Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 201Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy już w kawie), wykładamy masę serowo- śmietanową. Wierzch ciasta zalewamy tężącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało. Smacznego
kgwjanczewo
Ciasto Kubanka 1063Pysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach... Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;) Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g(...)szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy
Czerwona Porzeczka
Orkiszowe drożdżówki na maślance z serem i śliwkami oraz kokosową kruszonką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 175ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone masło i nadal wyrabiam. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się do rąk. Wkładam do miski wysmarowanej masłem, przykrywam ściereczkę i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe(...)miejsce. Po tym czasie z ciasta formuję 6-7 kulek, które rozpłaszczam w dłoni i robię w nich wgłębienie. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, w dużych odstępach i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Składniki kruszonki rozcieram w palach, tak by wszystkie połączyły się ale nie były zbite
Mango Papaja
Rolada malinowa 204Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier(...)ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę
Cynamonowe szczęście
Pizza serowa 251głodzę swoich dzieci , tylko nie nadążam z wypiekiem pizzy ” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru Wierzch różne rodzaje sera(...)żółtego ( użyłam gorgonzoli,mozzarelli tartej i chyba gołdy ) przecier pomidorowy w kartoniku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 płaska łyżka oregano Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut . Dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą
Ogrodnik w podróży
Brioche, czyli francuska bułeczka 211cukrem pudrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn i zacząć miksować. Wbić po koleji 3 jajka i miksować przez 5 minut. Dodać miękkie masełko i miksować kolejne 5 minut. Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem, plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Dużą keksówkę wysmarować olejem, ciasto pokroić nożem na 12 części, uformować z nich zgrabne kuleczki i układać(...)tuż obok siebie w formie. Odstawić do wyrożnięcia na 3h. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut na złoty kolor, jeśli zrumieni się wcześniej, na wierzchu położyć folię aluminiową i piec dalej. Studzić 10 minut w formie, po czym wyjać na metalową kratkę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik Teściowej 250órki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie(...)podpieczony spód i wstawić do piekarnika, temperatura nadal powinna wynosić 180 C. Piec ~50 minut. PS. Moja mama bardzo często przed włożeniem do piekarnika ubijała jeszcze pozostałe z wyrobu ciasta białka na gęstą pianę, z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładała na masę serową i posypywała kruszonką. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka pod budyniową pierzynką 166cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować(...)którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę, można nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 C na 15 minut, do momentu, aż wierzch się lekko
Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta lato z truskawkami. 116będzie kilka gram więcej nc sięnie stanie 10 dag cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku do dekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając(...)powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki myjemy i odsączamy na sitku. Kiedy spód już nam przestygnie robimy mase - w misce mieszamy ze sobą jogurt, serek i cukier. Cukier najlepiej przesiać przez sitko
Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik karmelowo-kokosowy. 266masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki(...)Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym
Rozpustne gotowanie
Banoffee 278największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się(...)kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Przyprawy i Kolory
Piegowata babka 180mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewo
Rolada kokosowa 270ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim czasie i wciąż uwielbiam ten smak. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych 200 g masła 200 g cukru pudru 3/4 szklanki wrzącego mleka Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy(...)ostudzony kokos i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto kakaowe: 600 g herbatników 1 szklanka ciepłego mleka 120 g masła 6 łyżek kakao Herbatniki mielimy i mieszamy z kakao. Dodajemy stopione masło oraz ciepłe mleko, całość dokładnie mieszamy. Masę ciemną dzielimy na pół. Pierwszą połowę wałkujemy na folii ( można to robić przez folię, aby uniknąć przyklejania się do wałka) na prostokąt
Słodka Kraina Wypieków
Muffinki z dżemem truskawkowym. 274może również zabraknąć muffinek z dżemem. Ja upiekłam je z dżemem truskawkowym, ale każdy może użyć swojego ulubionego smaku. Przepis na ciasto znajduje się tu kliknij . Ponadto: dżem truskawkowy (może być inny), cukier puder do oprószenia muffinek. Przygotowanie: Gdy ciasto jest już gotowe nałożyć jego grubo na dno foremek, następnie położyć łyżeczkę dżemu (ja tu dałam ciut za dużo dżemu(...)także dać mniej) i przykryć ten dżem ciastem. Foremek nie uzupełniać do końca. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni na około 20-25min.. Uwaga!!! Poczekać aż muffinki przestygną, ponieważ dżem może wycieknąć podczas wyciągania z foremek, a jest bardzo gorący i można się poparzyć. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Moniki
Muffiny podwójnie czekoladowe. 197Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 16g cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka drobnego cukru, 95g masła, 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej, 2 jajka w temp. pokojowej. Ponadto: czekolada mleczna 100g, małe kuleczki czekoladowe, czekolada na kanapki typu nutella (ja dałam dwukolorową). Przygotowanie: Masło roztopić, lekko przestudzić. Składniki mokre wymieszać razem. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać(...)składnikami suchymi. Razem wymieszać składniki mokre i suche. Do foremek na dno wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie łyżeczkę czekolady i przykryć ją warstwą ciasta. Nie uzupełniać po same brzegi foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika 190stopni i piec przez ok.20min. Małe muffinki piec ciut krócej. Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch muffinek, następnie posypać kuleczkami czekoladowymi. Smacznego
W kuchni u Moniki