ciasto - 164325 przepisów (strona:4612/10955)

Pychotka z bananami 179

Zapraszam na pyszne i proste ciasto , nazwałam je Pychotka z bananami :) w sam raz do kawki :)   Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru kilka kropli olejku waniliowego 5 jajek 3/4 kostki margaryny Kasi 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 banany  Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel . Następnie dodajemy olejek waniliowy i roztopioną letnią(...)margarynę, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Formę do tarty około 26 cm średnicy smarujemy margaryną . Przelewamy ciasto , banany obieramy i kroimy na grubsze plasterki , wciskamy w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem 271

mnie w domu ciasto zawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru(...)masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę

greenscarf
Bułeczki razowe 181

życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko będzie dobrze. Zapachy, które koją i pozwalają(...)otrębów ( u mnie żytnie), 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki miodu, 20 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 270 ml letniej wody Wszystkie składniki umieścić w misce. Ciasto wyrabiałam przy pomocy miksera przez ok. 10 minut.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte należy odgazować i podzielić na 10 równych części (ok. 87 g). Uformowane bułeczki ułożyć

Plate of Joy
Sernik z masą krówkową 272

najlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :)  Składniki: 95 g ciasteczek(...)masy kajmakowej, 3 łyżki śmietany kremówki, płatki migdałowe Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz krawędzie sernika. Smacznego :) * u mnie holenderskie półsłodkie

Plate of Joy
Muffinki podwójnie czekoladowe 218

rozrabiaka - na imię mu Gordon! Imię ma wpasowane idealnie! W kuchni spędza chętnie czas z nami i uwielbia wszystko co związane z gotowaniem i pieczeniem! Smażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta on potrafi usiąść przed piekarnikiem i obserwować co się w środku dzieje :) Wszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące! Trochę nas nie było, więc mamy całkiem(...)jajka) wraz z cukrem. Wymieszać zawartość obu misek - suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Następnie dodać 3/4 posiekanej czekolady i wmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami, następnie posypać pozostałą czekoladą.  Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.  Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji i wyszło

Plate of Joy
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 303

Ciasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki.  Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią.  Masa budyniowa na soku Kubuś,  jest pyszna i zasmakuje każdemu.  Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:)  1 l  soku  Kubuś  lub „kubusiopodobny

Takie tam pichcenie
Grzebienie z ciasta francuskiego 180

nagle okazuje się,że za pół godziny będą u nas znajomi a my nie mamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i wycinamy

Wielki apetyt
Ciasto jogurtowe 169

Takie proste zwyczajne ciasto, ale bardzo dobre do kawy, czy też na podwieczorek dla każdego domownika.Ciasto nie jest trudne. Po upieczeniu puszyste i miękkie, a dżem morelowy na pewno dodaje odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI: 200 gram jogurtu typu  greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki  po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę wylewamy do podłużnej blaszki  na blachę wyłożonej papierem. Na wierzch pasami po skosie układamy dżem morelowy  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 40 minut.  Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto  jest upieczone w środku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Wuzetka z nutą porzeczkową 405

ubić na sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół. Masa: 500 ml śmietanki(...)ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki

kulinarnyswiatdomi
Sernik klasyczny 357

Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już(...)też lubi dobrze i smacznie zjeść. Dzieci jak wiadomo są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami, chociaż nasze wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę Składniki: Ciasto: – 125 g margaryny; – 1 szklanka mąki – 1/2 szklanki cukru; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 3 jajka; – 2 łyżki oleju; – 1,5 łyżeczki proszku

dom-agi.pl
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 379

Śmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około

W kuchni Katie
Chleb pszenny najprostszy 163

saszetka suchych drożdży (7 g), 25 g miękkiego masła , 2 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 150 ml ciepłego mleka , 300 ml ciepłej wody . Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta użyłam większej miski. To mi pozwoliło nie przekładać ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób :) Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać(...)masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Deser: jogurtowo - miętowe ciasto truskawkowe 271

Cześć mam dla Was propozycję na odświeżające ciasto truskawkowo - miętowe. Ciasto jest lekkie za sprawą jogurtu naturalnego i idealnie komponuje się z owocami. Składniki: 500 g truskawek 270 g mąki 2 jajka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 300 g jogurtu naturalnego (ja użyłam typ grecki) 5-6 gałązek mięty cukier puder(...)następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Przesianą mąkę wraz z proszkiem dodajemy po 1 łyżce do masła. Na końcu dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone na pół truskawki, w niewielkich odstępach. Pieczemy 55 min w temperaturze

Panda i jej świat
Jogurtowe ciasto z wiśniami i kruszonką 205

tęsknoty za latem postanowiłam upiec to właśnie ciasto. Wiśnie mrożone, ale może to i lepiej, bo jest z nimi zdecydowanie mniej roboty. Dzieciaki stwierdziły, że to ich ulubione ciasto (kolejne :) ). ciasto : 2,5 szkl ( 400 g ) mąki pszennej 400 g jogurtu greckiego 4 jajka 0,5 szkl

Polska Zupa
Tarta limonkowa 252

mleka zagęszczonego skórka starta z 2 limonek sok z 4-5 limonek kropka zielonego barwnika spożywczego Wszystkie składniki na spód umieścić na stolnicy i wszystko szybko posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania