Czekoladowe ciasto z chleba razowego wg Di 236chleb jem rzadko (chyba, że sama upiekę). Nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu z zastosowaniem chleba razowego (innych jest mnóstwo), więc sama stworzyłam własny, który wykorzystałam już kilkakrotnie. Ciasto w środku jest wilgotne, ma zwartą konsystencję i daje możliwość zastosowania różnych kombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii). Poniżej przedstawiam przykładową wersję. (Tortownica o średnicy 18 cm) 450-500g chleba(...)pomocą. Jajka z cukrem ubić do białości i połączyć z chlebem. Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno
Di gotuje
Babeczki czekoladowe 188jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników - nie miksować!. Foremki lub papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku w 200 st. C około 15 minut Smacznego
kgwjanczewo
Proste ciasto cytrynowe. 287Czasem tęsknię za najprostszymi smakami które pozostawiłam w Polsce ,a które odświeżam tylko podczas krótkich pobytów wakacyjnych . Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie. Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona(...)dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy z foremki i lukrujemy
Ladylaura.
Pizzerinki 191ciasto podstawowe 0,5 kg mąki pół łyżeczki soli łyżka cukru 25 gr oleju szklanka letniej wody 10 gr drożdży wykonanie; Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą, dodać do mąki , zagnieść ciasto pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. odstawić na ok pół godziny. nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki(...)pieczarki przyprawa do pizzy Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości ok 12 cm. Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp 220 st ok 15 min SMACZNEGO
Gotowanie jest łatwe
Mazurek orzechowy 161szczypta proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 1/5 szkl mielonych orzechów 3 białka 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min. Białka ubić na pianę, dodać cukier
Gotowanie jest łatwe
Babeczki wielkanocne 194cukrem na puszystą masę, podawać po jednym jajku i po troszku mąki wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz aromat . ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i ubić ponownie. Ciasto nakładać do foremek na babeczki małe silikonowe lub inne .. Ciasta wystarcza na ok 12- 15 szt zależnie od wielkości
Gotowanie jest łatwe
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 217ciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp
Gotowanie jest łatwe
Ciasto z serem i borówkami 185ciasto 2,5 szkl maki 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 250 g sera białego 0,5 szkl cukru 2 jajka cukier waniliowy 05, szkl mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 250 g borówek amerykańskich Z podanych składników zagnieść ciasto , rozłożyć w formie o rozm ok 25x20(...)Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Składniki na masę serową włozyć do kubka blendera i dobrze zmiksować. Wylać na ciasto . rozsypać na wierzchu borówki. Piec ok 20 min w temp
Gotowanie jest łatwe
Rolada z bitą śmietaną i jeżynami 433ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp(...)ściereczką w rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami
Gotowanie jest łatwe
Jeżynowa rolada z serkiem 149ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite(...)ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście
Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 273ciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez
Gotowanie jest łatwe
Tarta z figami i włoskim serkiem 185ciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia nadzienie serek włoski (capri) 200 - 220 g 0,5 szkl mleka 1/3 szkl cukru 2 żółtka 3 figi Mąkę rozetrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec(...)temp 180 st Serek z miksować z cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec ok 20 min w temp 180 st Posypać brązowym cukrem dla ładniejszego efektu
Gotowanie jest łatwe
Tarta ze śliwkami 187ciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek Capri 220 g 0,5 szkl mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 400 g śliwek węgierek cukier brązowy do posypania szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej Ciasto zagnieść, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem(...)podpiec przez 12 min w temp 180 st. Serek zmiksować przy pomocy blendera z resztą produktów oprócz śliwek i brązowego cukru. Na podpieczone ciasto wylać i wyrównać serek, ułożyć wypestkowane śliwki, posypać brązowym cukrem i przyprawą korzenną. Piec przez
Gotowanie jest łatwe
Rurki francuskie z kremem kajmakowym 172Trochę leniwie podeszłam do tych ciastek , użyłam gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek
Gotowanie jest łatwe
Szarlotka z serkiem i kruszonką 437ciasto 1,5 szkl mąki 2 żółtka 0,5 szkl cukru 2 łyżki wiórek kokosowych pół kostki margaryny serek 1 kostka sera białego 2 białka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka aromat pomarańczowy (kilka kropel) otarta skórka z cytryny, ok 1 łyżeczka 1 kg jabłek 3 łyżki cukru kruszonka 1,5 szkl mąki 3-4 łyżki cukru pół(...)margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22 Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera , zmiksować dobrze i wylać na ciasto. Wstawić
Gotowanie jest łatwe