! Krem można przechowywać w lodówce kilka dni! Dzieci kochają
Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto piernikowe z dżemem 443Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem
Wanilia i Kardamon
Maślane rogale śniadaniowe 215jego rozpuszczenia, a następnie wlać do mieszanki mącznej z rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko
Kraina Miodem Płynąca