ciasto - 164325 przepisów (strona:4609/10955)

Chlebek długoterminowy 159

jaja 8 dag masła ½ cukru waniliowego 4 dag drożdży Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce. Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół

Tradycyjna Kuchnia
Tarta jabłkowo- migdałowa 148

Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie(...)podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami

Tradycyjna Kuchnia
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 159

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła(...)cukru pudru 1 jajko ½ torebki budyniu 6 dag gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 aromat arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z różą 207

Wykonanie: Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.  Kiedy ciasto zwiększy(...)dłoni, nadziewać powidłem i układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 161

Bardzo prosty przepis na udane ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych. Składniki: ½ kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 1 szczypta soli, Nutella lub marmolada do nadziewania, cukier puder do posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto,  owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut.  Następnie(...)ciasto rozwałkować i kroić w trójkąty.  Przy szerszym brzegu nakładać nadzienie, lekko sklejać i skręcić.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna tarta z serem na słodko 186

kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni, po upływie 10 minut(...)wyciągamy ciasto i rozsmarowujemy na nim masę serową, tak, żeby od brzegu zostało około 0,5cm samego ciasta wstawiamy ponownie do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, podajemy zimny SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki otrębowo -żytnie ze śliwkami 169

czyli: mąkę, otręby, tabletki STEWII, kakao, przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi  do papilotek wykładamy(...)najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto otrębowe (piernikowe) ze śliwkami 187

wrzucamy do miski i miksujemy przez chwilę (około 1 minutę) dodajemy jogurt, otręby, przyprawę do piernika, proszek do p., STEWIĘ i ostatni raz wszystko miksujemy odstawiamy ciasto na bok, żeby otręby spęczniały,  w tym czasie myjemy, drylujemy i kroimy na połowę śliwki ciasto wylewamy na wyłożoną do papierem do pieczenia blachę na wierzch ciasta wykładamy połówki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłka w cieście otrębowym 199

dostawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry tak przygotowane jabłko maczamy z obu stron w cieście i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni gotowe jabłka w cieście polewamy miodem  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lekka piankowo-biszkoptowa przyjemność;) 188

spłynęła na talerz podłożony pod blaszką (dobrze, że nie na lodówkę) przez to galaretka jest trochę zniekształcona, bo musiałam nakładać ją kawałkami na górę ciasta;p ale Wy pewnie nie popełnicie już moich błędów i wszystko wyjdzie idealnie;) nie mam pomysłu na nazwę dla tego przepisu, może macie jakieś propozycję?;) Składniki (na małą okrągłą(...)mało słodkie  2-3 łyżeczki żelatyny  Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po kolei pozostałe składnik na biszkopt przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cynamonowe ciasteczka otrębowe 168

proszku 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta imbiru 3 zmielone goździki 3 łyżki sera białego chudego Emilka 1,5 łyżki stewii (najlepiej spróbujcie ciasta żeby nie przesłodzić) 5 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały wykładamy po łyżce ciasta do silikonowych papilotek(...)rozsmarowujemy ciasto na dnie pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni (pilnujemy żeby nam się nie spaliły) upieczone ciasteczka wykładamy z foremek i przekładamy na kratkę do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 180

dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi ;) samo zdrowie ;) Składniki: 4 szklanki ulubionych bakalii, ja dałam: - 1 szklankę żurawiny(...)wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kakaowe muffinki z bananem 192

Toli z biedronki) opcjonalnie garść rodzynek i garść pokrojonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (oprócz banana) banana kroimy w drobną kostkę wykładamy po łyżce ciasta do silikonowych papilotek na ciasto kładziemy banana, a na to resztę ciasta pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 195

rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ nie miałam dostępu do piekarnika i wykorzystałam prodiż, gdzie(...)ustala się konkretnej temperatury. Po prostu pieczcie, aż wam się ciasto ładnie zrumieni upieczone ciasto kroimy w kwadraty (ciasteczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartaletki z suszonymi śliwkami 208

dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy(...)nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania