Ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 166Szybkie, smaczne, mięciutkie, soczyste ciasto, w sam raz na leniwe, majowe popołudnie. Polecam!!! Składniki na ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na tortownicę o średnicy 24 cm 600 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu cukier puder(...)koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam
Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z migdałową posypką. 187Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut
Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana z orzechami. 192Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie rozsypujemy na masie jabłkowej. Resztę margaryny ścieramy i równomiernie rozkładamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać na ciepło, np. z lodami
Rozpustne gotowanie
Chlebek cynamonowy. 210miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce
Rozpustne gotowanie
Sos karmelowy. 243karmelowy ma intensywny, wyrazisty smak i jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Jest przygotowywany na bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo
Rozpustne gotowanie
Czereśniowo-wiśniowe clafoutis 162Dzień dobry! Jedno z najprostszych ciast, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na foremkę, pieczesz i deser gotowy. Clafoutis to ciasto przypominające zakalec, coś w stylu grubego naleśnika z dodatkami. W czasach szkolnych, kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem przygotowałam to ciasto. Nawet nie wiecie jaka byłam zawiedziona, że wyszedł mi taki ogromny zakalec! Dopiero kilka lat później, kiedy ten deser zaserwowała
Pora coś zjeść
Brownie z waniliową ricottą 193Szybkie i proste ciasto z przepisu Gosi z Ósmego koloru tęczy , troszkę je zmodyfikowałam, ale minimalnie. Wygląda fantazyjnie, trochę mi przypomina góry....ale w sumie mi wszystko przypomina góry :). Składniki na blaszkę 25x25 cm Ciasto ciemne: 4 jaja 10 dag cukru 20 dag masła 20 dag czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ricottę łączymy z jajem, cukrem pudrem i wanilią, miksujemy, przekładamy na ciemne ciasto i trzonkiem noża robimy zawijasy, łącząc jasną i ciemną masę. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45-50 minut
Apetyczna babeczka
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 182Kolejne ciasto z warzywem:) U nas inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Ciasto muszę przyznać pyszne...Polecamy;) Składniki; 3 szklanki cukinii startej na tarce, 6 jajek, 3 szklanki maki, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao(...)cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut
Anioły w kuchni
Poduszeczki z borówkami 186Buszując po ogródku znalazłam dużo, ach dużo pysznych dojrzałych borówek. I co z nich można wyczarować ? Na pierwszy ogień poszły ciasteczka, po to, by na kolejny zrobić ciasto ;) Ciasteczka są szybsze w przygotowaniu, więc na dzisiejszą brzydko-deszczową pogodę będą w sam raz. Za oknem znowu pada,to na poprawę nastroju kawa i ciacho ;) I dla Was smacznego! Poduszeczki(...)borówkami Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy mieć trójkąty lub wzdłuż i wyjdą poduszeczki:) Ciastka układamy na blaszce ( ja nie smarują tłuszczem - mam matę do pieczenia ;) posypujemy brązowym
Lawendowe Niebo
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 208Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju(...)czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany. Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu sma ż ymy pod przykryciem, gdy od spodu si ę zrumieni, delikatnie przewracamy na drug ą stron ę i rumienimy, w ten sposób
Wanilia i Kardamon
Jagodzianki 275folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1cm , szklanką wykrawać(...)koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód. Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia . Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec
Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 313Chciałam przygotować zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje. Składniki: spód: 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 360 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili
Symfonia smakowa
Kruche babeczki o smaku białej czekolady i herbaty matcha 221Krem: 350 ml ś mietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko i czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie(...)ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne korpusy wyj ąć z foremek. Nadzienie: Ś mietan ę kremówk ę podgrzewamy dodajemy herbat
Wanilia i Kardamon
Ciasto ucierane z wiśniami 206Wiśnie w pełni i można je wykorzystać na rożne sposoby. U mnie ciasto ucierane z wiśniami. Pyszne mięciutkie, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty i szybki. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)wydrylowanych wiśni WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę, jogurt i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie. Lekko wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewy
Gofry 234weekend w akcji Ciasta na niedzielę dla odmiany zamiast ciasta są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka(...)mleka. Dodać aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut
Moje domowe kucharzenie